2023. szeptember 11., 19:26

Maraton a választási eredmények árnyékában

Idén jeles futóünnep lesz Kassán: október 1-jén kerül sor a 100. Nemzetközi Békemaratonra. Amikor a verseny időpontját kitűzték, még nem tudhatták, hogy az előző napon előrehozott parlamenti választás lesz.

100. kassai maraton
Fotó: A Nemzetközi Békemaraton Facebook-oldala

A kassai Nemzetközi Békemaraton a legrégebbi maratonfutás Európában, és a harmadik legrégebbi a világon: 1924 óta állhatnak rajtoz a versenyzők.

A versenyre mindig október első hétvégéjén kerül sor. Hagyományosan a Pozsonyi Maraton nyitja a szlovákiai futószezont, a kassai pedig zárja.

Kassa már egész szeptember folyamán maratoni lázban ég. Eddig már két sajtótájékoztatót is tartottak, Pozsonyban és Kassán, holnap az Európai Parlament strasbourgi épületében nyílik kiállítás a futóverseny egy évszázadából. Aki pedig Kassán él, vagy oda utazik, a Kelet-szlovákiai Múzeumban november 11-éig tekintheti meg a békemaraton 100 évét bemutató kiállítást.

Szombaton, szeptember 16-án gőzmozdony indul Kassáról Tornára, az első 1924-es rajt helyszínére.

A rajtszámok péntektől. szeptember 29-től vehetők át, szombaton protokolleseményekre kerül sor, a verseny favoritjai osztanak autogramot, illetve bemutatják az iramfutókat, illetve sor került egy családi futamra is. A maratoni lángot is ekkor gyújtják be, 17.30-kor.

Vasárnap a főszám 9 órakor rajtol, előtte 8:45-kor a görkorisok és a kerekes székesek indulnak.

A félmaraton rajtja 10:30.

A pályacsúcsot a férfiaknál és a nőknél egyaránt kenyai futók tartják. A férfi mezőnyben 2012 óta nem sikerült senkinek letaszítani a trónról Lawrence Kimwetich Kimaiyot, aki 2:07:01 óra alatt teljesítette a távot. A hölgyek mezőnyében Margaret Agai állította fel a pályacsúcsot, 2022-ben, 2:24:04 órás idővel.

A versenyen hagyományosan sok magyar induló is van. A maratonnak több évben is volt magyar győztese, az első mindjárt 1925-ben, Király Pálnak hívták, utoljára azonban 1982-ben, Sinkó György személyében.

Hazai sportoló 2020-ban nyert utoljára, Marek Hladík, előtte utoljára 1999-ben sikerült hazai versenyzőnek a dobogó csúcsára állnia. Az elmúlt két évtizedben, néhány kivételtől eltekintve kenyai futóknak állt a zászló.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.