2023. december 31., 09:16

Spengler-kupa: Vert helyzetből jutott döntőbe a Pardubice, a házigazdákkal mérkőznek meg

Izgalmas, fordulatos és drámai elődöntőket hozott a Spengler-kupa ötödik napja. A házigazda HC Davos hosszabításban, 4-3-ra győzött a Frölunda ellen, ezzel tizenegy év után ismét bejutott a döntőbe. Az esti mérkőzésen a kanadaiak hiába vezettek két góllal, a Dynamo Pardubice a drámai végjátékban megfordította a mérkőzést, és 4-3-ra tudott nyerni.

Spengler-kupa
Fotó: TASR/AP
Első elődöntő

A mérkőzés nagy iramban kezdődött, a házigazdák azonnal magukhoz vették az irányítást, a harmad első felében egyértelműen a HC Davos volt az aktívabb csapat. Az ötödik percben meg is lett ennek az eredménye, Calle Andersson a kékvonalról lőtt egy bődületes lövést, Lars Johansson védeni tudott, de a korong végül a kapuba vánszorgott. A folytatásban éledeztek a svéd támadások is, de a hazaiak állták a sarat.

A 15. percben a davosi védelem hibázott, Jayden Halbgewachs lövése kijött Sandro Aeschlimannről, az érkező Erik Borg pedig nem hibázott.

A második harmad már egy picit lasabban kezdődött, mindkét csapat óvatos volt és nem akart túlságosan kinyílni hátul. A második percben azonban elaludtak a hazaiak, Carl Klingberg váratlanul körbekorcsolyázta a kaput, a korongot pedig ügyesen a kapu jobb alsó sarkába juttatta. Sandro Aeschlimannek esélye sem volt, olyan gyorsan történt minden. A góltól azonnal felébredtek a hazaiak, és nem sokkal később már 2-2 volt az állás. A davosiak legeredményesebb játékosa, Dennis Rasmussen fejezett be tökéletesen egy akciót. A gól után mindkét fél visszavett a tempóból, újra óvatos játékot láthattak a nézők.

A harmad vége felé a svédek hibáztak a védelemben, és egy rossz passz után a korong Enzo Corvihoz került, aki egy hatalmas találattal jutatta újra vezetéshez a hazaiakat.

A záró játékrészben rengeteget szabálytalankodtak a frölundaiak, a hazaiak többször is emberelőnyben játszhattak, ám egyetlen előnyt sem sikerült gólra váltani. A tizenkettedik percben a frölundaiak is kaptak egy fórt. A davosiakkal ellentétben ők megmutatták, hogyan kell kihasználni egy emberelőnyt. Egy jól kidolgozott akció során Malte Stromwall egyenlített. Több gól nem esett már a harmadban, így jöhetett a hosszabbítás.

Spengler-kupa
Fotó:  TASR/AP

Nem kellett sokat várni a gólra, egy sikertelen svéd támadás után a hazaiak támadhattak, és a finn Henrik Haapala tizenegy év után döntőbe repítette a HC Davost.

Második elődöntő

Parázs és fordulatos mérkőzést hozott az esti elődöntő. Bár a játék az elején elég lassan indult be, a meccs végére igazi tűzijáték kerekedett. Zárt védelem, és óvatos támadások, ez jellemezte az első harmadot, gól nem született ebben a játékszakaszban.

A második harmad már egészen más játékképet mutatott.

Alig kezdődött el a meccs, egy gyönyörűen kijátszott akció következtében Jonathan Hazen megszerezte a kanadaiak vezető gólját.

