2023. április 27., 12:51

Suhajda Szilárd elérte a Mount Everest alaptáborát, már túl van az első klimatizációs körön

Portálunk is megírta, hogy a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd március 23-án indult el Nepálba, hogy teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül elérje a Mount Everest 8848 méteres csúcsát. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon – „tisztán” – még nem sikerült. Az alábbiakban az expedíció által kiadott sajtóközleményt olvashatják.

suhajda szilárd
Fotó: Kyocera Everest Expedíció

Az első két hétben az expedíció első fázisa, az úgynevezett „előakklimatizáció” zajlott, amely során 4400 és 5800 méteres magasság között edzett a sportoló, majd az előzetes terveknek megfelelően, április 18-án érkezett meg az alaptáborba.

Jelenleg a Mount Everesten történő akklimatizálódás zajlik, ami azt jelenti, hogy a hegymászó hozzászoktatja szervezetét a ritka levegőhöz, valamint táborláncot épít ki a hegyen. A táborok kiépítését Szilárd önállóan végzi, minden szükséges felszerelését önerőből viszi fel a hegyre, az alaptábor felett teljesen saját erejére van utalva. Az első akklimatizációs kör április 24-én kezdődött.

"Ma hajnalban sikeresen tértem vissza a 2-es táboromat jelentő sátramtól. Két éjszakát töltöttem 6400 méteren, illetve érintettem a 6700 méter fölötti magasságot is – ez a Lhoce-fal peremhasadékát jelenti, ahova könnyű terepen, a 2-es tábortól viszonylag gyorsan feljuthat az ember. A 24-i néhány órás vihart leszámítva, minden zökkenőmentesen zajlott. Egy-egy új magasság elérése során jellemző a kellemetlen éjszakai közérzet és így az alváshiány is, de az alaptáborban most lesz egy pár napom kipihenni magam. A Khumbu-jégesés útvonala az elmondások szerint hosszabb a tavalyinál, de kevésbé tűnt fenyegetőnek, ami igazán jó hír! Az elmúlt napok eseményeit a szokásos naplóbejegyzésekben részletesen le fogom írni. Jól érzem magam és várom, hogy elinduljak az újabb körre!”

- írta Suhajda közösségi oldalán.

hegymászás
Fotó:  Kyocera Everest Expedíció

A hegymászó a következő akklimatizációs kör során kiépíti harmadik – 7200 méterre tervezett – magassági táborát, ahol egy éjszakát el is szeretne tölteni. A folyamatos emelkedés lehetővé teszi a légnyomás változásához – így az oxigénszegény környezethez – történő alkalmazkodást. Szilárdnak várhatóan három ilyen felmenetre lesz szüksége, mielőtt a legmagasabb pontra indulhat.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 csúcsmászására az akklimatizációs időszakot követően, május második felében kerülhet sor.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.