2022. április 8., 09:01

Futni hidegben is lehet

Hűvös hétvége elé nézünk, de hát ahhoz képest, hogy múlt vasárnap havazott, már az is pozitív, hogy szombatra csak esőt jósolnak. Futni persze ilyenkor is lehet. A szlovákiai és a magyarországi szezonnyitók után kiszakadt a futóesemények zsákja, hosszabb és rövidebb távokon egyaránt indulhatnak a sportolni vágyók. Persze, a megfelelő öltözékre érdemes odafigyelni, nehogy kihűlés miatt ne tudjuk teljesíteni a távot!  

futás, tűzoltó
Ezen a hétvégén figyeljünk oda a megfelelő öltözékre, hideg lesz...
Fotó: TASR

Aki magyar történelmi kulisszák között szeretne megtenni 10 kilométert, 380 méteres szintemelkedés mellett, annak a nyitrai járásbeli Gimes községbe érdemes elindulni. Itt kerül sor a Spartan Race első futóversenyére. Ugyanitt korábban volt már egy Hurricane Heat, de az nem kimondottan futóverseny, inkább a kitartásra és a problémamegoldásra helyezi a hangsúlyt. A trail egy akadályok nélküli terepfutó verseny. Helyszíni nevezésre is van lehetőség. Aki hosszabb terepfutásra vágyik, már csak két hetet kell várnia, a északkelet-magyarországi Rakaca-víztározó mellett az április 22-23-ai versenyhétvégén lesz egy 21 kilométeres trail, itt viszont már lesz klasszikus akadályfutás is, 5 és 10, spártai nyelven sprint és super távon is. Ha nem akar Kelet-Magyarországra utazni, vagy Somorja közelebb van, akkor viszont ki kell várni május utolsó hétvégéjét, amikor ugyanezen a két távon indulhat.

A visegrádi régió legdurvább versenye ezen a hétvégén biztos, hogy a csehországi Pyšel község mellett kerül megrendezésre, a leghosszabb táv itt annyi, mint a magyar népmese, 77, a kevésbé felkészültek 21, 10,5 és 5 kilométeres távokon indulhatnak. A versenyen kvalifikáció szerezhető az Ultra-Trail du Mont-Blanc egylépcsős hegyi ultramaratonra, így ide csak azok menjenek, akik nagyon komolyan gondolják.

Aki kevesebbel is beéri, az elsősorban a lóversenysportban ismertséget szerzett Pardubicét célozza, ahol a borászok látják vendégül a futókat egy félmaratonon, amely egyben cseh országos bajnokság is. A mozgássérült sportolók handbike-kal tehetik meg a távot, de lesz rolleres félmaraton is.

Somorján indul a Somorjai Futóliga, az első fordulóval. A táv barátságos 5 kilométer, de lesznek gyerekfutamok is. A verseny a Pomléban szombaton, 10 órakor kezdődik.

Mozdulj Ipolyság! a neve annak a szintén szombati versenynek, mely a helyi Ligetben 13 órakor indul. A leghosszabb táv 7,5 kilométer, de van 5 és 2,5 kilométeres táv is.

Kassai olvasóinknak ki se kell mozdulni a városból, ők a Furča lakótelepen egyenesen maratont futhatnak. A 42 kilométert 6 körben kell teljesíteni, így ide a körversenyeket kedvelők, vagy a jó monotontűréssel rendelkező sportolók menjenek elsősorban, feltéve, ha előneveztek, helyszíni nevezésre ugyanis nincs lehetőség.

Ellenben a Kassától mindössze 20 kilométerre levő Sároskőszegen (Kysak) lesz egy félmaraton, ahol van helyszíni nevezés,  a Hernád völgyében futhatnak  az érdeklődők.

Akiket a hétvége Budapesten ér, a Pólus futónapra érdemes ellátogatniuk, a Pólus City Centerhez. A leghosszabb táv itt 6800 méter, a versenynap zárásaként pedig kutyás futamra is sor kerül.

A legszebb szombati magyarországi futóesemény biztos, hogy a Hello Balaton trail, ide viszont csak előnevezéssel lehetett bejutni. 10,7-18,7-34,6-53 km várja mindazokat, akik ezt megtették.

Betelt a vasárnapi, ráckevei Kis-Duna maraton és félmaraton is, a mosonmagyaróvári Szigetköz félmaratonra sincs már nevezési lehetőség. Úgy látszik, két évnyi korlátozás után az amatőr sportolók ki vannak éhezve a versenyekre, így érdemes előre tájékozódni.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.