Nem sokáig örülhettek a juharfalevelesek, a negyedik percben Lukáš Radil lőtt egy óriási lövést a kékvonal környékéről, a korong pedig a kapu jobbfelső sarkában talált utat, újra döntetlen volt az állás. Öt perccel a vége előtt egy pillanatig örültek a cseh szurkolók, hiszen Martin Bučko lövése sikeresen a kapuban landolt. Ám a bírók megvizsgálták az ügyet, és hosszú videóbírózás után a találatot érvénytelenítettek, mert a kanadai kapust, Aaron Dellt korcsolyával akadályozták, egyensúlyát pedig elveszítette, ezért elesett. Az érvénytelen gól után mintha motiválatlanok lettek volna a csehek. Nem úgy a kanadaiak, akik a harmad utolsó percében, két másodperccel a vége előtt Derek Grant gyönyörű találatával kihasználták az emberelőnyt, ezzel újra ők vezettek.

A záró harmad hihetetlen fordulatokat hozott. A pardubiceiek nagy nyomás alatt voltak, és hiába ők voltak az aktívabb csapat, mégsem ők vezettek. Rengeteg helyzetet dolgoztak ki, ám a gólszerzés elmaradt. Sőt a pardubiceiek emberelőnyben játszottak, ám Peter Čerešňák a kékvonalnál elveszítette a korongot, a kiugró Derek Grant szólója pedig sikeres volt, a kanadaiak emberhátrányban szereztek gólt, és már 3-1-re sikerült ellógniuk. Nehéz helyzetben voltak a pardubiceiek, hiszen az idő ellenük dolgozott, és ahogy közeledett a meccs vége, annál nagyobb volt rajtuk a nyomás, hogy minél előbb gólt szerezzenek. 

A 16. percben a kanadaiak kaptak büntetést, amiért a játékot késleltetik. A cseheknek nem volt mire várni, ez jó alkalom volt ahhoz, hogy kapuslehozatallal próbálkozzanak és hat a négy ellen tudjanak támadni. Már úgy tűnt, hogy a kanadaiaknak sikerül kibbekelni a hátrányt, de Lukáš Radil bombaerős találatát nem tudta hárítani a kanadai kapus, így már csak egy gól volt a két csapat között. A szurkolók hajtották a pardubiceieket és a játékosok is vérszemet kaptak. A kanadaiak a védekezésre koncentráltak, a csehek pedig nagyon hajtottak az egyenlítő találatért. Két perccel a vége előtt újra kapuslehozatallal próbálkozott a Dynamo Pardubice.

Spengler-kupa
Fotó:  TASR/AP

A csehek felálltak a kanadaiak harmadában, Martin Kaut a jobb szélről lőtt egy hatalmasat, a játékszer pedig a kapuban volt, a cseheknek sikerült az egyenlítés.

Az utolsó percben már lelkileg mindenki készült a hosszabbításra, ám a fáradt kanadaiak hibáztak és elvesztették a korongot a harmadukban. A szlovák Matej Paulovič csapott le rá, és egy váratlan lövéssel újra előnyhöz juttatta csapatát. A csarnok szinte felrobbant, a cseh szurkolók örjöngtek. A mérkőzésből már csak negyven másodperc maradt, de a kanadaiak még reménykedtek. Aaron Dell lekorcsolyázott és hat mezőnyjátékossal próbálkoztak a juharfalevelesek, de hiába, a helyzetekből csak verekedés lett, a kanadaiak nem bírták feldolgozni a vereségét és elvesztették a fejüket.

A 2023-as Spengler-kupa döntőjét a házigazda HC Davos és a Dynamo Pardubice vívja. A HC Davos utoljára tizenegy éve volt döntőben. Tavaly a Sparta Praha kapott ki a svájci Ambri-Piottától, a Dynamo Pardubice pedig még nem volt döntős. Cseh csapat utoljára 1982-ben tudta elhódítani a Spengler-kupát, akkor a Dukla Jihlava nyert a Spartak Moszkva ellen. Izgalmas döntőnek nézünk az elébe! Kezdés pontban délben!

Eredmények:
Első negyeddöntő:
HC Davos 4-3 Frölunda, hosszabbítás után
Második negyeddöntő: Dynamo Pardubice 4-3 Team Canada

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.