2024. február 24., 08:45
Frissítve: feb. 24. 17:06

A Ma7 csapatával is találkozhatott a mai, föld alatti félmaratonon

Az agglomerációval kétmilliós Budapesten sem mindenki tudja, milyen elképesztő labirintusrendszer húzódik Kőbánya alatt.

futás a föld alatt
Boldog ember, aki ilyen kulisszák között futhat
Fotó: A BBU Facebook-oldala

A városrész is tékozlóan bánik javaival, hisz egy ilyen látványosságot mutogatni kellene, a világ urbexes, ipar- és hadtörténeti orientációjú turistáinak arcába tolni. A kőbányai pincerendszer egyelőre még sorsának jobbra fordulására vár. Állandó nyitva tartása nincs, szervezett túrák keretében látogatható, illetve sportrendezvények alkalmával lehet bemenni, két lábon, két keréken vagy búvárruhában. A pincerendszer legmélyebben fekvő részeit ugyanis elárasztja a befolyó csapadékvíz, a hobbibúvárok mellett katonai búvárok is végeznek merüléseket a posztindusztriális és posztapokaliptikus környezetben.

Legutóbb a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede tartott itt nemzetközi gyakorlatot katonabúvároknak.

Tavaly belga, német, magyar és litván katonabúvárok vettek részt az ezred által szervezett Clearance Diver nemzetközi gyakorlaton, hogy felkészüljenek számos különböző szituációra: például hajó baleseteket követő mentőakciókra, árvizek során végrehajtandó mentésekre, vagy katonai eredetű robbanótestek kiemelésére tavak, folyók medréből. A 10 napos gyakorlat során a katonák többek között 24 méter mélyre merültek a Kőbányai Pincerendszer elárasztott tárnáiban, leereszkedtek tavak és barlangok mélyére, és megismerkedhettek a Duna erős sodrásával is. Erről ebben a cikkünkben írtunk:

Ha Budapest belvárosában sétálunk, gyönyörködve az impozáns épületekben, ritkán szoktunk arra gondolni, hogy ezek alapanyaga hogyan és honnan került ide. Nos, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Tudományos Akadémia, a Citedella, a Halászbástya, az Egyetemi Könyvtár és a Mátyás-templom épületében, a Lánchíd két pilonjában és a Margit-híd kő elemeiben – valamint számos pesti bérház épületében – az a közös, hogy az építésükhöz használt követ Kőbányán termelték ki.

A miocén kori szarmata mészkő ezen a területen 10-15 méterrel volt a földfelszín alatt, az észszerűség a külszíni fejtést diktálta volna, azonban a földfelszínen szőlőt termesztettek, ezért döntöttek mégis a hagyományos bányászati eljárások mellett.

A ma ismert járatrendszer úgy alakult ki, hogy a vágatokban a kitermelendő kőtömböket kisebb bevágásokkal körbevágták, majd hátulról ékekkel feszítették le. Ehhez a művelethez 4-6 méter szélességű és mélységű aknát nyitottak.

A járatrendszer kialakulásának történetét ebben a cikkünkben ismertettük.

Az extrém kerékpározás szerelemesei évente egyszer csapathatják itt az Underworld Kupán. A futók számára pedig a BBU versenyszervező iroda nyitja meg évi két alkalommal a pincerendszert, nagyszabású futófesztivál keretében.

Ezúttal a disco korszak elevenedik meg a pincerendszerben. Újra előkerülnek a flitterek, a színes lámpák, a feltűnő, bevállalós ruházatok és nem utolsósorban az elmaradhatatlan discogömb. Persze, nem elég táncolni, futni is kell.

Az ovis futam során 300, a sulis és a családi futamban 700 métert tesznek meg a résztvevők, ezt mér a földfelszín felett. A legrövidebb, föld alatt futható táv a 4,3 km-es alagút kör, de lehet, 7 és 14 kilométert, illetve félmaratont is futni. Ez utóbbit egyéniben és váltóban is. A 2,2 km-es Try Hard pályán pedig akadályok is várják a futókat.

Aki egyszer részt vett a föld alatti futáson, nem tud szabadulni annak bűvköréből. E sorok írója először 2016-ban vett részt az Európa-szerte egyedülálló versenyen, majd még kétszer szállt alá a pincerendszerben.

A versenyen ezúttal a Ma7 csapata is rajthoz állt, félmaraton váltóban. Szerkesztőségünket kívülem Hajtman Gábor hírszerkesztő és Asztalos Zoltán rendszergazda képviselte. Mindannyian egy-egy hét kilométeres kört futottunk, illetve jómagam a teljes távot is. Időközben lezajlott az eredményhirdetés is, a Ma7 csapata 2 óra 22 perces idővel ért a célba, ez a 37. helyre volt elég.

Részletek a Ma7 médiacsalád Instagram-csatornáján.

A Ma7 félmaratonváltó a célban
A Ma7 félmaratonváltó a célban
Fotó:  Asztalos Gergely

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.