2022. szeptember 16., 12:39

Tényleg jobb lett a Forma-1 az új szabályokkal?

Túl vagyunk az idei Forma-1-es világbajnokság felén, Max Verstappen több mint 100 ponttal vezet, a világbajnokság gyakorlatilag eldőlt. Noha a 2022-es évre jelentős szabályváltoztatások történtek, a világbajnoki címért folytatott harc nem hogy izgalmasabb, de szinte ugyanolyan kiszámítható lett, mint amilyen az elmúlt szezonokban is volt. Mégsem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy a lapok előre le lennének osztva.

leclerc
Charles Leclerc
Fotó: Wikipedia

Az utolsó futamon, az utolsó körben dőlt el minden idők legizgalmasabb Forma-1-es világbajnoksága. A 2021-es szezon maga volt a tökély: egy végletekig kiélezett, heves érzelmekkel és drámai pillanatokkal tarkított versenyfutás, amelyen a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton (Mercedes) és az első bajnoki címére áhítozó ifjú titán, Max Verstappen (Red Bull) mérkőztek meg egymással.

Éppen ezért, a beígért szabályváltoztatások ellenére tudtuk: az idei Forma-1-es világbajnokság egészen biztosan nem lesz olyan izgalmas, mint a végül Verstappen győzelmét hozó tavalyi szezon.

Már csak azért sem, mert télen többször is jelezték az illetékesek: olyan döntések, mint amilyenek a zárófutam utolsó körében történtek, többé nem fordulhatnak elő. Ennek fényében Michael Masi versenyigazgatónak távoznia kellett pozíciójából, miközben a magát megfosztva érző Lewis Hamilton teljesen visszavonult a közösségi médiából, s a sajtó egyre csak azt találgatta: visszavonul-e a brit világbajnok, akit időközben a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő is lovaggá ütött.

De mit vártunk az új szabályoktól?

A tavalyi szezon utolsó versenyével gyakorlatilag véget ért a 2014-től tartó hibrid éra első felvonása.

Az idei évnek teljesen átszabott autókkal, keskenyebb és valamivel nagyobb abroncsokkal, valamint egyszerűbb aerodinamikai szabályokkal vágott neki a száguldó cirkusz mezőnye.

Adrian Newey, a Red Bull főtervezője például úgy nyilatkozott, hogy 1983 óta ezek lehetnek a legjelentősebb szabályváltoztatások a sportág történetében.

verstappen
Max Verstappen
Fotó:  Wikipedia

Az új szabályoktól valójában két dolgot várhatott az egyszeri Forma-1 rajongó. Egyrészt, hogy az ígéretekhez híven több lesz az előzés, amit lényegében sikerült megvalósítani. A szabályok kialakításakor a döntéshozók arra törekedtek, hogy csökkentsék a versenyautók által keltett turbulens levegőt. Annak hatására ugyanis a hátulról érkező versenyzők jelentős leszorítóerőt veszítettek, s a kanyarokban nem tudtak elég közel maradni a másik autóhoz. Így aztán nemcsak az előzés volt nehézkes, de még az abroncsok is gyorsabban koptak.

Ezért láttuk annyiszor a korábbi években, hogy néhány környi előzési kísérlet után a pilóták egyszerűen leszakadtak, s nagyobb távolságot tartva követték az üldözöttet.

Az új szabályoknak hála idén ez már nem okoz gondot, láthatóan izgalmasabbak a futamok, jóval több előzéssel.

A másik ígéret egy kiegyenlítettebb világbajnokság volt, legalábbis az új szabályoktól sokan az erőviszonyok teljes felborulását, de mindenképp egy többrésztvevős küzdelmet vártak. Ami végül is nem történt meg. Már az év elején látni lehetett, hogy a korábbi szezonokat fölényesen uraló Mercedes idén labdába sem rúghat, ellenben a Ferrari egy valóban bajnokesélyes autóval rukkolt elő. Nem volt ez meglepetés, az olaszok már egy ideje a 2022-es autóra és motorra koncentráltak.

Közben a Red Bull tovább erősödött, s bár az elején Max Verstappen technikai okok miatt két futamot is kénytelen volt feladni (míg Charles Leclerc több mint 40 pontos előnyre tett szert), az osztrák istálló és a holland pilóta párosa idén is verhetetlennek bizonyul. A múlt hétvégi futam után Verstappen immáron 11 győzelemmel és 116 pontnyi előnnyel vezet az összetettben. Ez a harc tehát korán eldőlt, amiben a Ferrari elhibázott taktikai döntései is nagy szerepet játszottak. Ha viszont jobban megnézzük az erőviszonyokat, láthatjuk, hogy valójában nem történt előrelépés tavalyhoz képest.

Ugyanúgy 2 csapat verseng(ett) a világbajnoki címért, ergo nem lett izgalmasabb a küzdelem. S bár a Mercedes az év közepére szépen összekapta magát, valójában csak a Ferrarit képesek megszorongatni, esetleg Sergio Perezt, a másik Red Bull pilótát.

hamilton
Lewis Hamilton
Fotó:  Wikipedia
Előre leosztott lapok?

Van azonban egy tényező, ami miatt a Red Bull irdatlan nagy fölénye ellenére sem lehetünk biztosak a következő évek alakulásában: ez a motorerő. A motorfejlesztéseket ugyanis egészen 2026-ig befagyasztották, vagyis a következő évek szerepléseit alapjaiban határozza majd meg a jelenlegi motorok teljesítménye, megbízhatósága és hatékonysága.

Emiatt a csapatoknak ki kellett aknázniuk minden potenciált, amely az erőforrásukban rejlett, vagyis kitolták a határokat és elmentek a végsőkig.

Kétségtelen, hogy a Red Bull egy nagyon erős aerodinamikai csomagot épített saját motorja, a Red Bull Powertrains köré, ám nyers erőben a Ferrari motorja erősebbnek tűnik. Éppen ezért a Red Bull hosszabb távú dominanciája korántsem biztos, hiszen jobb konstrukcióval és aerodinamikai fejlesztésekkel a Ferrari, de akár még a Mercedes csapata is esélyes lehet a világbajnoki győzelemre. Példának okáért: a Red Bull hatékonysága részben a kitűnő gumikezelésben rejlik, ami pedig az aerodinamikai tulajdonságok és persze Adrian Newey érdeme.

Idén tehát a Hamilton–Mercedes korszakhoz hasonlóan korán avatunk majd bajnokot, ám biztosak lehetünk benne, hogy a Forma-1 új érája tartogat még meglepetéseket és fordulatokat. Összességében nézve nincs okunk a csüggedésre, hiszen az új szabályok működnek, sokkal több az előzés, fordulatosabb futamokat láthatunk, aminek hála vasárnap délutánonként újra izgatottan ülhetünk le a képernyők elé.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.