2024. február 26., 09:22

Szőnyi Ferenc meghódítja Indiát

Az 59 éves komáromi ultratriatlon-világbajnok északról délre átszeli az indiai szubkontinens. Ezúttal kerékpáron.

Szőnyi Ferenc Indiában
Szőnyi Ferenc a rajt előtt
Fotó: Szőnyi Ferenc Facebook-oldala

Ha azt halljuk, valaki 3650 kilométert akar lebiciklizni, nem az az első gondolatunk, hogy az illetőnek sportsérülése van. (3650 kilométer elég sok, hogy kicsit kézzelfoghatóbbá tegyük, apróra váltsuk: Szlovákia államhatárának hossza 1652,14 km, tehát ez annyi, mint ha 2,2-szer megkerülnénk az országot.) Pedig Szőnyi Ferenc most azért kerékpározik, mert futni még nem tud.

Az Indiában megrendezésre kerülő K2K, azaz a Kashmir to Kanyakumari versenyek áll rajthoz.

A kasmíri régió az India és Pakisztán – a két ázsiai atomhatalom – 1947 óta kisebb-nagyobb intenzitással, de fennálló vitája miatt viszonylag gyakran szerepel a hírekben is.

Szőnyi Ferencnek nem ez az első találkozása a Himalája alatti régióval. 2015-ben már lefutotta a La Ultra – The High 333 km-es versenyt. Ez egy meghívásos verseny, melyen abban az évben hatan indultak el, de csak a fele fejezte be, Szőnyi Ferenc ekkor a harmadik lett.

2017-ben, a szintén a Himalájában rendezett Hell Ultra Runningot úgy nyerte meg, hogy egyedül ért célba. A 480 km-es távon kívüle ketten indultak, de ők feladták.

2018-ban is visszatért előző évi, fényes győzelme helyszínére. Ebben az évben még hárman indultak rajta kívül, de célba érni ezúttal is csak a magyar versenyzőnek sikerült.

Szőnyi Ferenc tehát nemcsak a Kárpátok, hanem a Himalája alatt is otthon van. Most azonban, korábbi sportsérülése miatt, nem két lábon, hanem két keréken szeli át a Föld legnépesebb országát. A rendkívül sikeres magyar sportoló térdproblémái azt követően kezdődtek, hogy 2021-ben, Mexikóban egy versenyen a kerékpáros szám közben elütötték. Egy ötször Ironman versenyen, a zárt kerékpáros pályán lett cserbenhagyásos gázolás áldozata. Szerencsétlen módon épp a májusban műtött jobb térdére esett. A versenyt ennek ellenére teljesítette, bár folyamatosan fájdalmai voltak.

2022 áprilisában Rio de Janeiróban még teljesített egy ötszörös Ironmant, de ezt követően a további, korrekciós műtét elkerülhetetlen volt.

Az örök optimista sportoló a műtét előtt így nyilatkozott portálunknak:

Súlyos porckopásom volt, amit egy ízületi tengelykorrekcióval próbáltak az orvosok javítani, a teljes gyógyulás reményében, így bízhatok benne, hogy ha ezek a vasak kikerülnek belőlem, akkor immár újra teljes értékű tudok lenni."

És bár a műtétet követően olyan intenzitással vetette bele magát a rehabilitációba, ami másnak már sportteljesítmény lenne, sajnos, gyógyulása nem az általa vágyott tempóban haladt.

A műtét során a főorvos úr úgy döntött, továbbra is indokolt, hogy a csavarok bent maradjanak, mert a térdem még nem forrt össze kellő mértékben. Idén áprilisban fogják megnézni újra, mi a helyzet"

– mondta lapunknak januárban, amikor idei terveiről kérdeztük.

Így aztán, mivel kedvenc száma, a futás egyelőre fájdalommal jár számára, a kerékpározásra helyezte a fókuszt. A verseny helyi idő szerint vasárnap indult. A résztvevőknek 14 nap áll a rendelkezésére, hogy átszeljék bolygónk hetedik legnagyobb területű országát, a hegyvidéki területekről "legurulva" március 9-én kellene megérkezni az Indiai-óceán által körülölelt kisvárosba.

Indiában a közlekedési morál és a közbiztonság sem mérhető európai mértékkel, gondot jelenthetnek a kóbor kutyák hordái is, melyekből szintén van bőven. Az országban, az egykori gyarmattartó Nagy-Britannia örökségeként baloldali közlekedési rend van, amelyre a jobboldali közlekedés világából érkezőknek szintén át kell állni mentálisan, a verseny ugyanis értelemszerűen közúton zajlik, nem pályán.

3650 kilométer lekerekezését bármelyik átlagember élete végéig mesélné az unokáinak. Szőnyi Ferenc azonban erre csak egy felhozó versenyként tekint. Fő célja a június 18-án induló, az Egyesült Államokat a Csendes-óceántól az Atlanti-óceán partjáig átszelő Race Across America teljesítése, melyet korábban már 2010-ben és 2012-ben is abszolvált.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.