2023. szeptember 25., 19:37

37 éves átok tört meg Losoncon

1986 óta nem tudtak győzni a fülekiek Losoncon, de a hétvégén megtört az átok, s a fülekieket még az sem zavarta, hogy a hazaiak az első percben vezetéshez jutottak. Nem voltak ilyen szerencsések a rimaszombatiak, akik előbb meglepetésre kisestek a Szlovák Kupából, majd csak egy pont jött össze Szinnán is. Az V. ligás csapataink a losonctamásiak kivételével folytatták a mélyrepülésüket, ahogy a VI. ligás ajnácskőiek is.

Losonc-Fülek
Fotó: MŠK Novohrad Lučenec

A változatosság kedvéért ezúttal sem játszottak teljes fordulót a III. ligában, a bártfaiak veszeleiek (Oravské Veselé) elleni vendégjátékát csak novemberben bonyolítják le. A régiónkban a fő figyelem Losoncra irányult, a hazaiak ((Jenčo–Fabian, Daško, Kotora, Suja (46. Tannhauser), Berky, Hulec (67. Pipíška), Jashari (78. Karkus), Beran, Kovalčin, Šulek (85. Imre))) ugyanis nógrádi vetélytársukat, a fülekieket ((Páriš–Illés, Köböl, Kojnok, Urbancsok (56. Ibos), Nemergut, Major (67. Adamec), Hornyák, Püspöky, Akirtava, Metuk (87. Fajd))) fogadták, akik 37 éve nem tudtak győzni Losoncon.

Az „előjáték” sem ígért semmi jót, a fülekiek egy hete hazai pályán a másik nógrádi kiscsapattól, a kánóiaktól odahaza kaptak ki 2:0 arányban, míg a losonciak Felsővízközről (Svidník) hozták el a három pontot. A nógrádi járási székhelyen rég nem látott, 700 fős közönség fogadta a fülekieket, s az egykori rimaszombati, most losonci színekben játszó Šulek már az első percben megadta a mérkőzés alaphangját, s megszerezte a vezetést a hazaiaknak.

De a losonci álmok itt véget is értek, a 15. percben egy kezezés miatt tizenegyeshez jutottak a vendégek, s a grúz Akirtava ki is használta a lehetőséget. Sőt, a 29. percben Metuk góljával már vezettek is, s bár a hazaiak próbálkoztak, de nem jutottak el az egyenlítő találatig. S ahogy ilyenkor már lenni szokott, a 69. percben egy ellentámadásból Metuk megszerezte a fülekiek harmadik gólját is, s így 1986 után a füleki csapat ismét három ponttal távozhatott Losoncról. A harmadik nógrádi csapat, a kálnóiak az első félidő után 3:0-ás hátrányban voltak az újonc szepesváraljaiak otthonában, s hiába kapaszkodtak fel egy gólra, az utolsó percben a hazaiak másodszor is büntetőhöz jutottak, amit ki is használtak, így 4:2 arányban győztek.

A rimaszombatiakra két mérkőzés is várt a héten, de sok örömet nem jegyezhettek fel, a Szlovák Kupából kiestek, mjg a bajnokságban is csak egy pontot szereztek. Előbb ((Gregor–Radauel Kaua (58. Oláh), Petrán, Ciprus, Oluwaseun Japhet–Lupták (73. Kurek), Vargic (73. Krstich), Krištof, Gembický, Juhász–Aremu (58. Matej))) a IV. osztály újoncához, a mezőköziekhez (Medzibrod) látogattak, ahol több mint 200 néző előtt a 26. percben Juhász és Gembický góljaival már 2:0 arányban vezettek, de mintha úgy gondolták volna, ezzel vége is a meccsnek.

