2021. augusztus 7., 05:28
Frissítve: 2021. aug. 7. 07:30

Aranyérmes a női kajaknégyes

A magyar női kajaknégyes - Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállításban - címét megvédve aranyérmet nyert szombaton 500 méteren a tokiói olimpián.

 

Tokio 2020
Fotó: MTI

A Kozák Danuta sztrókolta Kozák, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású egység fantasztikus versenyzéssel sorozatban harmadszor hozták Magyarországnak az aranyérmet ebben a számban.

Megyőző versenyzéssel, a második távon csapásszámot emelve bizonyították, meghatározó előnnyel nyertek a beloruszok, lengyelek és az új zélandiak előtt.

A magyar női kajakosok bemutatták, hogy nem szabad leírni őket.

A magyarok amellett, hogy ők az aktuális világbajnokok, kétszeres címvédőként érkeztek a japán fővárosba, Kozák Londonban és Rióban is a győztes csapat tagja volt, és öt éve a csütörtökön egyesben ezüstérmes Csipes is tevékeny részese volt a sikernek. A korábban Tokióban Kozákkal párosban bronzérmes Bodonyi, valamint Kárász most szerepel először olimpián.

Miközben ismét eleredt az eső a Sea Forest kajak-kenu pályán, a magyarok a lengyelek és az új-zélandiak között, az ötös pályáról vágtak neki a távnak. Nem kezdtek rosszul, ahogy a riválisok sem, fétávnál fehérorosz, magyar, új-zélandi volt a sorrend.

Kozák aztán növelte a csapásszámot, és a hajrához közeledve már a magyar hajó orra volt elöl. A lendület kitartott egészen a célig, ahol Kozák a magabiztos győzelem után a levegőbe csapva az öklével jelezte, hogy ez a szám továbbra is magyar felségterület.

Másodikként a fehéroroszok, harmadikként pedig a lengyelek értek be, Új-Zéland lett a negyedik, így Lisa Carringtonnak a korábbi három aranyérem után nem sikerült a negyedik számban is dobogóra állnia Tokióban.    

Tokio 2020
Fotó:  MTI

Kozák Londonban és Rióban is a hajóban ült. A Ferencváros 34 éves kajakosa pályafutása hatodik olimpiai aranyérmével a magyar örökrangsorban utolérte a vívó Kovács Pált és Kárpáti Rudolfot, és az összesen nyolc dobogós helyével - hat első, valamint egy-egy második és harmadik - a hét elsőséggel (plusz egy ezüsttel és két bronzzal) csúcstartó Gerevich Aladár mögött minden idők második legeredményesebb magyar olimpikonja lett.
Csipes pályafutása második, Kárász és Bodonyi pedig egyformán első olimpiai bajnoki címét szerezte.

Ez a tokiói magyar küldöttség hatodik aranyérme, az első olyan, amelyet nők szereztek.

Eredmény: női K-4 500 m, olimpiai bajnok:
MAGYARORSZÁG (KOZÁK DANUTA, CSIPES TAMARA, KÁRÁSZ ANNA, BODONYI DÓRA) 1:35.463 p
2. Fehéroroszország (Margarita Mahnyeva, Nagyezsda Papok, Volha Hudzenka, Marina Litvincsuk) 1:36.073
3. Lengyelország (Karolina Naja, Anna Pulawska, Justyna Iskrzycka, Helena Wisniewska) 1:36.445
A férfiak kajak négyesében Szlovákia bronzérmes

Bronzérmes lett a szlovák kajak négyes a férfiak versenyében. Az aranyat a német egység vitte haza, a magyar csapat a hetedik lett.

Tokiói olimpia
Fotó:  TASR

A férfi kajakos kvartettek ezúttal nem az elmúlt évtizedekben megszokott 1000, hanem 500 méteren versenyeztek. A magyar egység évek óta együtt készült, de aztán Kuli István tavaszi sérülése átírta a terveket, és az olimpia előtt néhány héttel át kellett alakítani az egyéget.

A magyar hajót így most Nádas Bence, Béke Kornél, Tótka Sándor és Csizmadia Kolos alkotta, közülük Nádas, Tótka és Csizmadia már aratott sikereket a japán fővárosban, Tótka megnyerte a 200 méter egyest, Csizmadia negyedik lett ugyanebben a számban, Nádas pedig ugyancsak éppen lemaradt a dobogóról Kopasz Bálinttal K-2 1000 méteren.

A magyar hajó jól lapátolt a szombati döntőben, de a dobogós helyektől messze volt. Az élen a várakozásoknak megfelelően a németek és a spanyolok vívtak nagy csatát, a táv nagy részében utóbbi hajó vezetett, de végül a németek lehajrázták őket.

