2020. január 4., 21:45

Több száz futó versenyzett a 10. Gútai Vízkereszt Maratonon

Zsélyi Zoltán mérnök, a gútai futóklub elnöke a párjával 2011-ben először rendezte meg a Gútai Vízkereszt Maratont, amely idén január 4-én jubilált. Az évek során nemzetközivé terebélyesedő viadalon több kategóriában mérhették össze gyorsaságukat és kitartásukat a kupákon kívül a közös futás öröméért is versenyzők, akik közül a legifjabb 8, a legidősebb pedig 88 éves volt.

Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: www.kolarovomaraton.wbl.sk
Több ismerősöm javaslatára a párommal, Katalinnal együtt, némi baráti segítséggel 2011-ben hívtuk életre az 1. Gútai Vízkereszt Maratont, amelyen két-három tucat résztvevőre számítottunk. Míg első alkalommal közel negyvenen versenyeztünk, az 5. viadalon már hozzávetőleg 150-en futottunk. A későbbiekben rokonok és további ismerősök is besegítettek a szervezésbe. A korábbi években a legtöbb, azaz 350 futót 2018-ban regisztráltuk, ma pedig már 450-en álltunk a rajtvonalhoz. Nagyon sokan érkeztek hozzánk Magyarországról is, legtöbben Budapestről, illetve Szlovákia szinte valamennyi tájáról jöttek versenyzők“

- tájékoztatta portálunkat Zsélyi Zoltán főszervező, a gútai városi rendőrség munkatársa.

Azt is elmondta: e verseny első évfolyamában csak a bő 42 kilométeres maratonfutást hirdették meg a 18 éven felüliek számára, majd a következő évben a még nagyobb érdeklődést kiváltó félmaratonra is lehetett nevezni.

Öt évvel ezelőtt a maraton-stafétát is elindítottuk, amely során a maratoni távot felváltva négy-négy futónak kell teljesítenie. Idei újdonságként pedig 3 kilométeres minimaratont is rendeztünk Gúta utcáin, amelyet akár a családok apraja-nagyja bevállalhatott. Bár e kategória beiktatásával több gútai versenyzőt akartunk bevonzani, sajnos, az abba nevező félszáz versenyzőnek csak a fele volt helyi lakos. Idén először használtunk chipes időmérőket. A versenyzőket a nemük és az életkoruk szerint soroltuk csoportokba. Külön-külön indultak a 40, továbbá az 50, illetve 60 évnél ifjabbak és a 60 évnél idősebb futók. Kivételt képezett egy 8 éves kisfiú, akit az édesapjával együtt, szülői kérésre és felelősségre engedtünk a 16 év felüli félmaratont futók közé. Sikerült teljesítenie a bő 21 kilométeres távot. A stafétafutásba pedig több kamasz korú versenyző is bekapcsolódott“

- fejtette ki.

Öt évvel ezelőtt létrehozták a gútai futóklubot, s azóta annak az égisze alatt, három helyi polgári társulás (A mi Gútánkért, Magyar Asszonyok Ligája, helloGúta ), valamint Gúta város közreműködésével és támogatásával zajlik a Gútai Vízkereszt Maraton szervezése.

A dobogós helyezést elérőket minden évben kupákkal és egy-egy palack pezsgővel jutalmazzuk. Ráadásként a hölgyeket egy-egy szál rózsával is megtiszteljük. A díjak árát részben a mindössze 10 eurós rajtdíjból fedeztük. Ezért a jelképes összegért valamennyi versenyzőnek eszem-iszom is dukált: a versenyzési lehetőségen kívül gulyást, pacalpörköltet, többféle kalácsot és üdítőt kaphattak"

- tudtuk meg a további részleteket. Hozzáfűzte: az idei maraton és félmaraton legidősebb résztvevője két 80 éves bácsi volt, a minimaraton távot pedig egy 88 éves versenyző is teljesítette.

Zsélyi Zoltán ígérete szerint az idei végeredmények legkésőbb január 5-én, vasárnap kerülnek fel a www.kolarovomaraton.wbl.sk honlapukra.

Jövőre pedig ismét vízkereszt táján következik a folytatás, amelyre még több gútai lakost hívnak-várnak a szervezők, köztük interjúalanyunk, a 2017-ben Emlékhelytől emlékhelyig címmel megtartott felvidéki Esterházy-emlékfutás főszervezője.

Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.