2023. december 1., 20:43

Lassan félház a 12. Gútai Vízkereszt Maratonon

2011 óta – legalábbis a Csallóközben – Gúta nyitja a hosszútávfutó szezont. Jövőre is lesz vízkereszt maraton, de vigyázat, a résztvevők számát 220-ban limitálták, így aki sokat gondolkodik a nevezésen, az könnyen lehet, hogy a pályán nem, csak egy elszalasztott lehetőség után futhat...

A verseny első hat kilométere Gúta utcáin át vezet
A verseny első hat kilométere Gúta utcáin át vezet
Fotó: Sylon Photo

Örvendetes látni, hogy a nagyvárosi futóversenyek mellett vidéken is az amatőr sportkultúra szerves részévé váltak a futóversenyek. Rövidebb távot már szinte minden rendesebb falunapon futhatunk. De például a Bátorkeszi Borfesztiválon 10 kilométeres versenyen is rajhoz állhatunk, mielőtt beboroznánk a Szentlászló vagy a Galambos dűlőben. Udvardon a futást biciklizéssel is megfejelik, három évtizede duatlonozhatnak a településen. Szepsiben az idén 25. évfolyamába lépett Bódva-kupának félmaratont is futhatunk. Felsőszeliben, néhány lelkes futóbarátnak köszönhetően immár kilenc alkalommal rendeztek félmaratont.

Szlovákiában a hosszútávfutó szezont hagyományosan a Pozsonyi Maraton nyitja, és a kassai Nemzetközi Békemaraton zárja. A főszezonban és azon kívül természetesen sok egyéb rendezvénynek sikerült stabil helyet szereznie a sportolók naptárában.

Ilyen például a Gútai Vízkereszt Maraton is, mely 2011 óta várja a futni vágyókat. A koronavírus világjárvány természetesen ezt a rendezvényt is elkaszálta, két évi kényszerszünet után idén sikerült újra megrendezni, és kiírták már a 2024-es versenyt is, melyre január 13-án kerül sor, hagyományosan a Piactéren. A futók ágyúszóra vághatnak neki a 21,1, illetve 42,195 kilométeres távnak.

E sorok írója eddig két ízben, 2016-ban és 2018-ban állt rajthoz ezen a versenyen. A nagyvárosi, rendezvényszervező cégek hoszteszekkel lebonyolított versenyeihez képest a gútai esemény emberarcú: lelkes helybeliek vállalják magukra a lebonyolítást, Zsélyi Zoltán vezetésével. A regisztráció során kínált nasi sem proteinszelet, hanem helyi asszonyok által sütött kalács, sütemény. Van abban valami végtelen báj, amikor kint, a tanyasi frissítő állomáson egy nagymama típusú néni mondja, hogy: Aranyoskám, igyon egy kis teát... Szerethető rendezvény.

A pálya első hat kilométere a város utcáin vezet, majd a belterületet a Vág hídon keresztül hagyják el a futók, és a töltésen haladnak tovább, ahol nagyon tud borotválni a januári szél. Az út a helyi tanyavilágban folytatódik.

A félmaraton fordítója 13,1 kilométernél van, a maratonfutók tovább haladnak a szövetkezetig, majd Vágfüzesen át megjárják a helyi tanyavilágot, Kingyes és Agyagos érintésével érnek el a fordítóhoz.

Gúta érem
Ilyen érmet vihet haza, aki lezúzza a távot
Fotó:  Zsélyi Zoltán Facebook-oldala

A kiértékelésre közös ebéd mellett kerül sor a Corvin Mátyás alapiskola éttermében. A szervezők a gyengébb futókra is gondoltak: a maraton időhatár 6 óra, tehát a sikeres teljesítéshez elegendő 7 km/h-s sebességgel haladni, ami voltaképpen gyorsabb gyaloglás. Akinek még ez is sok lenne, élhet az előrajt lehetőségével, és elindulhat a hivatalos rajt előtt egy órával.

Nevezni akár a helyszínen is lehet, de érdemes élni az előzetes nevezés lehetőségével, ugyanis a szervezők 220-ban maximálták a futók létszámát, így aki nem akar lemaradni a nevezésről, menjen biztosra. Jelenleg 80 felett jár a nevezések száma,  a verseny lassan félházas...

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.