A hazaiak viszont nem így gondolták, vérszemet kaptak, s a második félidőben Daniel Kohút góljaival kiegyenlítettek. A döntés így a tizenegyesekre maradt, a batyiak közül Krstich, Matej és Juhász is kihagyta a tizenegyest, míg a hazaiak közül csak egy játékos hibázott, így nagy meglepetésre kiejtették Bari Jenő legénységét. A kupában így már csak a losonciak maradtak versenyben, akik 27-én, szerdán 15.30 órától a II. ligás FK Pohronie csapatát fogadják. A rimaszombatiak ((Ťapaj–Radauel Kaua (80. Lupták), Petrán, Ciprus, Oluwaseun Japhet (80. Matej)–Juhász, Vargic (65. Krstich), Krištof, Jackuliak, Oláh–Aremu)) a bajnokság 8. fordulójában a keleti végekre utaztak, a szinnaiak (snina) otthonába, ahol 400 néző előtt a sérült Gembický nélkül léptek pályára és két alkalommal is vezettek, a végén mégis meg kellett harcolniuk az egy pontért is.

A 25. percben Vargic szerezte meg a vezetést a vendégek számára, majd a rózsahegyi kapuvédő, Ťapaj pillanatai következtek, aki tizenegyest hárított. Az első félidő utolsó másodperceiben viszont két gól is esett, előbb a hazaiak egyenlítettek, majd az ellentámadásból Oláh másodszor is megszerezte a vezetést a rimaszombatiaknak. A második félidő sem telt alacsonyabb fokozaton, a hazaiak az 58. percben egyenlítettek, a tizenegyest elhibázó Kroka találatával, majd a 74. percben a hazaiak első egyenlítő gólját is jegyző Košuda másodszor is bevette Ťapaj kapuját. A hazaiak mégsem örülhettek a három pontnak, a 87. percben ugyanis Petrán egyenlíteni tudott, így a rimaszombatiak legalább az egy pontot begyűjtötték.  A táblázatot a 14-14 pontos sztropkóiak (Stropkov) és fülekiek vezetik (előbbi csapat egy mérkőzéssel kevesebbet játszott), az ólublóiak 13 ponttal a harmadik helyen állnak (igaz, nyolc mérkőzésből), a 12 pontos rimaszombatiak 12 ponttal a negyedik helyen (hét mérkőzésből), míg asz ötödik helyen a 11 pontos szinnaiak találhatók (ők viszont eddig csak hat mérkőzést játszottak). A 9-9 pontos kálnóiak és losonciak (nyolc meccsből) a 11-12. helyen találhatók.

A 9. forduló minket érintő mérkőzéseire október elsején, vasárnap 15.30 órától kerül sor, Kálnón újabb nógrádi rangadóra kerül sor, a losonciak utaznak északi szomszédjukhoz. A rimaszombatiak az újonc szepesváraljaiakat fogadják, míg a fülekiek ezúttal szabadnaposak.

Az V. liga 7. fordulójában minden ott folytatódott, ahol egy hete hazai pályán abbamaradt, akkor a négy csapatunk közül egyedül a losonctamásiak tudtak győzni, a másik három csapat kikapott (holott mindannyian hazai pályán játszottak, most idegenben egyedül a losonctamásiak tudtak legalább egy pontot szerezni a nagykürtösiek otthonában, ahol közel 500 néző várta őket. A tamásiak Nilaš góljával már az 5. percben megszerezték a vezetést, de csak 11 percig örülhettek, a hazaiak ugyanis gyorsan egyenlítettek. Több gól viszont nem esett, így a két csapat megosztozott a pontokon.

A többi csapatunk közül a legközelebb a tótgyarmatiak álltak a pontszerzéshez, akik az újonc, de listavezető cserpatakiakhoz (Osrblie) látogattak, ahol Ďörď góljával már a 7. percben vezetéshez jutottak. A hazaiak nyomása a félidő utolsó perceiben érett gólokká, amikor Švéda két találatával megfordította a mérkőzés állását, sőt a 60. percben megszerezte harmadik gólját is. Péter ugyan 17 perccel később még szépíteni tudott, de az egyenlítő gólra már nem futotta a vendégek erejéből (3:2), sőt Koncz egy perccel később második sárga lapja után a kiállítás sorsára jutott. A ragyolciak a második helyezett selmecbányaiakhoz látogattak, s végül egy első félidő közepén esett gól döntött a hazaiak javára.

