2023. június 12., 17:45

Pista bácsi és a somorjai kajak-kenu

Múlt héten mutatták be a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtárban J. Mészáros Károly interjúkötetét, amely Székely Istvánnal készült. Pista bácsi több sportág között a kajak-kenut is meghonosította a városban. Hogyan lett egy felsővályi gömöri fiúból, aki nem mellesleg katona akart lenni, testnevelő tanár Somorján? Többek között erre a kérdésre is választ kaphattunk a könyvbemutatón, amelyet Bárdos Gábor, Somorja korábbi polgármestere vezetett, és természetesen jelen volt Somorja Pista bácsija, Székely István és a kötet szerzője, J. Mészáros Károly is.

pista-bacsi-es-a-somorjai-kajak-kenu_
Galéria
+14 kép a galériában
Pista bácsi és a somorjai kajak-kenu
Fotó: Lacza Gergely

J. Mészáros Károly sportújságíró és sporttörténet-kutató, eredeti végzettsége közgazdász. Közel 40 éven át volt az Új Szó munkatársa, a szlomasport.sk (a /cseh/szlovákiai magyarok sportélete 1945-től napjainkig) című portál ötletgazdája és éltetője. Első munkája A somorjai pengeforgatás évtizedei címmel 2017-ben jelent meg.

j.-meszaros-karoly
J. Mészáros Károly
Fotó:  Lacza Gergely
Számtalanszor találkoztam Pista bácsival. Nyolcvanhét éves volt akkor. Órák hosszat beszélgettünk, időnként már a végletekig kifacsartam belőle halványan előbújó emlékeit, de leginkább azzal okoztam fájdalmat neki, amikor az egykori kemény valóság hétköznapi jelenségei között botladoztunk. Azokat fájó volt felidézni”,

írja J. Mészáros Károly a felvezető öninterjúban.

Az első elképzelés alapján a könyv egy interjúkötet lett volna a somorjai kajak-kenu klasszisaival, megemlítve a legfontosabb eredményeket. Mivel azonban közelgett Pista bácsi születésnapja, így teljesen más koncepció született. A könyv tehát Pista bácsi 90. születésnapjára készült, meglepetésnek szánta a klub a sportágalapító munkájának méltatásaként. Első példányát egykori védencei jelenlétében a szerző adta át Székely Istvánnak. Azóta terjed a könyv az olvasók körében: Somorján, a Csallóközben és már Komáromban is olvassák.

Kétszer is átolvastam. Felhívott egyik volt védencem, és azt mondta: ennél jobban nem lehetett megírni. Nekem is tetszik, örültem, hogy szép kivitelezésben jelent meg. Nincs benne semmi, amit eltúloztunk volna, amit elmondtam, minden megtörtént, az élményeimből merítettem, ami belekerült a könyvbe, az csak csipetnyi a rengetegből”,

jegyezte meg az első visszhangok kapcsán Székely István.

szekely-istvan_
Székely István
Fotó:  Lacza Gergely

Bárdos Gábor elmesélte, hogy legelőször mint az egyik szomszédja találkozott Pista bácsival, ugyanis a lakóházban két emelettel felette lakott:

Amikor egy téli estén találkoztunk a lépcsőházban, váratlanul megkérdezte tőlem, hogy hova sietek? Mondom, haza. »Nagyon?«, kérdezte újfent. Mondom, nem nagyon. Erre ő: »Akkor álljunk meg egy szóra!«, ami azt jelentette, hogy nagyjából este nyolc órakor találkozhattunk és cirka éjjel fél három volt, amikor elbúcsúztunk egymástól. Igaz, hogy egy üveg márkás whisky kíséretében beszélgettünk egy jó hosszút, de nem ittuk meg mind. Azóta merem tegezni Pista bácsit, amikor beszélgetek vele.”

J. Mészáros Károlyt pedig még a gimnáziumból ismerte Bárdos Gábor, hiszen pár évfolyammal felette járt.

bardos-gabor
Bárdos Gábor
Fotó:  Lacza Gergely

Amikor már J. Mészáros Károly vívókönyve készült, megkeresték a szerzőt a kajak-kenu klub vezetői Pista bácsi társaságában, hogy készüljön egy könyv erről a sportágról is, amelyre az újságíró természetesen igent mondott. Amikor már éppen felvázolta volna a koncepciót, a klub elnöke, Tóth Imre jelezte, hogy erre semmi szükség, hiszen Pista bácsi mindent tud, Pista bácsi mindent elmond.

