2019. június 25., 11:25

Pontos Prontosok

A Prontos íjászcsapat szervezésében 2019. június 22-én Farnadon valósult meg a régió nyilazóinak találkozója és megmérettetése.

Prontos
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Prontos íjászcsapat

A 2015-től működő farnadi íjászközösség második saját rendezésű versenyét kimondottan a nyári napfordulóhoz időzítették. Míg a tavaly őszi első rendezvényükön 20-25, addig a mostanin már 51 íjász tette próbára magát. A volt téglagyár területén palásti, deméndi, ipolysági, kéméndi, ipolynyéki, párkányi, érsekkétyi, szőgyéni és természetesen farnadi íjászok vetélkedtek, de képviseltette magát a zselízi Toportyán íjászcsapat, sőt a Csallóközből is érkeztek versenyzők, hogy elfoglalják a gondosan elkészített 19 lőállást. Ügyességüket, rátermettségüket két kategóriában (tradicionális magyar reflexíj, vadász reflexíj) és öt korcsoportban bizonyíthatták.

Fotó:  Prontos íjászcsapat

A szervezők igyekeztek ötvözni a vadászíjászat és a harci íjászat kihívásait is.

„A klasszikus vadász célpontokat 2D-s állatfigurák képezték, amikre 10-25 méterről lehetett lőni. A verseny része volt egyebek mellett a pontlövés, a fordulatból történő lövés és az egyensúly gyakorlat. A fiatalok körében a vetélkedés legérdekesebb részének a hajókötélre felszerelt csengő eltalálása bizonyult, amit nyolc méteres távolságból kellett megszólaltatni” – fogalmazta meg a szervezők nevében a tizennégy aktív tagot magáénak tudó Prontos íjászcsapat egyik tagja, Petro Roland, akitől a szót Chládek László vette át, hogy beszéljen közösségük nevének eredetéről:

A pront egy helyi tájszó. Szinonimája a rosseb, a fene, a franc vagy a nyehera. Az 1900-as évek elején Farnadon elterjedt káromkodás volt, hogy »a-pront-essen-bele«, »a-pront-vigye-el«, »a-pront-egye-meg«. A környező falvak lakói idővel prontosoknak kezdték csúfolni a farnadiakat. Ezt felvállalva, enyhe öniróniával lettünk hát Prontos íjászcsapat, már csak azért is, mert alliterál a »pontos«-sal.”

A vetélkedést az eső miatt kétszer is meg kellett szakítani, de hiába vált csúszóssá a talaj, a résztvevők állták a sarat. Hogy a versenyeredmények kihirdetéséig se teljen hiába az idő, ki-ki bekapcsolódhatott az ún. lufilövészetbe, aminek során mintegy 40 méterről kellett eltalálni a félig felfújt léggömböket. A próbálkozókat az is lelkesítette, hogy a lufitalálatért egy-egy palack minőségi farnadi bor járt.

Fotó:  Prontos íjászcsapat

„Szeretnénk tradíciót teremteni a napfordulós íjásztalálkozónkból. Reméljük, jövőre az időjárás is engedi, hogy tábortűzzel és hagyományos tűzugrással zárjuk az eseményt” – mondta Chládek László, majd hozzátette: „Távlati terveink közé tartozik egy szakkör létrehozása, ami az alapiskola tanulóit szólítaná meg. Addig is a falu különböző rendezvényein próbáljuk népszerűsíteni az íjászatot.”

Prontos
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.