2023. november 3., 19:01

A katonai búvárok után ön is alászállhat a kőbányai pincerendszerbe szombaton, ne hagyja ki!

Már csak egyet kell aludni, hogy indulhassanak Magyarország legmélyebb futóversenyén, a Kőbánya alatt húzódó pincerendszerben. Az ovisokat 300 méteres futam várja, a felkészültek pedig félmaratoni távot tehetnek meg, ennek során 3x2,3 km-t a föld alatt futnak.

foldalatti-nyito.jpg
A föld alatt jó a hangulat
Fotó: BBU

Az viszonylag egyértelmű, hogy Budapest X. kerülete, Kőbánya, arról kapta a nevét, hogy itt valamikor követ bányásztak. Az itteni mészkövet már nagyon régóta kitermelték, ebből készült a magyar főváros számos ismert épülete.

A Wikipedia szerint az itt kitermelt kövekből épült fel - többek között − a pesti városfal, a török megszállás alatt a kecskeméti református templom, a XVIII. század elején az Invalidus-ház (a Fővárosi Önkormányzat épülete), a Lánchíd két pilonja, vagy a Margit híd kő elemei, Budán a Citadella, a Mátyás-templom, a Halászbástya, vagy Pesten az Egyetemi Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia vagy a Magyar Állami Operaház épülete, illetve az Andrássy út számos palotája, továbbá számtalan bérház.

A kitermelés az 1838-as budapesti árvizet követően megugrott, az újraépítéshez nagy mennyiségben volt szükség a könnyen formálható, jó minőségű alapanyagra.

A mészkő mindössze 10-15 méterre volt a föld alatt, így külszíni fejtéssel lett volna gazdaságos a kitermelés, de mivel a felszínen szőlőt termesztettek, a hagyományos bányászati eljárás mellett döntöttek. Ennek köszönhetjük, hogy kialakult a mintegy 180 ezer négyzetméteres, 32-33 km hosszúságú, egyedi pincerendszert.

A pincerendszerben Dreher Antal sört érlelt, de voltak itt borospincék, és termesztettek itt gombát is. A második világháború idején hadiüzem működött, repülőgép-motorokat gyártottak. A pincerendszer alsóbb szintjeit víz öntötte el, így az így kialakult mesterséges medencében búvárok is alá szoktak merülni.

Katonai búvárok a kőbányai pincerendszerben
Katonai búvárok a kőbányai pincerendszerben
Fotó:  Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Facebook-oldala

Legutóbb a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede tartott itt nemzetközi gyakorlatot katonabúvároknak. Idén belga, német, magyar és litván katonabúvárok vettek részt az ezred által szervezett Clearance Diver nemzetközi gyakorlaton, hogy felkészüljenek számos különböző szituációra: például hajó baleseteket követő mentőakciókra, árvizek során végrehajtandó mentésekre, vagy katonai eredetű robbanótestek kiemelésére tavak, folyók medréből. A 10 napos gyakorlat során a katonák többek között 24 méter mélyre merültek a Kőbányai Pincerendszer elárasztott tárnáiban, leereszkedtek tavak és barlangok mélyére, és megismerkedhettek a Duna erős sodrásával is.

A pincerendszer csak szervezett túrák keretében látogatható, illetve sportesemények során. Ez egyik ilyen az Underworld kupa, egy 2010 óta megrendezendő föld alatti hegyibiciklis verseny. A bicikliseknek itt 1,7 kilométeres körpályán kell bizonyítani rátermettségüket. Az eseményre idén 2023. szeptember 2-án került sor.  Erről már lemaradtak, ha 2024-ben szeretnék kipróbálni, akkor figyeljék a szervező honlapját. Futni azonban még lehet.

Szombaton, november 4-én kerül sor a Helloween Runra a BBU szervezésében. Az online nevezési lehetőség már lezárult, de helyszíni nevezésre továbbra is van lehetőség. Ennek egyedüli hátránya, hogy technikai póló nem jár hozzá, de hát így a futószezon végére már minden futónak annyi idei technikai pólója van, hogy egy ide vagy oda...

Az esemény 11 órakor indult a Halloween túrával. Itt nem kell futni, a 2-3 kilométeres útvonalat normál tempóban teszik meg, túravezetővel.

Az ovis futam 15 órakor indul, ezt követően indítják a rövidebb távokat. 15.30-kor indul a félmaratoni táv, melyet egyéniben és váltóban tehetnek meg a résztvevők, 3 kört futva, illetve ugyanekkor indul a 14 kilométeres futam is.

18 órakor a 7 kilométeres, egykörös verseny, 19.10-kor pedig a maskarás, 4,3 km-es Halloween-kör.

Aki még ezt követően keménykedne egy kicsit, azt 20 órakor egy 2,2 kilométeres akadályfutó versenyre invitálják a résztvevők.

Szombatra a meteorológusok szórványos záporokat valószínűsítenek Budapestre, így az erőt érdemes a föld feletti szakaszokra tartalékolni, azokat  gyorsan megtenni, a pincében meg úgysem esik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.