2020. szeptember 7., 19:42

Kajakos reménységünk: Marsal Máté Keszegfalváról

Az elmúlt hétvégén újabb aranyérmekkel gyarapodott a Komáromi járásbeli Keszegfalván élő kajakostehetség, Marsal Máté éremgyűjteménye. Szeptember 5-én egy pozsonyi kupaviadalról, másnap pedig a Komáromi Nagydíjról tért haza győztesként. A Marianum Egyházi Iskolaközpont és szűkebb-tágabb szülőföldje hírnevét egyre több rangos versenyen öregbítő, 13 éves bajnok szerényen nyilatkozott portálunknak.

Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Facebook

„Elsősorban a testnevelés szakos édesapám hatására kezdtem el kajakozni. Kiskoromban gyakran kerékpároztuk a kajakosok edzéseinek közelében, s nagyon megtetszett nekem az a sportág. Majd egyre több kajakversenyt néztem végig a YouTube-on, s a versenyzők közé kívánkoztam. Hétévesen bekerültem a komáromi kajak-kenuklubba, majd miután javult a technikám, a versenyeken rendszerint dobogós helyezést értem el. Tizenegy éves voltam, amikor a Pozsonyban megrendezett országos bajnokságon nagyon szoros versenyben aranyérmet szereztem“ - mesélt a sporkarrierje kezdeteiről Máté, aki három éve már nem csak a komáromi KKK klub, hanem a szlovák ifjúsági válogatott színeiben is kajakozik.

A Marianumban doldozó édesapja sosem kajakozott, ő a tanításon kívül futballbíróként tevékenykedik.

Mikrofonvégen kajakos reménységünk: Marsal Máté Keszegfalváról
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A vírusjárvány ellenére idén is sok arany- és ezüstérmet akasztottak a hetedikes élsportoló nyakába. Az augusztus végén Pozsonyban megtartott szlovák bajnokságon kategóriájában (U 13) mind az öt meghirdetett diszciplínában rajthoz állt, majd František Chmelártól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökétől vehette át az újabb 5 érmet. A két aranyat Lukáš Grolmus-szal párosban, 500 és 1000 méteren szerezte, a 3 ezüstöt pedig egyesben - 200, 500 és 1000 méteren érdemelte ki.

„A nyár végi sikersorozatom az elmúlt hétvégén, vagyis szombaton a pozsonyi kupaverseny 2000 méteres távján egy, vasárnap pedig szintén hosszú távon, a Komáromi Nagydíjon további két aranyérem megszerzésével folytatódott. Valamennyinek nagyon örülök, s azok is erőt adnak a további megmérettetésekhez“ - újságolta boldogan portálunknak.

Fotó:  Facebook

Október elején a Privigye melletti Nyitranovákon megrendezendő, szlovák bajnokságbeli hosszú távon és az október végén esedékes búcsúversenyen is bizonyítani szeretne.

„Sajnos, a tervezett csehországi és magyarországi viadalokon a koronavírus-járvány nem vehetünk részt. A tavaszi karantén-időszakban sajátos módon, a lakhelyem, Keszegfalva melletti tavon edzettem. A nyári közös edzéseink már intenzívebben folyhattak. Például a szlovák bajnokság előtt heti 9 kemény edzésünk volt, amelyek közül kettő mindig a tanítás előtt, reggel hat órakor kezdődött. Jelenleg „csak“ heti 6-7 van, s mindig a következő versenyre készülünk fel“ - magyarázta.

Fotó:  Facebook

Úgy tűnik, hogy egyelőre a hosszú táv a kamaszfiú igazi erőssége: „Mivel még növésben vagyok, a hosszú távon érem el a legjobb eredményeket. Miután még remélhetőleg növök pár centit, majd a rövidebb távokon is jobb lehetek“.

Máté évente hozzávetőleg 15-20 bel- és külföldi versenyen vesz részt. Fiatal kora ellenére az érremgyűjteménye már több mint százdarabos. Kitartóan dolgozik annak érdekében, hogy valóra váljon a nagy álma, s előbb az ifjúsági csapattal, a 21. életéve betöltése után pedig a felnőtt válogatottal ugyancsak kijusson az olimpiára, ahol nyerni is szeretne.

Mikrofonvégen kajakos reménységünk: Marsal Máté Keszegfalváról
Fotó:  Facebook

„Az élsport egész embert kíván. Persze, az edzések és versenyek között a tanulást sem hanyagolom el. Még van időm eldönteni azt, hogy majd melyik középiskolában folytatom a tanulmányaimat“ - tudtuk meg végül a példa értékű céltudatossággal és szorgalommal felvértezett ifjú tehetségtől, akinek érdemes megjegyezni a nevét. Az eddigi szép eredményeihez olvasóink nevében is gratulálunk, és nagyon sikeres további pályafutást kívánunk!

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.