2024. január 3., 16:43

A Himalájában készül az Amerikát átszelő versenyre a komáromi Racemachine

Magának is egyre nehezebb bevallania, de a lelki fiatalság mellett a testi öregedés tüneteivel az ultratriatlon-világbajnokoknak is szembe kell nézni. Legutóbb novemberben, tervezett térdműtétje előtt beszélgettünk Szőnyi Ferenccel. Úgy indult neki a beavatkozásnak, hogy eltávolítják térdéből a csavarokat, és a rehabilitáció után megkezdheti a – számára – normális terhelést. Az élet azonban másként hozta.

Szőnyi Ferenc
Szőnyi Ferenc edzés közben
Fotó: Szőnyi Ferenc Facebook-oldala

„A műtét során a főorvos úr úgy döntött, továbbra is indokolt, hogy a csavarok bent maradjanak, mert a térdem még nem forrt össze kellő mértékben. Idén áprilisban fogják megnézni újra, mi a helyzet” – mondta érdeklődésünkre az extrém hosszú távokra szakosodott atléta, aki a világon elsőként teljesítette kétszer a húszszoros Ironman távot.

A rendkívül sikeres magyar sportoló térdproblémái azt követően kezdődtek, hogy 2021-ben, Mexikóban egy versenyen a kerékpáros szám közben elütötték. Egy ötször Ironman versenyen, a zárt kerékpáros pályán lett cserbenhagyásos gázolás áldozata. Szerencsétlen módon épp a májusban műtött jobb térdére esett. A versenyt ennek ellenére teljesítette, bár folyamatosan fájdalmai voltak.

2022 áprilisában Rio de Janeiróban még teljesített egy ötszörös Ironmant, de ezt követően a további, korrekciós műtét elkerülhetetlen volt. Ekkor lapunknak úgy fogalmazott: "Más versenyeket nem számítva 181 Ironman távot teljesítettem. Úgy érzem, nagyon tartalmas sportolói pályafutás van mögöttem. Most lehetséges, hogy az orvosaim már nem fogják javasolni, hogy többször rajthoz álljak. Ez esetben át kell gondolnom az életem."

A műtétnek abban a reményben vetette alá magát, hogy újra fájdalommentesen futhasson. "Súlyos porckopásom volt, amit egy ízületi tengelykorrekcióval próbáltak az orvosok javítani, a teljes gyógyulás reményében, így bízhatok benne, hogy ha ezek a vasak kikerülnek belőlem, akkor immár újra teljes értékű tudok lenni" – mondta portálunknak, amikor a tavaly, a műtét előtt beszélgettünk vele.

Ekkor úgy tervezte, néhány felhozó verseny után nekivág az Egyesült Államok nyugati partjáról keleti partjára tartó, 4800 kilométeres Race Across America versenynek. Összecsavarozott térddel többen meggondolták volna, hogy induljanak-e egy ilyen versenyen. A szerénységéről ismert magyar sportember népes rajongótábora azonban sejtheti, mit válaszolt arra a kérdésünkre, befolyásolta-e őt a kialakult helyzet. Természetesen: nem.

Az embernek néha át kell gondolnia a dolgokat. Én is csak abban láttam a megoldást, hogy kiszedik a csavarokat, és ez majd feloldozást ad nekem. Nehezen ment, de a futást most el kellett engednem, mivel a futás a csavarok és a térdemben levő lemez miatt folyamatos fájdalommal járt. A vizsgálatot követően hoztam meg azt a döntést, hogy a helyzet jobbra fordulásáig elhagyom a futást, és a kerékpározásra koncentrálok"

– árulta el terveit.

Így most visszatér a – számára – hétköznapi sportolói élethez, edzőtáborokba szeretne járni, és napi szinten edzeni. Ha ebbe belefér egy műtét, az új helyzetet teremt, de a fókusz most a Csendes-óceán partjáról az Atlanti-óceán partjára való eljutáson van. Így a futás mellett a triatlon harmadik eleme, az úszás is háttérbe szorult ideiglenesen, "nincs hova készülni, így az ember nem erőlteti azt, amire nincs szükség."

Most egy nagyon intenzív, öt hónapos felkészülési időszak kezdődött meg. A hidegebb, csapadékosabb időszak miatt a kinti kerékpározást kiegészítendő súlyzós, konditermi edzéseket is folytat, a szobabiciklit is tekeri. Természetesen, ahogy megszokhattuk Szőnyi Ferenctől, nem csak a Duna töltésén fog bringázni, február végén korábbi fényes győzelme helyszínén, a Himalája indiai részén találkozhatnak vele az arra járók, ahol 2015-ben egy 333 kilométeres versenyen vett részt, 2017-ben és 2018-ban pedig a 480 kilométeres Hell Race-en. A Himalájából induló verseny átszeli az indiai szubkontinenst, 3700 km hosszú. Van, akinek ez a verseny cél, esetében azonban csak egy felhozó verseny. Napi 3-6 órás edzésekkel készül a június 18-án a kaliforniai Oceansideból induló, és június 24-én a New Yersey-ben található Atlantic Cityben véget érő megmérettetésre. Az Amerikát átszelő verseny nem ismeretlen terep számára, 2010-ben és 2012-ben már teljesítette.

Természetesen az igazi szerelem az ultratriatlon. "Nagyon remélem, hogy szeptemberben már vissza tudok térni az ultratriatlon világába is" – zárta beszélgetésünket Szőnyi Ferenc.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.