A szlovák egység tudatos versenyzéssel szerezte meg a bronzérmet, ami egyben a szlovák küldöttség negyedik érmét is jelenti Tokióban. Ez az érem egyben a szlovákiai kajak-kenu sport ötödik érme.

A győztes egység tagja, a 39 éves Ronald Rauhe az első férfi gyorsasági kajak-kenuban, aki öt különböző olimpián is érmet tudott szerezni.

Ez volt az utolsó kajak-kenu döntő a játékokon, a magyar küldöttség parádés teljesítményt nyújtva három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel távozik Tokióból.

Eredmény:
férfi K-4 500 m, olimpiai bajnok:
Németország (Max Rendschmidt, Ronald Rauhe, Tom Liebscher, Max Lemke) 1:22.219 p
2. Spanyolország (Saul Craviotto, Marcus Walz, Carlos Arevalo, Rodrigo Germade) 1:22.445
3. Szlovákia (Samuel Baláž, Denis Myšák, Vlček Erik,  Botek Ádám) 1:23.534
...7. MAGYARORSZÁG (NÁDAS BENCE, BÉKE KORNÉL, TÓTKA SÁNDOR, CSIZMADIA KOLOS) 1:25.068
Ötödik lett a Balla, Takács kenu kettes 

A Balla Virág, Takács Kincső kenupáros az ötödik helyen végzett 500 méteren a tokiói olimpián. A győriek többszörös világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kettősére - melyben mindketten 27 évesek - nagyon erős mezőny várt a döntőben, és bár nagyon jól lapátoltak, nem tudtak odaérni a dobogóra.

A rajtjuk jól sikerült, majd féltávnál a negyedik helyen haladtak a világbajnoki címvédő kínai Hszü Si-hsziao, Szun Meng-ja duó, valamint az ukránok és a németek mögött.

A kínaiak sikeréhez nem férhetett kétség, ahogy az ukránok második helyéhez sem, de mögöttük részben a magyarok részvételével nagy csata alakult ki a bronzéremért, és ezt végül a kanadaiak kettőse, Laurence Vincent-Lapointe és Katie Vincent nyerte.

A 11-szeres világbajnok Laurence Vincent-Lapointe érdekes történések után induhatott el Tokióban. Korábban doppingoláson érték, de később felmentették, mert elfogadták a védekezését, mely szerint a tiltott szer volt barátjának testnedvéből került a szervezetébe. Mivel a kvalifikációs versenyeken az eljárás idején nem vehetett részt, kvótát sem tudott szerezni, de a kanadaiak - élve egy szabályok között talált kiskapuval - az egyik női kajakos indulási jogukat neki adták, így - bár a nemzetközi kajak-kenus közösség, így a magyarok is felháborodva fogadták ezt - mégis vízre szállhatott a japán fővárosban.

Balla és Takács végül a németek mögött az ötödik, pontszerző helyet szerezte meg a döntőben.

A záró program előtt fél óráig özönvízszerű eső volt a pályán, majd a döntők rajtjára elállt, szélcsend alakult ki, de nagyon párássá vált a levegő.

Mindent kiadtunk magunkból, de nagyon fájt ez a pálya, mert rettenetesen párás volt a levegő. Rendben volt a rajtunk, jöttünk egy rendkívül jó utazót, indítottunk is, bár a végén éreztem, hogy elsavasodtam, ezért átadtam Kincsőnek a tempót

 - értékelt a futam után Balla. "Nem tudom, a többiek miben ennyivel jobbak, hogy a végén még így meg tudnak indulni. Leginkább a kanadaiak leptek meg" - tette hozzá.

Tudatosan jöttünk végig ezen az úton, és nemcsak az olimpiai programban, hanem az egész eddigi pályafutásunk során. Örültem volna, ha ezt meg tudjuk koronázni egy éremmel, úgyhogy csalódott vagyok, viszont örülök, hogy mi nem rontottunk el semmit

- nyilatkozta Takács.

Tokiói olimpia
Fotó:  MTI
Eredmény:
női C-2 500 m, olimpiai bajnok:

Hszü Si-hsziao, Szun Meng-ja (Kína) 1:55.495
2. Ludmila Luzan, Anasztaszija Csetverikova (Ukrajna) 1:57.499
3. Laurence Vincent-Lapointe, Katie Vincent (Kanada) 1:59.041
...5. BALLA VIRÁG, TAKÁCS KINCSŐ (MAGYARORSZÁG) 2:00.289
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.