Ez valóban így van, ez a könyvből is kiderül, és a folytatás már csak arról szólt, hogy én mikor tudok elég időt szakítani erre. Amikor a Covid első hulláma lecsengett, elkezdtem kedves látogatóként Pista bácsihoz járni, de oda is már úgy mentem, hogy a fejemben el volt készítve egy elképzelés, hogy mit akarok tőle megtudni. 10-15 találkozás után eljutottunk oda, hogy összeállt egy kb. 20-25 órányi anyag, és mikor a végére értünk, akkor mondom neki, hogy Pista bácsi, most már elfogytak a kérdéseim. Erre azt válaszolta, hogy ez csak egy csipetnyi volt abból, amit átélt...”,

mesélte a szerző.

szekely-istvan-bardos-gabor-es-j.-meszaros-karoly__0
Székely István, Bárdos Gábor és J. Mészáros Károly
Fotó:  Lacza Gergely

Székely István elmesélte, hogy bár egy közismert kajakos a könyv elolvasása után azt nyilatkozta, hogy ebben mindenki benne van, neki mégis kissé hiányérzete van, hiszen a krónikák is hiányosak, azok sem tartalmazták az összes élsportoló nevét és eredményeit, mivel sajnos voltak olyan időszakok, amikor nem vezették megfelelően, illetve megszakítások is előfordultak. Ennek ismeretében az összes nevet és eredményt nem is lehet „visszalapozni”, de így is részletgazdag kiadványról van szó.

Azt mondta nekem Bárdos úr, amikor még polgármester volt, hogy valamit itt Somorján letettem az asztalra, és ez valamelyest megnyugtatott, mert én ugye nem idevalósi vagyok, nem itt születtem. Jó érzés, amikor az ember látja, hogy otthon van Somorján”,

mondta Pista bácsi, aki megemlítette, hogy amikor a városba érkezett, egy nagy falunak nézett ki, ahol alig volt infrastruktúra, de azóta, a hosszú évtizedek alatt nagyon szépen kiépült és nagyszerű hely lett belőle, ráadásul a fekvése is jó.

szekely-istvan-bardos-gabor-es-j.-meszaros-karoly_
Székely István, Bárdos Gábor és J. Mészáros Károly
Fotó:  Lacza Gergely
A beszélgetés során kiderült, hogy a neves irodalomtörténész, Turczel Lajos (aki megírta az első Csehszlovák Köztársaság magyar sportéletét 1918-tól 1938-ig) Pista bácsi gimnáziumi tanára volt.

Egy anekdota szerint amikor Pista bácsi a nyújtón megcsinálta a nagy kereket, Sarlós József, aki Somorja egyik meghatározó tanár egyénisége és ifjúsági világbajnok volt, megjegyezte: leérettségizett a Székely. Pista bácsi ugyanis szertornász volt fiatalkorában. A miskolci DVTK-ban kezdte, aztán a háború után Komáromban folytatta ifjúsági válogatottként.

szekely-istvan
Székely István
Fotó:  Lacza Gergely

A háború után a jogfosztottság évei alatt Pista bácsi sokadmagával illegálisan átszökött Magyarországra a gimnáziumba, mivel Csehszlovákiában bezárták a magyar iskolákat.

Amikor megnyílt az első magyar gimnázium Komáromban, akkor fellélegeztünk. Csak úgy felülök a vonatra és hazamegyek? Írok levelet a szüleimnek és megkapják? Nem akartuk elhinni. Még a levegő is más volt. A világ legtermészetesebb dolgai tűntek csodának.”

A könyvből megtudhatjuk, hogy Pista bácsi a kosárlabda népszerűsítésében legalább olyan fontos szerepet játszott, mint a kajak-kenu esetében, de arra is választ kaphatunk, hogy milyen körülmények között élte túl védenceivel a bősi vízlépcső építését illetve hogyan jutottak el odáig védencei, hogy olimpikonok, világ- és Európa-bajnokok lehettek? A Pista bácsi és a somorjai kajak-kenu érdekfeszítő kötete beszerezhető a somorjai városházán.

a-kozonseg
A közönség
Fotó:  Lacza Gergely
a-kozonseg
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.