2021. augusztus 7., 10:30

Ötkarikás sporttörténelem

Itthoni idő szerint leginkább éjszaka és hajnalban, de korántsem az éj leple alatt íródik tovább a magyar sporttörténelem a tokiói nyári olimpián. Másodszor is megvédte olimpiai bajnoki címét a magyar női kajaknégyes, miközben Kozák Danuta a legeredményesebb magyar női olimpikonná vált. 

Tokio 2020
Fotó: MTI

A szombat hajnali kajak-kenu döntő futamainak elő közvetítése miatt most kivételesen nem keltem fel korábban, mint pl. Milák Kristóf döntője, vagy a kora reggeli kézilabda és vízilabda meccsek miatt. Ébredés után azonban így is az első dolgom volt, hogy kómás fejjel és félig kinyílt szemmel előkotorjam a telefont és megnézzem milyen eredmények születtek a világ másik felén zajló ötkarikás játékokon.

Ma sem kellett csalódnom! Bizony, amíg mi idehaza – az átmeneti enyhülésnek hála – jókat alszunk/vagy próbálunk aludni, addig sportolóink kivívnak, kibirkóznak, összelapátolnak néhány érmet. 

Szombat reggelre

a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású kajaknégyes szállította a már menetrendszerűnek mondható aranyat az 500 méteres távon. Magyarország ezzel sorozatban harmadszor aranyérmes ebben a számban!

A szenzációs versenyzésnek köszönhetően valóban történelmi tettet hajtott végre a női kajaknégyes, ugyanis az első olyan magyar egység lett, amely triplázni tudott ebben a sportágban.

A kétszeres címvédés egyébként más sportágakat tekintve sem túl gyakori a magyar olimpikonok között, vívásban Szilágyi Áronnak sikerült éppen ezen az olimpián, valamint azt megelőzően a férfi vízilabda-válogatottnak Pekingben. 

Legeredményesebb magyar olimpikonok
Fotó:  M4Sport

Ha már belemerültünk a sporttörténelembe, azt is mindenképpen ki kell emelni, hogy mai sikerével Kozák Danuta - Egerszegi Krisztinát és Keleti Ágnest megelőzve - a legeredményesebb magyar női olimpikonná vált.

A Ferencváros 34 éves kajakosa pályafutása hatodik olimpiai aranyérmével a magyar örökrangsorban utolérte a vívó Kovács Pált és Kárpáti Rudolfot, és az összesen nyolc dobogós (hat első, valamint egy-egy második és harmadik) helyével karnyújtásnyi közelségbe került az abszolút magyar csúcstartó, hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladárhoz. Egészen elképesztő teljesítmény, aminek tanúi vagyunk!

Összességében is elmondható, hogy

nagyon jól szerepelnek olimpikonjaink az egy évvel elhalasztott, nézők nélkül zajló, különös olimpián. A női pólósok bronzérmével már 19 éremnél tartanak a magyarok, ennél többet legutóbb 25 éve, Atlantában szereztünk.

A kiváló eredményekért köszönet jár az egész tokiói magyar küldöttségnek, s mindenkinek, aki az élsport fejlődésén munkálkodik!

Ezekben a napokban olyan sporttörténelem íródik a szemünk előtt, amit akár élőben, akár felvételről visszanézve, de érdemes figyelemmel követni! Kár, hogy már csak egy olyan reggel lesz, amikor öt karikával a szemünk alatt ébredünk...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.