2022. december 5., 09:39

Zselízi gokartversenyző a portugáliai világbajnokságon

Vincze Dóka Krisztián, a fiatal zselízi gokartversenyző egy alkalommal már részt vett egy világversenyen; motocrossban jutott ki a franciaországi világbajnokságra. Azóta gokartba ült át, s immár ebben a versenyszámban képviselve az országot utazott el Portugáliába, a Rotax Max Grand Finals nevű világbajnokságra, ahol 72 ország pilótáival mérte össze tudását.

Vincze Dóka Krisztián
Galéria
+2 kép a galériában
Vincze Dóka Krisztián (balra)
Fotó: Vincze Dóka Krisztián

A fiatal versenyző a Morva Kupa és a Szlovák Bajnokság közös versenykiírásában – a tavalyihoz hasonlóan – az idén is második helyet szerzett, kvalifikálva magát a novemberi világbajnokságra. 2020-ban már kivívta a világbajnoki részvétel jogát, akkor a koronavírus-járvány miatt törölték a megmérettetést, 2021-ben pedig nem elégséges anyagi forrás okán nem tudott eljutni a bahreini világbajnokságra.

A motocrossból való kiszállás után Krisztián egy alkalommal a poén kedvéért kipróbálta magát az alsószecsei gokartpályán. Olyan jól ment neki a körözés, hogy a pálya tulajdonosa alig hitte el, hogy csupán első alkalommal ül gokartban. Krisztián a motocross után egy újabb technikai sportágban találta meg számításait. Az alsószecsei, érsekújvári és pozsonyi edzéseket egyre komolyabban véve, sorra érkeztek a jobb és jobb eredmények a beltéri gokartversenyeken: megnyerte a magyar bajnokság egyik budapesti futamát, de – új pályacsúcsot beállítva – a Pelsőcön rendezett szlovák bajnokságon is diadalmaskodott. Edzője nagyapja, Dóka Lajos, aki egykoron a Formula Easterben (a Forma 3 kelet-európai megfelelője) volt pilóta, s két alkalommal is megnyerte a szlovákiai bajnokságot. A szocializmus évei alatt 16 évig versenyzett – a Forma 1 hiányában – a legnívósabb formaautó-bajnokságban.

A portugáliai világbajnokságon az első szabadedzések során az élmezőnyben zárt, a végső döntőbe mégsem sikerült bejutnia.

A gyorsaságon megvolt, a szerencse azonban elkerült, ugyanis a kvalifikációban egyetlen tiszta kört sem tudtam futni. Itt csupán a 30. helyet értem el, ami azt jelentette, hogy minden egyes futamban csak a 30. helyről indulhattam. Összesítésben végül a 41. helyezést értem el. A versenyt nagyon élveztem, és rengeteg új tapasztalatot szereztem. Mindenkinek köszönöm a támogatást!”

– fogalmazta meg Krisztián.

Vincze Dóka Krisztián
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.