2024. május 8., 09:40

A futócsalád, amely minden évben összejön körbefutni a Balatont

Már szinte hagyománnyá vált, hogy minden évben futócsaládommal, a Gyorsvizit csapattal részt veszek a Balaton-körüli futóversenyen, az Ultrabalatonon.

Ultrabalaton
Fotó: Ultrabalaton

A 211 kilométeres távnak közel 300-an vágtak neki egyéniben, de a távot lehet teljesíteni duóban, trióban és többféle összetételű váltóban is. Összesen 2500 csapat indul, és huszonhat országból érkeznek versenyzők. Abszolút kuriózumnak és rekordnak számított, hogy az idén az egyik egyéniben induló versenyző egymás után kétszer futotta körbe a távot.

Ultrabalaton
Fotó:  Černák Áron

 Az Ultrabalaton tulajdonképpen egy futófesztivál, hosszútávfutó verseny, ahol egyéniben és csapatban is lehet nevezni.

A profiktól kezdve az amatőrökön át szalad itt minden futóbolond függetlenül attól, hogy nappal van-e vagy éjszaka, eső vagy napsütés. Nem számít a hideg vagy a meleg idő sem, a lényeg, hogy menni kell tovább, és a csapattársnak minél előbb átadni a stafétát.

Ultrabalaton
Fotó:  Černák Áron

Ahogy az nálunk megszokott, a 212 kilométeres körversenyt méltányosan elosztottuk a 11 fős csapat között, így mindenki annyit vállalt, amennyit tudott.

A dolog szépsége pedig az, hogy a 11 fős egységünk közül akadnak kimagaslóan jól teljesítő futók, akik harminc, negyven kilométert is bevállalnak, de a többiek lelkesedése és odaadása sem elhanyagolható, ezért egyedi és teljes a csapatunk.

Ultrabalaton
Fotó:  Krisztin Lívia

A Gyorsvizit nevezetű társaságot fiúk és lányok vegyesen alkotják, és szinte minden éven csatlakozik hozzánk valaki. Ahogy a névből is már kiderülhetett, a csapat zöme és alapítói orvosokból, doktorokból áll, leginkább úgy lehet minket felismerni, hogy a csapatot mentőautó kísérte, amely minden évben egyébként más típusú.

Ultrabalaton
Fotó:  Titi Nguyen
A csapat 2019-ben alakult meg néhány orvosi baráti társaság jóvoltából. Az egyik csapattag nagyon gyorsan le tudta a délutáni osztályos vizitet - így született meg a név is. A Gyorsvizit 2019-ben állt először rajthoz, és azóta zsinórban hatodik alkalommal sikerült teljesíteni a körversenyt.

2021-ben csatlakoztam először a társasághoz, a tavalyi évet leszámítva pedig háromszor sikerült részt vennem az Ultrabalotonon. És, hogy miért csinálom? Mivel mérgeztek meg?

Ultrabalaton
Fotó:  Černák Áron

Közel sem vagyok egy futóalkat, de élvezem és szeretem a kihívásokat. Kifejezetten motiválnak a hosszútávú és kitartó sportok, melyekre az utóbbi időben egyre gyakrabban ráéreztem. Igazi csapatmunka a javából, amikor egymásnak adjuk tovább a stafétát, éjjel nappal együtt van a közösség. A váltópontoknál, a kísérőautók mellett beszéljük meg a taktikát és a szervezés további koordinálását. De legfőképpen azért vágok bele mindig, mert ez az esemény összehoz minket erre a csodálatos és utánozhatatlan futófesztiválra, csapattá és futócsaláddá kovácsol bennünket. Mindenkinek ajánlom, hogy ehhez hasonló szenvedélyeket találjon az életben!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.