2022. március 30., 16:51

Útjára indult a labda Közép-Szlovákiában is

Két foghíjas évad után úgy tűnik, a 2021/2022-es évad teljes lesz az alacsonyabb osztályú labdarúgó bajnokságokban. A koronavírus persze itt is letette a névjegyét, nemcsak a nézők lettek óvatosabbak, de sok helyen a focisták is elfogytak. A tavaszi idény közeledtével két keleti csapat is bedobta a törölközőt, s vannak csapatok, ahol lasszóval fognák a focistákat, csakhogy legyen elég hadra fogható játékos. De megjelentek új sportágak is, amelyek felvették a harcot a tájainkon évtizedekig egyeduralkodónak számító focival.

foci - Fülek
Fotó: Juhász Dósa János
Sportágak, amelyek kiléptek a foci árnyékából: Kosárlabda, jégkorong és teke

S kezdjük is mindjárt velük. Rimaszombatban a jégkorong, Losoncon a kosárlabda, míg Füleken a teke lépett elő első számú sportággá az elmúlt hetekben, s a rajongóknak volt is miért szurkolniuk. A II. ligás rimaszombati jégkorongcsapat bejutott a liga döntőjébe, ahol a tőketerebesiekkel csap össze. A tét az I. ligába jutás. A losonci kosárlabdacsapat is sikerrel vette az előtte álló akadályokat, nevezetesen bejutott az extraliga elődöntőjébe, míg a legnagyobb sikert a füleki tekecsapat érte el, amely története során először megnyerte a szlovák bajnokságot, s ezzel lehetőséget kapott arra is, hogy a cseh és szlovák csapatokkal fennálló interligában szerepeljen. Mivel ez többletköltséget jelent, a város vezetésén múlik, élhet-e a bajnokcsapat ezzel a lehetőséggel.

Elégedetlen fülekiek és rimaszombatiak

Nos, mindezek „árnyékában” indult útjára a labda az alacsonyabb osztályú labdarúgó-bajnokságokban a közép-szlovákiai régióban. Úgy tűnik, hiánytalan a mezőny, amit már az elmúlt években alaposan megrostált a vírus és az egyre reménytelenebb gazdasági helyzet.

Az egykor nagy múltú Gömörben a hatodik ligában mindössze öt csapat nevezett be a 2021/22-es évadra. Ennél jobban áll a Losonci és a Nagykürtösi járás, előbbiben 15, utóbbiban 14 csapat vállalta a szereplést, s előbbiben egy régi-új csapat is elindult, mégpedig feljutási reményekkel.

Az egykor második ligáig jutó rózsaszállásiak (Ružiná) a bajnokság első helyén állnak, s győzelemmel kezdték a tavaszi idényt is. A keleti végekről kieső két csapat, így a sacaiak is krónikus játékoshiánnyal magyarázták a kilépést, nem sokkal állnak jobban a közép-szlovákiai csapatok sem.

foci - Fülek

A vírus miatt kiesett hónapok során sok-sok játékos hagyta abba a rendszeres sportolást, mások külföldön kerestek munkát, s csak alkalmilag állhatnak csapatuk rendelkezésére, s mint egyik forrásunk elárulta, csapatában edzés hónapok nincs, a hazai mérkőzésekre is alig jön össze 12-13 játékos, több olyan idegenbeli meccsük is volt, ahol nem volt ki teljes létszámban a csapat. Mivel a klub elnöke egyúttal a község polgármestere is, minden követ megmozgat új játékosok odacsábításáért, de nem sok sikerrel.

Ami a III. ligás csapatainkat illeti, egyedül a losonciak teljesítették az őszi elvárásokat, a fülekiek és a rimaszombatiak jóval az elvárások alatt teljesítettek, aminek meg lett a hatása a kispadon is.

A füleki FTC menesztette Bari Jenő vezetőedzőt, aki viszont a rimaszombatiak kispadjáról menesztett Miroslav Kéryt váltotta a rimaszombatiak kispadján. Vagyis visszatért előző állomáshelyére. A rimaszombatiak az ősz folyamán mindössze két győzelmet arattak az ősz folyamán, s mivel a tervek szerint az év végén átalakítják az alacsonyabb osztályú labdarúgó bajnokságokat, szinte reménytelen helyzetben várja a folytatást. A fülekiek edzéseit a Ľubomír Šimkovič-Farkas Richárd duó vezeti, s a csapatból távozott a korábban NBI-et is megjárt rutinos középpályás Köböl Máté, aki Salgótarjánban folytatja tavasszal.

Mind Rimaszombatban, mind Füleken a város vezetése folytatta a stadionok felújítását is, Batyiban a stadion tetőzetének javításába fogtak bele, míg Füleken nemcsak a pálya öntözőberendezése újult meg, sor került a pálya gyepszőnyegének a revitalizására, s a  városi Közhasznú Szolgáltatások alkalmazottai a tavalyi lépcsőház- és folyosófelújítást követően a szálláshelyiségek helyreállításán dolgoznak. Az FTC vezetői nem titkolják, számukra egyetlen elfogadható eredmény az új idényben kialakítandó III. liga keleti csoportjába való bejutás.

