2023. december 28., 10:34

Spengler-kupa: Győzelemmel mutatkoztak be a házigazdák

A Spengler-kupa második napján a finn KalPa Kuopio csapata 5-3-ra kapott ki a svájci Ambri Piottától. Az esti mérkőzésen a hazai HC Davos magabiztos 4-1-es győzelmet aratott a svéd Frölunda felett.  

Hc Davos
Fotó: TASR/AP
Torriani csoport

A mérkőzés óvatosan kezdődött, mindkét csapat igyekezett több helyzetet kialakítani, de fegyelmezett védekezést láttak a nézők  mindkét oldalon. Az első nagy lehetőség a finnek előtt adódott az ötödik percben, amikor is a francia Hugo Gallet küldte meg a korongot a svájci kapura, ám Benjamin Conz sikeresen tudott hárítani. A harmad felére aztán magukra találtak a svájciak, és több lövéssel is tesztelték a finnek kapuját. Alex Formenton előtt több lehetőség is adódott a gólszerzésre. A KalPa sem felejtett el támadni, sőt a tizenharmadik percben emberelőnybe kerültek. A fórt nem sikerült kihasználniuk, bár a svéd Filip Westerlund nagyon közel állt ahhoz, hogy csapata megszerezze a vezetést.

A harmad végén megtört a gólcsend, és az Ambri-Piotta megszerezte a vezető gólt.

A svájciak legeredményesebb játákosa, Alex Formenton elé került a lecsorgó korong, aki fonákkal a kapu felé emelte a játékszert, majd az szerencsésen egy finn hátvéd lábán pattant be a kapuba.

A második harmadot is a svájciak kezdték jobban, az aktivitásuknak köszönhetően emberelőnybe kerültek. Az emberelőnyt azonban nagyon rosszul játszották a svájciak.  Egy eladott korongból a finnek tudtak profitálni, a kiugró Benjamin Korhonen szólóját Benjamin Conznak nem sikerült hárítania, a KalPának sikerült az egyenlítés. Nem sokkal később újra visszaszerezte vezetést az Ambri-Piotta.

Az emberelőnyük még nem telt le, Tim Heed okosan vette észre a kapu előtt Jakob Lilját, aki pontosan vette át a korongot, majd elfektette a kapust, a pakkot pedig az üres kapuba csúsztatta.

A KalPaiak fegyelmezetlensége miatt újabb emberelőnybe kerültek a svájciak. A fórt azonban ezúttal nem sikerült kihasználniuk. Továbbra is az Ambri-Piotta alakított ki veszélyes helyzeteket, de előnyüket nem tudták növelni. A második harmad vége felé éledeztek a finn támadások is, a svéd Filip Westerlund előtt adódott egy veszélyes lehetőség, de a svájci hálóőrnek sikerült hárítani a távoli lövést. Később azonban a finneknek összejött az egyenlítés. A svájciak támadtak, ám elveszítették a korongot, amelyre Aleksi Klemetti csapott le és indult meg az ellenfél kapuja felé, a másik oldalon érkező Matyas Kantnernek passzolt, aki sikeresen fejezte be az akciót.

A záró harmadot a finnek kezdték jobban, ám mégis az Ambri-Piotta szerezte meg a vezetést. Alex Formenton ellen követtek el szabálytalanságot. A bíró úgy ítélte meg a helyzetet, hogy rávezetéssel bünteti a bottal akasztást. A rávezetést Tim Heed végezte el, aki nem hibázott, így újra az Ambri-Piottánál volt az előny.

Jégkorong
Fotó:  TASR/AP

A svájciak emberelőnybe kerültek, a fórt pedig rögtön ki is használták. Peter Mueller lőtt egy bődületes lövést, a korong pedig a finn kapus lábai között utat talált a kapuba.

A folytatásban kapaszkodott és igyekezett a KalPa, de a svájci csapat kontrolálta a mérkőzést. Az Ambri-Piotta egy buta kiaállítással visszahozta a mérkőzésbe a KalPát.

A finnek éltek is a lehetőséggel, az emberelőnyt Benjamin Korhonen révén gyorsan ki is használták.

