2022. április 1., 19:14

Aki nem akar futni vasárnap Pozsonyban, elsősorban türelemmel vértezze fel magát

7500 körül van a vasárnapi, Pozsonyi Maratonon induló profi és amatőr sportolók száma. Bár egy-két félmaraton korábban is volt már Szlovákiában, hagyományosan a fővárosi maraton jelenti a szlovákiai futóidény nyitányát, melyet aztán a Kassai Nemzetközi Békemaraton zár le, melyre idén október 2-án kerül sor, de ne szaladjunk ennyire előre.

Pozsonyi Maraton, maraton, maratonfutás
A felvétel a Pozsonyi Maraton 2021-es rajtján készült
Fotó: TASR

Futóversenyek már ma is vannak. Pozsonyban az év egyik legkeményebb ultrafutása indul meg péntekről szombatra virradóra. A futás 24 órás, pályája a zergehegyi felvonó alatt visz, egy kör 3 kilométeres, az egy körön belüli szintemelkedés 194 méter. A verseny bevételét a gyógyíthatatlan beteg gyermekek házi palliatív ellátását végző Plamienok gyermek hospice javára fordítják.

Csillebércen, ahol a KFKI parkolójából 50 perc múlva indul az éjszakai bolond terepfutás, a táv 15 és 30 kilométer. Fejlámpa ajánlott. A versenykiírásról szóló hírt "add tovább, mert bolond maradsz" – írták a szervezők. Én megtettem.

Aki nem akar Pozsonyig utazni egy maraton végett, mehet Terénybe is, a Cserháti Terepmaratonra, ahol lesz félmaratoni, illetve rövidebb, 10 km-s táv is. Helyszíni nevezés lehetséges.

A Tatabányán megrendezett 1. Decathlon Terepfutó Napon a terepfutással még csak ismerkedők is megtalálhatják a számításukat, a 24 km-s főtáv mellett rövidebb, 15 és 8 kilométeres távok is futhatók.

Félmaraton futható szombaton még Jánosházán és Prágában is.

A nagyon kemények a Libegő Trailen gyötörhetik magukat, ha ön most hall erről először, így biztos, hogy nem élt az előnevezés lehetőségével, akkor erről lecsúszott. A 14 és 25 kilométeres verseny a János-hegyi libegő alatt vezet.

Vasárnap lesz a Párizsi Maraton is, a nagyon elszántak még odaérhetnek. De mi nézzük a pozsonyit.

A versenyek szombaton kezdődnek, 9.30-kor, az Eurovea előtti rajtzónában a babafutam indul, majd 10-kor a 300, 600, 800 és 1600 méteres gyerekfutamok. 14 órakor a 4,2 km-s minimaraton, 14:05-kor a 4,2 kilométeres senior futam és séta indul.

16 órakor indul, a Birell 10 km-s futam. A városnéző, 6 kilométeres futás viszont elmarad, mivel megbetegedett az egyetlen idegenvezető, aki futva képes ismertetni a város történelmi nevezetességeit.

A főversenyre vasárnap kerül sor, a rajtpisztoly 9 órakor dördül el. A félmaratoni távot lehetséges váltóban is lefutni.

Jozef Pukalovič versenyigazgató a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a rendezvény megtelt, 7500-an neveztek be. A jelentkezők, az elmúlt két év járványügyi korlátozásain "edződve" az utolsó pillanatig vártak a jelentkezéssel, 50 százalékuk az utolsó hónapban jelentkezett be – mondta Pukalovič. A maratonra 727-en, a félmaratonra 2075-en, a stafétára 1200-an neveztek be. A 10 kilométeres futamnak 1193, a minimaratonnak 918, a gyerekfutamoknak 983 előnevezett résztvevője van.

A futóversenynek 706 külföldi résztvevője lesz, 35 országból. A verseny névadó szponzora, a ČSOB bank minden induló után 3 eurót ajánl fel Ukrajna megsegítésére.

A versenyigazgató azt ajánlja, mivel vasárnap az áprilisban megszokottnál hűvösebb lesz az idő, mindenki ennek megfelelően öltözzön.

A nagyszabású futóversennyel párhuzamosan sok közlekedési korlátozásra is sor kerül, amely az egyéni és a tömegközlekedést is érinti.

Az 1-es, 3-as és a 4-es villamos útvonala módosul. A trolibuszok közül a következő számú járatok útvonala módosul a verseny útvonalának közelében: 40, 42, 47, 49, 60, 71, 72. Az autóbuszok közül ezeket a járatokat érintik a korlátozások: 21, 29, 50, 66, 68, 70, 88.

A verseny 14 órakor zárul. 9 és 14 óra között, ha teheti, kerülje el a verseny útvonalát, ha ez nem lehetséges, legyen nagyon türelmes...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.