Remek kezdés a III. ligában

Nos, az idénykezdet mindhárom csapat számára jól sikerült, ugyanis a losonciak és a rimaszombatiak idehaza, míg a fülekiek idegenben mindhárom pontot begyűjtötték. Bár napos tavaszi idő volt, ez csak Losoncon látszott meg a nézői létszámon, ahol kétszáznegyvenen szurkoltak a csapatuknak, Rimaszombatban és Liptóújvárban (Liptovský Hrádok) is alig százan voltak a nézőtéren. A losonciak változatos meccset vívtak az alsókubiniakkal, a hazaiak villámrajtot vettek, s az ötödik percben már 2:0 arányban vezettek. Az alsókubiniak még az első félidőben szépítettek, majd a második félidő elején ki is egyenlítettek. A losonciak viszont nem elégedtek meg az egy ponttal, s Tannhauser hajrában szerzett góljával ismét vezetéshez jutottak, s előnyüket meg is tartotték a mérkőzés végéig. Változatos mérkőzést vívtak a fülekiek is Liptóújváron, ahol a hazaiak szereztek vezetést, de a fülekiek Knezević, Ibos és Urbancsok találataival fordítottak, s bár a hazaiaknak még volt erejük a szépítésre, egyenlíteniük már nem sikerült. A rimaszombatiak viszont parázs meccset vívtak a Podkonice (Padkóc) csapata ellen, a játékvezető mindkét csapatból kiállított egy-egy játékost.

De gólt csak a hazaiak szereztek a Losoncról érkezett Oláh Kevin jóvoltából, így a csapat megszerezte harmadik győzelmét, s elkezdte a felzárkózást.

Április 3-án, vasárnap hamisítatlan nógrádi rangadóra kerül sor, 15.30 órai kezdettel a fülekiek a losonciakat fogadják, míg a rimaszombatiak Kováčovára látogatnak.

Foghíjas idénykezdet – a tornaljaiak és ragyolciak sem játszottak

A IV. és V. ligában foghíjas fordulóval indult a tavaszi idény, a IV. ligában a tornaljaiak zólyomi mérkőzése maradt el (április 27-én pótolják), míg az V. ligában a ragyolciak losonctamási bajnokija (erre április 13-án kerül sor). Az ajnácskőiek a tótpelsőcieket (Pliešovce) csapatát fogadták, s a 80. percig úgy tűnt gól nélküli eldöntetlennel ér véget a találkozó. Ekkor viszont Molnár Tamás juttatta vezetéshez a hazaiakat, de a hazaiak öröme nem tartott ki a mérkőzés lefújásáig, a vendégek ugyanis az utolsó pillanatokban egyenlítettek, s ezzel két értékes ponttól szabadították meg a hazaiakat. A tótgyarmatiak szintén nem kezdték fényesen a tavaszt, hazai pályán 1:0 arányban kikaptak a Šalková (Garamsálfalva) csapatától. A következő fordulóban az ajnácskőiek az Erdőbádony (Badín) csapatához látogatnak, a tótgyarmatiak a gyetvaiakat, míg a tornaljaiak a poltári csapatot fogadják.

Az V. liga Losonci járási csapatai a télen sem unatkoztak, remek felkészülési lehetőséget biztosított a 13. alkalommal megrendezett Téli Kupa, amelyre 12 csapat nevezett be (az V. és VI. liga csapatai nevezhettek), s amelyet a tavalyihoz hasonlóan az idén is az V. ligás  ragyolciak nyertek meg. Az elődöntőbe a ragyolciak mellett a szinóbányaiak (Cinobaňa), a rózsaszállásiak és az óváriak jutottak be. A ragyolciak a rózsaszállásiakat simán, míg a VI. ligás szinóbányaiak némi meglepetésre az V. ligás óváriakat tizenegyesekkel győzték le.

A döntőben aztán már nem bírtak a ragyolciakkal, akik 7:4 arányban győztek, így ismét a magasba emelhették a hőn áhított trófeát. Közülük került ki a legeredményesebb góllövő is Horváth Gábor személyében, míg a legjobb játékosnak a szinóbányai Radomír Berkyt választották.

A ragyolciaknak viszont a tavaszi bajnoki kezdéssel várniuk kell, ugyanis a losonctamásiak elleni idegenbeli meccset elhalasztották. Ipolynyéken kezdett a feledi csapat, a hazaiak Pobori Mátyás gyors találatával otthon tartották mindhárom pontot. Az ipolyybalogiak viszont nem bírtak a listavezető nagykürtösiekkel, ahogy a csábiak sem az óváriakkal. A több új játékossal is megerősödött nagybalogiak Bozitán kezdték a tavaszi idényt,  de az alig 50 néző 3:1-es hazai sikernek örülhetett.

Április 3-án, a következő tavaszi fordulóban a nagybalogiak a nyustyaiakat, az ipolybalogiak a tiszolciakat, a ragyolciak az ipolnyékieket,  az óváriak a bozitaiakat, a felediek az Apátújfalu (Opatovská Nová Ves) csapatát fogadják, míg a csábiak Nagyrőcére utaznak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.