2022. augusztus 24., 17:33

Aranyeső a Bogár házaspárra a Történelmi Íjász Világbajnokságon

Idén harmadik alaklommal rendezték meg a HDHIAA Történelmi Íjász Világbajnokságot, ismét Gyulán. A verseny augusztus 14-től 20-ig tartott.

A Bogár család díjaikkal az íjászversenyen
A Bogár család díjaikkal az íjászversenyen
Fotó: Bogár Valéria

Három versenyszámban mérettethettek meg a versenyzők, cél-, távcél- és távlövés. A távlövés most második alkalommal volt versenyszáma a világbajnokságnak, előszőr 2018-ban volt megrendezve, melyen 5 arany érmet szerzett a Bogár házaspár.

Mivel ez egy külön ága az íjászatnak, és nagy területet igényel, ezért erre egy külön versenynapot szántak a szervezők, akiknek elmondása alapján a távlövésre 19 országból több mint 170 nevezés érkezett, tehát kiemelkedő volt a nevezések száma.

A versenyen szerzett díjak
A versenyen szerzett díjak
Fotó:  Bogár Valéria

Bogár Valéria és Péter idén újra lővonalhoz állt a világbajnokságon, és ezúttal lányukat is magukkal vitték. A verseny ideje alatt végig nagyon meleg volt, árnyékban 40 fok, a napon ennél jóval több, ebben az időben kellett az íjászainknak jól teljesíteniük, történelmi viseletben (a mai ismereteinknek megfelelő 6-11. századi nomád népek viseletének megfelelő kaftánokat viseltek kézzel szőtt vászonból és brokát selyemből), mivel a verseny történelmi mivoltából adódóan kötelező volt. 

Bogár Valéria a dobogó legfelső fokán sokadjára
Bogár Valéria a dobogó legfelső fokán sokadjára
Fotó:  Bogár Valéria

A megmérettetésen először a korlátolt 51 font alatti íjak versenyszámait bonyolították le. A legelső versenyszámban indult Bogár Fruzsina, mégpedig az 51 font alatti erősségű modern anyagú történelmi íjak kategóriájában. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ahol 288 méteres lövésével sikerült megszereznie a világbajnoki 3. helyezést. Fruzsina még csak 14 éves, és egy erős felnőtt női mezőnyben állt méltón helyet, szülei nagyon büszkék rá.

A távlövés a határok feszegetését is jelenti, ez egy extrém sport is egyben, főleg a korlátlan kategóriák, mert ott a versenyzők nagyon erős íjakkal versenyeznek, így a sérülés és a baleset sem kizárt.

Bogár Péter és Valéria már néhány éve csak ezekben a versenyszámokban indulnak, mert a külföldi versenyeken is csak ezt rendezik meg. A házaspár így az 51 font feletti íjak 3-3 kategóriájában indultak, mégpedig: Modern anyagú történelmi íj, Természetes anyagú történelmi íj és Vadászíj. Az egyes kategóriák az íjak formájában, anyagában különböztek egymástól. A természetes és a vadász íj kategóriája számukra is kihívás volt, mert ebben a kategóriában nem sok tapasztalattal rendelkeznek még, de igyekeznek a tudásukat tökéletesíteni. Mindegyik kategóriában először a női versenyzők lőttek és mérték be az ő eredményeiket, majd következtek a férfiak.

A Bogár íjász házaspár mindhárom kategóriában világbajnoki aranyérmet szerzett kiemelkedő távolságokat meglőve saját készítésű, fa nyílvesszőikkel, Végh és Botond bow íjakkal.

Említésre méltó, hogy mikor a Bogár házaspár állt lővonalhoz a bírók mindig hátra vonultak, mert tudták, hogy hosszú lövések következnek.
Bogár Péter a dobogó legfelső fokán sokadjára
Bogár Péter a dobogó legfelső fokán sokadjára
Fotó:  Bogár Valéria


Eredményeik:
Bogár Valéria
Vadászíj - 420 méter
Modern anyagú történelmi íj - 422 méter - személyes rekord felállítása
Természetes anyagú történelmi íj - 310 méter
Bogár Péter
Vadászíj - 531 méter
Modern anyagú történelmi íj - 483 méter
Természetes anyagú történelmi íj - 363 méter

Szívből gratulálunk nekik! 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.