2024. augusztus 29., 12:33

Az alkotmány ünnepén lesz az utolsó spártai roham

Az önsanyargatást életvitelszerűen űzők már tudják, hogy Spartan Race-en Szlovákiában ezen a hétvégén állhatnak utoljára rajthoz.

spartan
Somorján a sík pálya sokaknak kedvezett, akik azt hiszik, az a Spartan Race, amit a Duna mellett csináltak, azok Rózsahegyen ezt újraértékelhetik...
Fotó: Spartan Race Slovakia Facebook-oldal

Az utolsó idei hazai verseny egyben a legkeményebb is. 10 kilométeres Super táv most nem lesz, a kezdő versenyzőknek szóló 5 kilométeren húsz akadállyal csábító Sprint futamok mellett a 21km/30 akadályos Beasten lehet próbálkozni, ami már tapasztalt, elhivatottabb versenyzőknek szól. Eleve 21 kilométert lefutni sem mindenki tud, nem még a harminc akadályt teljesíteni mellette.

Bár, a szervezők, a standardizálási törekvésekre hivatkozva újabban behozták a büntetőkör lehetőségét. Azaz az elhibázott, nem teljesített akadályoknál már nem feltétlenül szükséges 30 darab négyütemű fekvőtámaszt lenyomni, lehet választani a fizikailag sokkal kevésbé igényesebb büntetőkört is.

Az intézkedés valószínűleg azt célozta, hogy a verseny könnyebben teljesíthető legyen, így még szélesebb rétegeknek tudja eladni a koronavírus-világjárvány miatt tetemes veszteséget szenvedő cég, még kommerszebbé téve az egykor tényleg keménynek indult versenyt.

A hétvége zászlóshajója azonban mégsem a Beast, hanem az Ultra, amely az egyetlen ilyen típusú verseny a régiónkban. A táv 51,8 kilométer, melynek során 68 akadályt kell teljesíteni a versenyzőknek. Minderre 15 óra áll a rendelkezésükre. Lötyögni azonban nem lehet, a 22,5 kilométert 6 óra, a 45,5 kmt- pedig 13 óra alatt kell megtenni.

Akinek ez nem jön össze, annak az ellenőrzőponton levágják a karszalagját, és mehet zuhanyozni. A legtöbb síró kigyúrt férfit éppen a cut off pontoknál lehet látni. Az ugyanis borzasztó érzés, amikor 13 óra iszapban kúszás után, karnyújtásnyira a céltól valakivel közlik, hogy ennyi volt.

Az átlagember számára nem teljesíthető táv 3055 méteres szintemelkedést kínál, ugyanis az utolsó szlovákiai versenynek a Rózsahegy melletti Malinô Brdo ad otthont, ami egy síközpont, ennek megfelelő emelkedőkkel.

Aki úgy gondolja, az akadályok még nem mennének, azokra is gondoltak a szervezők. Lesz tíz kilométeres Trail futam is, ahol a futóknak csak a terepet és önmagukat kell legyőzni. A portálunknak korábban nyilatkozó Milata Patrik közép-európai Trail-főszervező így fogalmazott:

Ezen a hétvégén Sprint, Beast és a régió egyetlen Ultra versenye lesz, ezért biztosan sokan jönnek majd. Az Ultra után, levezetésnek ideális a trail. De természetesen minden futót szeretettel várunk. A 10 kilométeres táv ideális azoknak, akik már komolyabban futnak, és most szeretnék magukat kipróbálni a terepfutás világában is, de egy 5 kilométeres Sprint mellé is ideális lehet. Ezen a hétvégén nagyon jól össze lehet kombinálni a versenyeket. Annak köszönhetően, hogy itt tömegrajt van, ezek nagyon jó hangulatú, látványos, közösségi élményt jelentő futások."

Aki pedig gyermekének szeretne a nyomasztó iskolakezdés előtt még egy utolsó, élményekben gazdag hétvégét szervezni, azoknak is érdemes a Csallóköztől három órányi autóútra levő síközpontot megcélozni, lesznek gyermekversenyek is, mindkét versenynapon.

Szombaton kerül sor az Ultrára és a Sprint futamokra, vasárnap az első Beast 8-kor indul, a Trailt pedig 10:30-kor indítják. A gyerekversenyek mindkét nap, hagyományosan délben kezdődnek.

Aki erről most lemaradt, ne búslakodjon, Magyarországon és Csehországban is lesz még egy Spartan hétvége. Akik pedig a medvétől sem tartanak, azok az erdélyi Szovátán, november 9-én zárhatják a közép-európai szezont, itt is lehet Beastet futni. A szemfülesek pedig már biztosan észrevették, hogy a szervezők megnyitották a jelentkezést egyes 2025-ös versenyekre is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.