2024. augusztus 7., 13:46
Frissítve: aug. 7. 15:16

Kopasz Bálint és Varga Ádám is futamgyőzelemmel jutott tovább, Fejes Dániel és Adolf Balázs is biztosította helyét a középfutamban

A párizsi olimpián a kajak-kenu versenyek második napján összesen három számban rendeztek előfutamokat, összesen hat magyar indulóval.

Kopasz Bálint
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kenus Fejes Dániel a negyedik helyen végzett szerdai előfutamában, így kora délután a reményfutamból harcolhatja ki a középfutamba jutást a párizsi olimpián.

A férfi C-1 1000 méteren indulók öt futamba kerültek, Fejes - aki három éve, Tokióban párosban 11. volt - a másodikban evezett.

Ahhoz, hogy a kora délutáni reményfutamot meg lehessen spórolni, az első kettő között kellett volna végeznie. Ez nem tűnt könnyű feladatnak a magyar kenus számára, mert ott volt a futamában a címvédő brazil Isaquias Queiroz, valamint a tavaly világbajnok cseh Martin Fuksa is.

A rajt után hamar eldőlt, hogy Fuksa és Quieroz fog közvetlenül továbbmenni, ők ketten elléptek a mezőnytől, innentől pedig nem volt értelme a többi versenyzőnek kihajtania magát. Fejes negyedikként ért célba és a kenusok számára 14.40-kor kezdődő reményfutamos szakaszban harcolhatja ki a középdöntőbe kerülést.

Ebben a számban a középfutamot és a döntőt pénteken rendezik.

A várakozásnak megfelelő stabil versenyzéssel elsőként ért célba szerdai előfutamában 1000 méteren a kajakos Kopasz Bálint, ezzel középfutamba jutott a párizsi olimpián.

Férfi K-1-ben öt előfutam szerepelt a programban, a címvédő, világ- és Európa-bajnok magyar kajakos a harmadikba került és a beosztás alapján nem kellett különösebben izgulnia.

Nem csupán azért, mert a szám egyik esélyese, hanem azért is, mert igazán komoly ellenfél nem volt mellette. Ennek megfelelően stabilan versenyzett, jól rajtolt, felvette az utazósebességét és végig az élen lapátolva győzött. Mögötte az argentin Agustin Vernice és a dél-afrikai Hamish Lovemore küzdött a még közvetlen továbbjutást érő második helyért, ők ketten komolyan finiseltek, így valamivel közelebb kerültek a végére Kopaszhoz, de az elsőségét nem veszélyeztették.

A végén azért meg kellett indulnom, mert jött az argentin srác, aki sokat fejlődött Tokió óta, de az egész távot úgy osztottam be, hogy ne vegyen ki túl sokat belőlem. Bár holnap pihenőnap lesz, úgyhogy nem lett volna gond az sem, ha ma maxot vagy közel maxot kell mennem. Ez nem volt az

- mondta az M4 Sportnak a győriek 27 éves világklasszisa, aki Varga Ádámmal, a szám másik magyarjával K-2 500 méteren is érdekelt Párizsban.

Úgy érzem, hogy akárcsak Tokióban, jó formát tudtam mutatni az előfutamban. Jó erős hátszél volt, igaz, jöttek azért a hullámok is, ami a technika rovására ment, de hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy rossz körülmények között is helyt tudjak állni a vízen.

A K-1 1000 méter középfutamát és döntőjét szombaton rendezik.

Varga Ádám is futamgyőzelemmel jutott tovább

Kopasz Bálint után Varga Ádám is futamgyőzelemmel jutott tovább közvetlenül a középfutamba K-1 1000 méteren a párizsi olimpián.

A férfi kajakosoknál öt előfutamot rendeztek, Varga a negyedikbe került, a lelátóhoz legközelebb eső 7-es pályára.
Az első két hely ért közvetlenül középfutamot, de a szám tokiói olimpiai és tavalyi világbajnoki ezüstérmese semmit nem bízott a véletlenre.

