2022. március 31., 11:03

Szőnyi Ferenc már Brazíliában van

Bár vasárnap mindenki a magyarországi választásokkal lesz elfoglalva, fél szemünket azért tartsuk Rio de Janeirón, ahol Szőnyi Ferenc komáromi ultrafutó is rajthoz áll egy ötszörös Ironman távú ultratriatlon versenyen.

Szőnyi Ferenc a mexikói ötszörös Ironman versenyen
Szőnyi Ferenc a mexikói ötszörös Ironman versenyen
Fotó: Szőnyi Ferenc Facebook-oldala

Ha Dél-Amerikai és a sport kapcsolatáról kérdezzük az európai embert, a legtöbbeknek valószínűleg a labdarúgás jut eszébe, esetleg a Forma-1 Brazil Nagydíja. Pedig Amerika déli kontinensén más sportoknak is van hely, legfeljebb nem kapnak akkor figyelmet, mint a fentiek.

A dél-amerikai ultrafutó és ultratriatlonos eseményekről mi, magyarok leginkább Szőnyi Ferenc sikerei által értesülünk. A Racemachine becenevű, 57 éves versenyző Mexikóban (bár az földrajzilag Észak-Amerika) teljesített már húszszoros Ironmant, a világon elsőként kétszer, tízszeres Ironmant, de megvolt neki a Peru Jungle Ultra, teljesített egy 200 kilométeres terepfutóversenyt Argentínában...

A 174 Szlovákiányi területen fekvő Brazíliában  nagyon aktív az ultrafutó és ultratriatlonos élet. Vasárnap kerül sor egy ötszörös Ironman távú versenyre Rio de Janeiróban.

Az Ironman triatlon a hosszútávú triatlon versenyek egyik fajtája, amelyet a World Triathlon Corporation szervez. Az Ironman megszakítás nélküli 3,86 km úszásból, 180,25 km kerékpározásból és egy maratonból (42,195 km futásból) áll.

Aki ezt a cikket fotelben ülve olvassa, könnyen elborzadhat, belegondolva abba, hogy ezt egymás után kell teljesíteni. Az ötszörös távot – 19 km úszás, 900 km kerékpározás, 211 km futás – kétféleképpen lehet teljesíteni, folyamatosan, vagy öt napon át, napi egy távval. A folyamatos teljesítés esetén az időlimit 144 óra, azaz hat nap, míg aki napi eggyel nyomja, annak 120 órába, öt napba kell beleférnie.

Szőnyi Ferenc "természetesen" a folyamatos verziót választotta. Március 29-én indult Párizsból. Az időeltolódás Magyarország és Brazília között 5 óra, így a versenyzőnek a jetlag leküzdésére és az akklimatizációra nem marad sok ideje. A startpisztoly vasárnap, helyi idő szerint kilenc órakor dördül el.

A folyamatos teljesítők mezőnyében csak a moldovai Ana Cazacu – a megmérettetésen indulő két női versenyző közül az egyik – nem teljesítette még korábban az ötszörös távot, a többi indulónak megvolt, de a legkomolyabb eredményei a komáromi versenyzőnek vannak. Így, ha a papírforma teljesül, akkor a brazilok is hallhatják a magyar himnuszt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.