2022. augusztus 27., 08:50

Spártai évforduló Vehécen

Augusztus utolsó, hosszú hétvégéjén Vehécen gyűlnek össze a Spartan Race akadályverseny szerelmesei. Az amerikai eredetű sport szlovákiai bölcsője a Varannói járás községében ringott, egy évtizede itt rendezték az első hazai versenyt. A szervezők most brutálisan kemény versenyhétvégével ünnepelnek.

Spartan Race
Fotó: A Spartan Race Slovakia hivatalos Instagram profilja)

Az ország keleti részében elrejtett, 2800 lélekszámú településnek nincs sok esélye bekerülni a hírekbe, a Spartan Race azonban gondoskodott róla, hogy legalább évi egy alkalommal több ezer hétvégi harcos közösségimédia-profilján jelenjen meg a település neve. Tíz éve itt kezdte szárnyát bontogatni Szlovákiában a Spartan Race. 

A Spartan Race alapítója Joe De Sena (53), aki a Wall Street-i brókerkarriert cserélte versenyszervezésre. Természetesen a hosszútávfutás nem volt idegen tőle, ő maga is több hosszú vagy ultra távú versenyt teljesített. Volt olyan év, hogy tizennégy Ironman versenyen indult, melynek távját az átlagemberek nagy része legyalogolni sem tudná. Az első Spartan Race-re 2010-ben került sor, az Egyesült Államok Vermont tagállamában található Catamount Outdoor Centerben, és mintegy 500-an vettek részt rajta. Az indulóknak a futás mellett különböző mesterséges akadályokat is le kellett küzdeni.

Ami a távokat illeti, alapvetően három távon tehetik próbára állóképességüket az indulók. A legrövidebb a sprint táv, az 5 kilométeren húsz akadályt kell leküzdeniük a versenyzőknek. A super táv 10 kilométeres, 25 akadállyal tarkítva – ez most nem lesz Vehécen –, míg a beast távon félmaratonnyit kell futni, a 21 kilométeres távot 30 akadály nehezíti. Ezek a fő versenyek. Aki egy akadályt nem tud teljesíteni, annak 30 négy-ütemű fekvőtámaszt kell elvégeznie. 

Természetesen egy évtizedes jubileum megünnepléséhez kell valami nagy „durranás” is, a szervezők erről is gondoskodtak. Vehécen kerül sor a Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Lengyelországot és Romániát magába foglaló Spartan Közép-európai Régió, a Spartan CEU egyetlen ultra versenyére, így aki nem akar, vagy nem tud Nyugat-Európába utazni, az az 51,4 kilométer hosszú, 62 akadályt felvonultató versenyt csak itt tudja teljesíteni, melyhez a helyi táj adottságai miatt 2217 méteres szintemelkedés is társul. És aki úgy gondolja, majd csak lekocogja valahogy a maratonnál nyolc kilométerrel hosszabb távot, azokat el kell szomorítanom: a 46. kilométert 13 óra alatt kell elérni, a célba pedig 15 óra alatt kell eljutni, vagyis, az akadályok és az esetleges büntetőfeladatok mellett óránként 3,4 km-t kell megtenni, így ez a verseny tapasztalt sportolók egy szűk rétegének elérhető csupán.

Aki ennyire nem kemény, de azért a legrövidebb távnál többre vágyik, a 21 kilométeres távon teheti próbára magát, mely idén egyben az egyetlen beast távú verseny is az országban, látszik, hogy a szervezők mindent megtettek, hogy vonzóvá tegyék a hétvégét.

Ez sikerült is. Lapzártánk idején az 51 kilométeres ultrára közel 700-an, a 21 kilométeres beastre mintegy 1300-an neveztek be. A legrövidebb, sprint távon 1200 körülire tehető a regisztráltak száma. A számokból arra következtethetünk, hogy ez az esemény inkább a tapasztalt, már valamilyen akadályverseny-előélettel rendelkezőket vonzza, a kezdők inkább Somorján, „az alföld tengersík vidékin” tették próbára magukat. 

Akik nem szeretik a sáros akadályokat, azoknak egy trail versenyt készítettek elő, és természetesen nem maradnak el a gyermekfutamok sem.

Megjelent a Magyar7 2022/34. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.