2018. szeptember 2., 08:39

Öt világbajnoki aranyat szereztek a marcelházi íjászok

Első alkalommal rendezték meg idén a távlövő világbajnokságot, ami az egyik versenyszáma volt a kétévente megrendezésre kerülő HDH IAA Nemzetközi Történelmi Íjász Világbajnokságnak. Az eseménynek Magyarország adott otthont Gyulán, mégpedig augusztus 13-19. közt. A Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub vezetői, Bogár Péter és Bogár Valéria 5 kategóriában szerzett világbajnoki címet a HDH IAA Nemzetközi Történelmi Távlövő Íjász Világbajnokságon.

marcelhaza-ijasz-4.jpg
Médialapozó
Fotó: Fekete Sólyom

Maga a távlövő világbajnokság augusztus 17-18.-án zajlott a békéscsabai repülőtéren. Szombaton reggel az íjászoknak regisztrálniuk kellett, és eldönteni, hogy milyen kategóriában szeretnének indulni. Minden versenyző maximum három kategóriában indulhatott. Az íjaszatban ugyanis a különféle íjtípusok külön kategóriát alkotnak, és a távlövészetben ezen kívül figyelembe veszik még az íj erősségét is.

Bogár Péter és Bogár Valéria modern anyagú és természetes alapanyagú történelmi íjakkal versenyeztek különféle fonterősségben. A versenybírók minden íjat és nyílvesszőt bevizsgáltak az egyes versenyszámok lebonyolítása előtt, így minden versenyző számára egyforma feltételt teremtettek.

Bogár Péter két vb címet szerzett, mégpedig a természetes alapanyagú történelmi korlátlan fonterejű íjak és a modern anyagú történelmi korlátlan fonterejű íjak kategóriájában, valamint egy világbajnoki bronzérmet a természetes alapanyagú történelmi íjak 35 fontos kategóriájában. Bogár Péternek külön örömére szolgált, hogy a csapattagjuk által készített „egyfa” íjjal lett világbajnok. 

Fotó:  Fekete Sólyom

Bogár Valéria három vb címet szerzett, mégpedig a modern anyagú történelmi korlátlan fonterejű íjak, a természetes alapanyagú történelmi 36-50 fonterejű íjak és a modern anyagú történelmi 36-50 fonterejű íjak kategóriájában.

Külön említetést érdemel, hogy Bogár Valériának sikerült egyéni csúcsokat lőnie és legyőznie egy világrekordokkal rendelkező ellenfelet, ráadásul mindkét kategóriában, ahol összemérték tudásukat.

Fotó:  Fekete Sólyom

Az íjászklub 2002 óta sikeresen működik, és elsőként kezdett el foglalkozni gyalogos íjászcsapatként a hun-magyar-avar hagyományokkal a Felvidéken. Fennállásuk óta több száz rendezvényen vettek már részt, jártak Kínában, Dél-Koreában, Olaszországban, Horvátországban, Kazahsztánban, Kirgíziában, Csehországban, Törökországban, ahol bemutatókat tartottak, és számos céllövő és távlövő versenyt megnyertek. A csapat vezetőinek nyolcvan darab íja van, melyeket íjászbemutatókon, céllövő, cél-távlövő és távlövő versenyeken használnak. Az egyik legértékesebb közülük egy természetes anyagokból készült magyar íj, mely hungarikum is egyben.  

Fontos tudni, hogy az íjászatnak egy külön ága a távlövészet, melynek célja, hogy a nyílvesszőt minél messzebbre lője az íjász. Ennek a sportágnak történelmi hagyománya van például Törökországban, ahol évente rendeznek távlövőversenyeket. Távlövővesszőiket Bogár Péter saját maga készíti.

Az íjászklubnak van egy saját "Sólyomfészke" Marcelházán, ahol az íjászedzések az íjászoktatás és a nyílt napok zajlanak.

marcelhaza-ijasz-4.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.