2023. október 22., 11:44

Nem muszáj futni, sétálni is lehet a Kőbánya alatti labirintusban

Már csak két hetet kell várni azoknak, akik szeretnek extrém helyeken futni: november 4-én kerül sor Magyarország egyetlen föld alatti futóversenyére. Természetesen a szervezők azokra is gondoltak, akiknek 21 kilométer sok lenne.

kőbányai pincerendszer
A monumentális pincerendszer egyik kamrája
Fotó: Wikipedia

Kőbányáról sokaknak a sör jut eszébe, illetve a Hobo Blues Bandtől tudjuk, hogy "vannak jobb helyek, de nekem megfelel". Azt viszont kevesebben tudják, hogy a Budapest X. kerülete alatt elképesztő labirintusrendszer húzódik.

Ha Budapest belvárosában sétálunk, gyönyörködve az impozáns épületekben, ritkán szoktunk arra gondolni, hogy ezek alapanyaga hogyan és honnan került ide. Nos, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Tudományos Akadémia, a Citedella, a Halászbástya, az Egyetemi Könyvtár és a Mátyás-templom épületében, a Lánchíd két pilonjában és a Margit-híd kő elemeiben – valamint számos pesti bérház épületében – az a közös, hogy az építésükhöz használt követ Kőbányán termelték ki.

A ma ismert járatrendszer úgy alakult ki, hogy a vágatokban a kitermelendő kőtömböket kisebb bevágásokkal körbevágták, majd hátulról ékekkel feszítették le. Ehhez a művelethez 4-6 méter szélességű és mélységű aknát nyitottak. A köveket ökrös szekérrel szállították az építkezések helyszínére. Az 1838-as árvíz utáni újjáépítést követően is intenzíven használták az innen származó, könnyen megmunkálható építőanyagot. A kitermelés 1866-ban érte el a csúcsát, ebben az évben tízezer ökrös szekérnyi követ termeltek ki. A századfordulóra azonban a mészkövet kiszorította a kitermelés nélkül, ipari körülmények között, nagy tömegben gyártható tégla, így a mészkőbányászat is fokozatosan megszűnt. Az évszázadok során kialakult járatrendszer viszont megmaradt. Kiterjedése mintegy 180 ezer négyzetméterre tehető, hossza 32 kilométer körüli!

A járatrendszer szervezett túrák keretében látogatható.

November 4-én kerül sor Magyarország egyik legvidámabb futóversenyére, a BBU által szervezett Halloween Runra, amelyet nemcsak sportruházatban tehetnek meg a versenyzők, de akár a témának megfelelő borzongató kosztümökben is.

A szervezők minden korosztályra gondoltak. Az ovisok 300 méteren futhatnak, 700 méter az iskolás és a családos táv. Ezek a földfelszínen vezetnek. A 4,3 km, a 7 km, a 14 km, a félmaraton és a 2,2 km-es Try Hard viszont már a föld alatt vezet, persze, nem az egész táv, csak 2,3 km, de az is impozáns. Érdemes a félmaratonra nevezni, mert akkor háromszor is futhatnak a pincerendszerben.

Természetesen, aki most kelt fel a kanapéról, két hét alatt nem tudja magát "felfutni" a félmaratoni távra. Őket a szervezők egy túrára várják. "Új, rövid túrát nyitottunk a november 4-i versenyre, melynek egyetlen célja van, bemutatni és ismertetni a kőbányai pincerendszer múltját és történelmét" – tájékoztatta portálunkat a BBU.

A túrára a nevezés kötelező, mely megtörténhet online november 2. délig vagy a verseny napján, a helyszínen 10 órától. A túra nem teljesítménytúra, hanem egy kellemes séta, mely kortól, nemtől, edzettségi állapottól függetlenül bárki számára elérhető. Aki teljesítette a túrát, emlékkitűzőt kap. Nevezni a BBU honlapján lehet.

Aki viszont a futóversenyt teljesítette az ilyen szép éremnek és pólónak örülhet.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.