A legkönnyebb ellenfél a tornaljaiaknak jutott, akik a táblázaton a  felettük szerénykedő feketebalogiak vendégei voltak, de sok babér ott sem termett a számukra, a hazaiak sima, 2:0 arányú győzelmet arattak. A táblázatot 19 ponttal a cserpatakiak vezetik a 18 pontos selmecbányaiak, a 16 pontos nagykürtösiek és a 15 pontos losonctamásiak előtt. A ragyolciak négy ponttal a 11. helyen állnak, a tótgyarmatiak 3 ponttal a 13., míg a tornaljaiak 1 ponttal a 14., utolsó helyen. 

A 8. fordulóban mind a négy csapatunk idehaza próbálja szaporítani a pontjai számát. Már szeptember 30-án, szombaton a losonctamásiak a selmecbányaiakat fogadják, míg másnap a ragyolciak a feketebalogiakat, a tornaljaiak a málnapatakiakat (Málinec), míg a tótgyarmatiak otthonába a gyetvaiak látogatnak.

A VI. liga hetedik fordulójában három helyszínen, Lónyabányán (Lovinobaňa), Feleden és Nagyrőcén is kilyukadt a gólzsák, s ezt az ipolybalogiak, a jolsvaiak és ismét az ajnácskőiek bánták. Kezdjük is ez utóbbi, sokkal szebb napokat látott csapattal, amely a nagyrőceiek otthonába látogatott. A hazaiak számolatlanul lőtték a gólokat, már az 5. percben 2:0 arányban vezettek, s meg sem álltak tizenegyig. Levický öt, míg Kožička négy találatig jutott. Üresjáratra kapcsoltak az ipolybalogiak is, akik az újonc lónyabányaiak otthonában kaptak hatalmas meglepetésre egy hetest. Amikor a 18. percben Szabó megszerezte számukra a vezetést, senki sem gondolta volna, hogy a már egy perc múlva egyenlítő hazaiak meg sem állnak majd hétig.

Az éllovas felediek bár Ľupták szabadrúgásgóljával viszonylag gyorsan megszerezték a vezetést az észak-gömöri újonc jolsvaiak ellen, a kegyelemdöfést az utolsó tíz percre hagyták. Ľupták második gólja után Zibrín is betalált, majd az utolsó percekben Uličný percei (és két gólja) következtek, így alakult ki az 5:0-ás végeredmény. Az idényt gyengén indító csábiak a tiszolciakat fogadták, s ha nehezen indult is a gólgyártás, Balga két, Mudroň és Koncz góljaival sima, 4:0 arányú győzelmet arattak. Az óváriak a múlt héten a felediek ellen pontot szerző bozitapusztaiakat (Buzitka) fogadták, s Máč és Marík góljaival az első félidőben kétgólos előnyhöz jutottak. A vendégek ugyan az utolsó percekben szépíteni tudták, de Rutkaj találata már nem befolyásolta a három pont sorsát (2:1). A felediek 16 ponttal vezetik a tabellát a 13 pontos ipolynyékiek és a 12 pontos lónyabányaiak előtt (mindhárom csapat 6-6 mérkőzést játszott). A csábiak és az óváriak győzelmükkel és eddig megszerzett 10-10 pontjukkal feljöttek az 5-6. helyre, az ipolybalogiak nyolc pontjukkal visszaestek a 8. helyre. A táblázatot a továbbra is pont nélkül és elriasztó gólaránnyal (5:40) rendelkező ajnácskőiek zárják. 

A 8. fordulót már szeptember 30-án, szombaton az óváriak kezdik, akik Jolsvára utaznak. Másnap az ajnácskőiek az ipolynyékieket, az ipolybalogiak a nagyrőceieket fogadják, míg az éllovas felediek Csábra utaznak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.