2024. augusztus 9., 19:25

Hét magyar érdekesség a 2024-es olimpiáról

Legfiatalabb és legöregebb olimpiai bajnok? Mikor nyertünk utoljára érmet ebben vagy abban a sportágban? A vívók, az úszók vagy a kajakosok nyertek több érmet? Esetleg a pólósok? Csak a bajnokok és az érmesek számítanak, csak győztesek és vesztesek vannak? Hét érdekesség a párizsi olimpiáról, magyar szempontból.

Párizsi olimpia 2024 - megnyitó ünnepség
Fotó: TASR/AP

1.Ki az első olyan magyar olimpiai bajnok, aki már a huszonegyedik században született? 

Na, ez egy fogas kérdés! Milák Kristóf vagy Kós Hubert? Miért nehéz eldönteni? Milák kétszeres olimpiai bajnok, Tokióban 200 méteres pillangóúszásban nyert, Párizsban 100 pillangón, Kós pedig 200 háton, szintén Franciaországban.

Milák Kristóf 2000. február 20-án, Kós Hubert 2003. március 28-án született. Tudtommal a kétezres év a huszadik századhoz tartozik, tehát akkor Kós az első huszonegyedik században született magyar olimpiai bajnok.

2. Mikor szerzett érmet utoljára Magyarország sportlövészetben?

Major Veronika sportpisztolyban zsebelt be egy bronzérmet a párizsi nyári olimpiai játékokon, vagyis kereken húsz év telt el Igaly Diána skeetben szerzett athéni győzelme óta. Az idei bronz a tizennyolcadik magyar érem sportlövészetben az ötkarikás játékokról.

3. Hány év telt el a két utolsó magyar diadal között a férfi párbajtőrvívás csapatversenyében?

Ötvenkettő! 1972-ben Erdős Sándor, Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Osztrics István és Schmitt Pál alkotta a müncheni győztes csapatot, 2024-ben Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely.

4. Egy hellyel lemaradni a dobogóról pech vagy jó teljesítmény?

Ha Milák Kristóf, Kós Hubert vagy a magyar úszók érem nélkül tértek volna haza Párizsból, földindulást eredményezett volna. De mit jelent egy negyedik hely az országúti kerékpárosok mezőnyversenyében?

Valter Attilától senki sem várt érmet, ahogy azt sem, hogy a legjobb tízben végez az időfutamban vagy a mezőnyversenyben. Egyedüli magyarként a mezőnyben mégis a negyedik helyen ért célba a győztes belga Remco Evenepoel mögött, ami magyar szempontból elképesztő eredmény. És ugyanígy Vas Kata Blanka is, aki három éve a hegyikerékpárosok terepversenyében végzett negyedikként.

5. Mikor fordult elő utoljára, hogy legalább két magyar úszó nyert az olimpián?

Az 1996-os atlantai játékokon Rózsa Norbert 200 mellen, Czene Attila 200 vegyesen, Egerszegi Krisztina pedig 200 háton diadalmaskodott. Risztov Éva és Gyurta Dániel londoni győzelmei két külön sportágban születtek, Risztov ugyanis nyílt vízi úszásban szerzett aranyérmet.

6. Hányadik olimpiai bajnoki címet szerezték vívásban a magyarok Párizsban?

A férfi párbajtőrcsapat a 39. aranyat hozta haza vívásban. Ennél több győzelme egyetlen más sportágban sincs Magyarországnak, és a 93 éremmel a harmadik legeredményesebb ország az olimpiák történetében Olaszország és Franciaország mögött.

7. Olimpiai elődöntőt futni 100 méteren?

Takács Boglárkának bizony sikerült, az első körben 11.10-es országos csúcsot futott, ezzel bejutott az elődöntőbe, ahol 11.26-tal a tizennyolcadik helyen végzett, a nyolcadik legjobb európaiként. Utoljára magyarként Markó Margit az 1964-es tokiói olimpián jutott be az elődöntőbe 100 méteren, s végül a tizenharmadik helyen zárt.

Megjelent a Magyar7 2024/32. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.