2024. július 25., 20:01

Együtt lett világbajnok a felvidéki Suba Sára és Bukor Ádám – a négyes mix-váltónak szólt a magyar Himnusz

A mátyusföldi Suba Sára és Bukor Ádám már évek óta magyar színekben versenyez, ezúttal egy közös versenyszám – váltóban nyertek a belgrádi 23.CMAS Uszonyosúszó Felnőtt Világbajnokságon. Portálunknak elsőként Sárát sikerült utolérni egy beszélgetés erejéig.

Suba Sára
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Suba Sára

A Cséplő Kelen, Pernyész Dorottya, Bukor Ádám, Suba Sára összeállítású 4×100 méteres multi mix váltó történelmet írt a belgrádi 23. CMAS Felnőtt Uszonyosúszó Világbajnokságon.

Új világcsúccsal lettek világbajnokok a fiatal uszonyos úszók. A váltó tagjai közül Sára és Ádám a Mátyusföld szülötte, Vágsellyéről, illetve Galántáról indult a pályafutásuk. Ma már mindketten magyar színekben versenyeznek. Elsőként Sárát értük utol, és kérdeztük az élményeiről.

Suba Sára 19 évesen, Európa-bajnoki egyéni és Világjátékok váltó ezüstérmese, legújabb eredménye szerint váltóban aranyármes, világcsúcsdöntő világbajnok is. A belgrádi világbajnokságon négy egyéni és négy váltó versenyszámban indult. A verseny különlegessége most az volt, hogy a két felvidéki versenyző egy váltóban úszhatott.

Szép sikereket értetek el váltokban is - milyen volt most versenyezni, milyen számokban és milyen eredményekkel végeztetek?

Egyéniben 50,100, 200 felszínen, 50 búváron indultam, ezen kívül a 4x50, 4x100, 4x200 felszíni és 4x100 gyors mix, továbbá 4x100 felszíni-gyors mix váltóban erősítettem a csapatot. Öt nap alatt ez nagyon sok szám, ráadásul úgy, hogy van, hogy napi kétszer is kell úszni. Az egyéni számokban sajnos nem sikerült úgy teljesíteni, ahogy szerettem volna, 10-11. helyeken végeztem, sokszor éppen csak lecsúszva a döntőről. Ez eléggé elszomorított de szerencsére a váltókban való szereplésem sokkal jobban sikerült mind a két alkalommal ( 4x100gyors mix és 4x100 felszíni-gyors mix).

A váltókban befejező emberként úsztam, ami nagyon nagy adrenalint adott, hogy megtartsam a helyezést, vagy behozzam a lemaradást, és győzelemhez segítsem a csapatot. Örülök, hogy én lehettem az, aki befejezi a váltót, és becsap a célba - ezzel megszerezve a világbajnoki címet és a 4x100 felszíni gyors mix váltóban a világcsúcsot is a csapatnak.

Bukor Ádámmal, "földiddel" is együtt versenyeztetek.

Ádámmal ezúttal nem együtt készülünk fel, míg én főként Debrecenben készültem, ő Győrben edzett. A szezon első felében nem is nagyon találkoztunk, de mikor a VB-re menet mellém ült a buszban, és mondta, hogy együtt váltózunk - ezt eddig én még nem tudtam - nagyon megörültem.

Nem gondoltam volna, hogy lesz lehetőségem vele úszni váltóban,  hiszen míg ő a férfi csapatot erősítette addig én a nőit - és ez a mix váltó az új versenyszámok egyike a sportunkban. Hálás vagyok, amiért Ádámmal, Kelennel és Dorcival lehettem világbajnok, és szólhatott a magyar Himnusz.

Hogy érzed magad Magyarország színeiben? Hogy telnek a napjaid?

Nagyon jó érzés magyar színeket viselni magamon a versenyeken, és úgy érzem hogy a csapat is teljesen befogadott már. Szabadidőben szeretek hazamenni a családomhoz, mivel erre felkészülés alatt nem nagyon jut idő. Szeretek olvasni, nagyokat sétálni a Vág mellett, nyáron akár csónakázni is. Ezen kívül találkozni a barátaimmal és kikapcsolni kicsit.

Mik a további tervek? Hogyan töltöd majd a nyár hátralevő részét?

A felkészülésnek még nincs vége, hiszen ezt a szezont az októberi világkupa zárja majd. A mostani verseny után kicsit megpihenek, családommal, barátokkal töltöm az időmet.

Kicsit nyaralok is valamerre, ezt igyekszem aktívan végezni, hogy formában maradjak. Augusztus elején/közepén lassan visszaállok az edzésbe és folytatom tovább a felkészülést, bízva abban, hogy egyéniben is jobban meg tudom magam mutatni.
Suba Sára
Galéria
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.