2021. december 9., 20:36

Tankó Vilmos Roma Spirit-díjas: Tudom, milyen feljönni a mélyből. A sport és a tanulás esély egy jobb életre

A mátyusföldi Tankó Vilmos, ökölvívó bajnok nyerte el a 2021-es Roma Spirit – Személyiség díjat. A fiatal bajnok álma megértetni a roma fiatalokkal, hogy mindenkinek van esélye a győzelemre.

 

TV
Galéria
+1 kép a galériában
Tankó Vilmos mérkőzés közben
Fotó: Tankó Vilmos Facebook oldala

Tankó Vilmos, huszonhatodik évében járó ökölvívó bajnok, kisgyermek korától bokszol. Jelenleg a galántai Tomi Kid Akadémián edz. Már kamaszkorban meg kellett tanulnia, mit jelent a nélkülözésből, hátrányos helyzetből indulva helytállni. Pályafutása a Galántai járásbeli Tallósról indult, egy kis viskóból. A szegénység nem törte meg, és nem terelte rossz útra. A közelmúltban a koszovói AIBA turnén a legjobb bokszoló elismerést is megkapta.

Tankó Vili a saját bőrén tapasztalta meg, milyen érzés a legmélyebbről elindulni, és felbokszolni magát a csúcsra. A valamikor nagy szegénységben élő roma srácból mára Európa-bajnok bokszoló és egyetemista lett. Célja, segíteni a roma fiatalokon, hogy soha ne kapjanak KO-t az élettől. Az ifjú bajnokot 2021-ben a Roma Spirit – Személyiség – díjjal tüntették ki.

Tankó Vilmos
Tankó Vilmos Roma Spirit-díjas ökölvívó bajnok
Fotó:  Tankó Vilmos Facebook oldala

„Büszke vagyok erre a kitüntetésre. Sokan ismerik már a történetemet, tudják, milyen akadályokkal kellett megküzdenem. Rengetegszer éreztem úgy, hogy elfogy az erőm, kőkemény élethelyzeteket éltem meg.

Tudom, milyen nagyon éhesnek lenni, elveszíteni az otthonomat, elképesztően szegénynek lenni, egyik percről a másikra élni.

Ennek ellenére, soha senkinek és semminek nem hagytam, hogy megtörjön. Soha nem jutott eszembe, hogy feladjam, mindig a jobb jövőért akartam harcolni” – szögezte le Vili, aki a sportnak és a kemény munkának köszönhetően nemes életet tudott biztosítani a családjának is, és kemény akarattal helyt tudott állni az életben.

A bajnok úgy véli, az élet egy hullámvasút, egyszer fent-egyszer lent, sokszor többet tanít számunkra az, ha küzdeni kell, mintha csak úgy simán mennének a dolgok.

„Megkérdezték tőlem, miért gondolom, hogy „személyiség” vagyok. Nem tudom, hogy nevezhető vagyok e egyáltalán annak.

Én csak egy egyszerű, tallósi fiú vagyok, akinek vannak álmai, kitartása, elhivatottsága, aki minden nap fejlődni akar”

– folytatja Vili. Reméli, hogy a Roma Spirit-díjnak köszönhetően története minél több emberhez eljut, és motiválni fogja azokat, akik úgy érzik, nincs kiút a kilátástalanságból. Vili úgy vallja, az életben már nagyon sok segítséget kapott, reméli, hogy ő is segíteni tud majd olyanoknak, akiknek arra szüksége van. Elsősorban a fiatal romákon szeretne segíteni, megmutatni nekik, hogy nem elég valaki csodálni, a sikerért keményen meg is kell dolgozni.

Segítő kezet akarok nyújtani, azoknak, akik hátrányból indulnak az életben. Úgy vélem, a sport és a tanulás esély egy jobb életre”

– zárja le eszmefuttatását a díjazott bokszoló.

Tankó Vilmos
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.