2019. május 20., 10:50

Májusi Díj huszonkettedszer

Huszonkettedik alkalommal rendezték meg vasárnap a Perbenyíki Szakközépiskola lovaspályáján a Májusi Díjért folyó díjugrató versenyt. A rendezvényen idén is négy kategóriában mérték össze erejüket és tudásukat a lovasklubok lovasai.  Szlovákiát 10 klub,  Magyarországot két, Csehországot pedig egy klub képviselte. Összesen 42 ló és 28 lovas érkezett a helyszínre, a lovasok közül a legfiatalabb épp a cseh versenyzőnő  volt a maga alig 15 évével. 

akadaly.jpg
Galéria
+12 kép a galériában
Fotó: Zsebik Ildikó

Mivel a megye által támogatott rendezvényről van szó, ezért azt jelenlétével megtisztelte  többek között maga a megye első embere, Rastislav Trnka, a hivatalvezető, Juraj Ďorko, illetve Kassa megye önkormányzatának bodrogközi képviselői.

A XXII. díjugrató verseny is Perbenyík polgármesterének, a középiskola igazgatójának, valamint a megyei önkormányzat elnökének kupájáért zajlott.

Fotó:  Zsebik Ildikó

A nap lovas hőse a magyarországi Garai Gergő lett, aki két kategóriában is győzedelmeskedett: megnyerte Perbenyík polgármesterének, illetve a megye elnökének serlegét, a legfiatalabbak között Elena Hrubá vitte el a pálmát, míg a szakközépiskola díja Klaudia Pacutovához került.

A rendezvény kísérőprogramjai révén egy egész délutánra szóló tartalmas szórakozásra nyílt lehetőségük a látogatóknak. A közönség többek között megtekinthette a komáromi Hamza Viktória lóidomár remek bemutatóját 3 csodaszép lovával, pónijával és a kutyájával. Viktória 12 évesen kezdett el lovakkal foglalkozni, miután látta egy francia lovas bemutatóját.

Puszta-ötös
Puszta-ötös
Fotó:  Zsebik Ildikó

Perbenyíkben idén a lovasrendőrség is bemutatkozott,  sőt  a Hajdúszoboszlóról érkező csikósok is bemutatót tartottak. Látható volt az ún. puszta-ötös fogat. A produkció maga abból állt, hogy a csikós a két hátsó ló hátán állva hajtja a magyaros stílusban összefogott lovakat.

Ma már a csikósok sorra döntögetik meg egymás rekordját, van, aki ilyen módon 16 lovat is képes egyszerre hajtani. A magyarok a Marokkói Nemzetközi Lovasfesztiválon is ámulatba ejtették már a nézőket.

A gyerekek kipróbálhatták a lovaglást, a mezőgazdászok pedig megtekinthették a New Holland márkájú mezőgazdasági gépeket. Mivel a hőmérő higanyszála 28 fokot mutatott, jól jártak az ide érkező árusok is, hiszen minden inni- és ennivaló bőségesen fogyott. Az ír táncosok showja és az Impulz együttes koncertje is sok nézőt vonzott, míg  a tombolán értékes nyereményekhez juthattak a résztvevők.

A serlegek
A serlegek
Fotó:  Zsebik Ildikó

 

A rendezvény múltjáról csak annyit, hogy a Májusi Díj ötletgazdája Demeter János, a nagysárosi ménes tulajdonosa volt, aki az 1900-ban megrendezett jótékonysági lóverseny tiszteletére kezdeményezte a versenysorozat indítását. 119 évvel ezelőtt a jótékonysági versenyt Mailáthné, gróf Széchenyi Mária Nőegylete rendezte. A Mailáth  család nemcsak a térség jótevője volt, hanem  fel is pezsdítette az egykori Zemplén Vármegye, azon belül Bodrogköz társadalmi életét. A Perbenyiki Szakközépiskola Májusi Díj nevet viselő versenye a vidék egyik legnagyobb látogatottságnak örvendő rendezvénye, amelyet emberek  ezrei tekintenek meg  minden évben.

 

akadaly.jpg
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.