Császta

Částa
Tszf. magasság: 110 m
Körzethívószám: +421 (0) 35
Irányítószám: 94603
Természeti tájbeosztás: Kisalföld, Csallóköz, Alsó-Csallóköz - Kisalföld, Mátyusföld, Alsó-Vágmente 1918 előtti vármegye, járás, rang: nem önálló település

Gúta városrésze a Kisalföldön, Csallóköz északkeleti szegletében, a Császta-patak közelében, a várostól 3 km-re délnyugatra, Királynérét városrésztől 2,5 km-re északkelere. Az Ekecsre vezető országút mentén álló kis településhez tartozik még a város határának nyugati része is (Császtamellék). 2003-ig, megszüntetéséig érintette a Komárom-Gúta vasútvonal is.

Közigazgatás

Gúta egyik városrésze, soha nem volt közigazgatásilag önálló. 1920-ig Komárom vármegye Csallóközi járásához, Csehszlovákiához kerülve a Komáromi járáshoz tartozott, mint Gúta egésze.

Népesség

Gúta külterületei közül a 2. legnépesebb, 2011- ben 145 lakosa volt. Részletes adatok nem állnak rendelkezésre.

Történelem

A Gútától dél-délnyugatra fekvő réteken a 18-19. században kialakult tanya- és pusztavilághoz tartozik. Az itt élők valószínűleg állattenyésztéssel és földműveléssel foglalkoztak. A török kor előtti időkből nincs a területre, illetve itteni településre vonatkozó ismert adat. A trianoni béke Gútával együtt Csehszlovákiához csatolta, a bécsi döntés 1938. november 2-án visszaadta Magyarországnak, 1945-től pedig újra Csehszlovákiának adták.

Mai jelentősége

Külterületi lakóhely.