A gól után a finnek vérszemet kaptak, és eszeveszettül hajtottak az egyenlítésért. Három és fél percel a vége előtt újabb emberelőnyt kapott a KalPa, de ezúttal a fórt nem sikerült kihasználni. Két perccel a vége előtt időt kértek a finnek, majd a kapust is lehozták, hogy hat mezőnyjátékossal próbálkozzanak az egyenlítésért. Az egalizálás nem sikerült, az 5-3-as végeredményt Laurent Dauphin állította be, miután betalált az üres kapuba.

Az Ambri-Piotta begyűjtötte a három pontot, a folytatásban pedig várja, hogy alakul a Dynamo Pardubice KalPa Kuopio mérkőzés, amely alapján eldől a csoport végeredménye is.

Cattini csoport

A esti meccset az előző nap vesztese, a Frölunda kezdte jobban, mivel sokkal többet tartózkodtak a svájciak kapuja előtt. A házigazda HC Davos az elején csak ismerkedett az ellenfelével, komolyabb helyzeteket nem sikerült kialakítaniuk. A későbbiekben azonban egyre többet tartózkodtak a svájciak a svédek harmadában, de gól továbbra sem született.

Négy perccel az első harmad vége előtt felrobbant a csarnok, a hazaiak szó szerint begyömöszölték a korongot a kapuba. Dennis Rasmussen lőtt egyet, a kapu előtt torlódás alakult ki, a korong pedig még ha gyötrelmesen is, de átcsorgott Lars Johansson háta mögött.

A második harmadot is a svédek kezték jobban, hajtottak az egyenlítésért, de a támadásokat sikerült Sandro Aeschlimann kapusnak hárítania. A hatodik percben azonban nagy helyzetet dolgoztak ki a svédek, csak néhány centin múlott, hogy Victor Backman lövése a kapuban landoljon. A frölundai indiánok azonban szabálytalanok voltak, így a hazaiak kerültek emberelőnybe, de azt nem sikerült gólra váltaniuk. A mérkőzés felénél a svájci veterán, Andreas Ambühl előtt adótt nagy lehetőség, de a korongot csak a kapusba tudta belelőni. Nem sokkal később azonban a bírók szabálytalannak ítélték meg egy akcióban, a frölundaiak pedig óriási esélyt kaptak az egyenlítésre. Az emberelőny azonban kimaradt, de Malte Stromwallnak hatalmas helyzete volt, egymás után kétszer is telibe találta a kapust.

Négy perccel a második harmad vége előtt a hazaiak is kaptak egy fórt, amelyet ki is használtak. Az első gól szerzője, Dennis Rasmussen ért bele Calle Andersson lövésébe, amely aztán sikeres utat talált a kapuba.

A második játékrész végén igyekeztek a svédek szépíteni, de helyzeteiket nem tudták gólra váltani.

A záró harmadban a hazaiak nem engedték magukra húzni a frölundaiakat, elég volt kontrolálni a játékot. A svédek hiába igyekeztek, veszélyes helyzeteket alig tudtak kialakítani a Davos harmadában. A hetedik percben azonban a Frölunda megszerezte tornájuk első gólját. Erik Borg lopózott közel a kapuhoz, lövését Sandro Aeschlimann nem tudta hárítani, a korong átvánszorgott a kapus lábai között. Nem sokáig örülhettek a svédek, néhány perccel később Klas Dahlbeck lőtte ki a kapu bal felső sarkát, a korong pedig átfért Lars Johansson válla mögött. Újra két gólosra nőtt a hazaiak előnye. A mérkőzés vége felé a hazaiak sokkal aktívabbak voltak, a frölundaiaknak esélyt sem adtak, hogy visszajöjjenek a mérkőzésbe.

Spengler-kupa
Fotó:  TASR/AP

A svédek az utolsó percekben kapuslehozatallal is próbálkoztak, de Simon Knak az üres kapuba lőtt koronggal beállította a 4-1-es végeredményt.

Ezzel eldőlt, hogy a Frölunda a Cattini csoport harmadik helyén zár. A folytatásban a hazaiak a kanadaiakkal mérkőznek meg az esti slágermeccsen a csoport első helyéért.

Eredmények

Torriani csoport: KalPa Kuopio 3-5 Ambri-Piotta
Cattini csoport: HC Davos 4-1 Frölunda
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.