Az óvatosabb rajt után 350 méternél már ő vezetett, a táv második felében pedig több mint magabiztos előnyt szerezve haladt a cél felé.

A kérdés a végén csak az volt, hogy ki szerzi meg mögötte a második továbbjutó helyet, s ez végül a 2023-as vb-n mögötte harmadik német Jakob Thordsennek sikerült.

Fejes Dániel után Adolf Balázs is reményfutamos

A kenus Adolf Balázs a harmadik helyen végzett 1000 méteren a szerdai előfutamában, így kora délután a reményfutamból harcolhatja ki a folytatás lehetőségét.

A hosszabb távokon négyszeres világbajnok, ebben a számban Tokióban 15., a játékokat követő 2021-es vb-n bronzérmes magyar kenus a Londonban és Rio de Janeiróban olimpiai bajnok német Sebastian Brendellel evezett együtt az ötödik futamban. Sokáig úgy tűnt, ők ketten jutnak majd közvetlenül tovább, de a három éve ötkarikás ezüstérmes kínai Liu Hao nem így gondolta. Brendel haladt az élen, mögötte Adolf és Liu együtt lapátolt.

Féltávnál kicsivel a kínai volt előrébb, aztán a magyar kenus szerzett némi előnyt, de az ázsiai versenyző olyan erősen hajrázott, hogy végül majdnem Brendelt is utolérte.

A szám másik magyar indulójához, Fejes Dánielhez hasonlóan Adolf Balázs így a kenusok számára 14.40-kor kezdődő reményfutamos szakaszban harcolhatja ki a középfutamba kerülést. Utóbbit, akárcsak a finálét pénteken rendezik majd.

A csütörtöki program kajak-kenuban magyar versenyzőkkel:
10.30: női C–1 200 (Kiss Ágnes, Takács Kincső) előfutam
11.20–12.00: középdöntők
férfi C–2 500 (Adolf Balázs, Hajdu Jonatán)
női K–4 500
férfi K–4 500 (Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor)
12.40: középdöntő: női C–1 200 (Kiss Ágnes, Takács Kincső ?)
13.30: férfi C–2 500 DÖNTŐ (Adolf Balázs, Hajdu Jonatán ?)
13.40: női K–4 500 DÖNTŐ (Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida)
13.50: férfi K–4 500 DÖNTŐ (Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor)
Középfutamba jutott a kenus Fejes Dániel

A kenus Fejes Dániel megnyerte reményfutamát 1000 méteren, ezzel középfutamba jutott a párizsi olimpián.

Azok, akik szerda délelőtt nem tudtak első pályájukon, az előfutamban az első kettő között végezni, kora délután javíthattak.

A három reményfutamban ugyancsak az első két hely ért folytatást.

A Honvéd 24 éves versenyzője, Fejes - aki három éve, Tokióban párosban 11. volt - az elsőben evezett az után, hogy negyedik hellyel kezdett. Ezúttal jól felépített taktikával magabiztosan győzött úgy, hogy a hajrában simán elment a sokáig vezető kubai Jose Ramon Pelier Cordova mellett.

Adolf Balázs is biztosította helyét a középfutamban

A kenus Adolf Balázs csatlakozott Fejes Dánielhez a kenusok 1000 méteres olimpiai versenyében, reményfutamát ő is megnyerve középfutamba jutott.

A hosszabb távokon négyszeres világbajnok, ebben a számban Tokióban 15., a játékokat követő 2021-es vb-n bronzérmes magyar kenus a délelőtti evezése során harmadik lett, ezért kellett délután újra kenuba térdelnie.

A reményfutamban egy kínai és egy menekült csapatba tartozó kenus mögött harmadik volt 250, majd 500 méternél is, de aztán utóbbi versenyző lelassult, Adolf Balázs pedig a kínai mellett is simán elment, és úgy is nagy fölénnyel nyert, hogy a végén már erősen visszavett a tempóból. A folytatáshoz az első kettő között kellett végezni.
A középfutamokat és a finálét pénteken rendezik majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.