2022. január 9., 12:48

Egy volt világsztár védte meg Novak Djokovicot

A volt világelső Boris Becker védelmébe vette korábbi tanítványát, a férfi teniszezők világranglistájának aktuális éllovasát, Novak Djokovicot, aki jelenleg egy karanténszállodában várja, hogy beléphessen Ausztráliába.

szurkolók
Fotó: TASR/AP

Az 54 éves német szakember szerint nem helyes, hogy

a szerb játékos nincs beoltva, ezzel együtt még nem rossz ember.

Tiszteletben kell tartani a döntését. Csak mert valaki nem oltatja be magát, még nem rossz ember

- mondta a Bildnek Becker, aki pályafutása során kétszer nyert az Australian Openen.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszer győztes, 20-szoros Grand Slam-bajnok Djokovic szerdán érkezett a melbourne-i Tullamarine repülőtérre, majd ott

egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba.

Novak Djokovic
Fotó:  TASR/AP

Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy

vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező.

Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat".

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet adott, az elmúlt 72 óra vonatkozásában pedig nem volt láza, illetve Covid-fertőzésre jellemző légúti tünete.

Az ügyvédek állítása szerint az ausztrál nyílt teniszbajnokság rendezőinek megbízásából egy független orvosi szakértői biztosság állította ki Djokovic számára a mentességi igazolást, amit Victoria állam ezzel foglalkozó testülete is felülvizsgált, majd jóváhagyott.

A teniszező jelenleg egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben van.    

Természetesen a szabályok mindenkire vonatkoznak, de Novak nem érdemli meg azt, ahogy most bánnak vele

- mondta Becker.

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát.

Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, a vele Melbourne-ben történteket pedig Szerbiában fogadta óriási felháborodás.

A helyi bíróság hétfőn dönt arról, hogy Djokovicnak el kell-e hagynia Ausztráliát vagy maradhat és részt vehet a január 17-én kezdődő Australian Openen.

Becker szerint Djokovic nem vádolható hanyagsággal.

Jóhiszeműen repült Ausztráliába, érvényes belépési engedély birtokában. Ha nem lettek volna rendben a papírjai, soha nem ült volna fel a gépre. Végül is nem idióta.

- fogalmazott a német ex-teniszező.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.