2024. március 29., 16:06

Miben rejlik Verstappen sikerének titka?

A Forma-1 világában mindig voltak időszakok, melyet egy aktuális pilóta dominált. Jelenleg ezt a versenyzőt Max Verstappennek hívják, aki három szezon óta uralja a száguldó cirkusz világát.

Max Verstappen
Fotó: TASR/AP

2010 óta lényegében három pilótáról szólt a Forma-1. Sebastian Vettel a 2010-es évek elejét uralta, ekkoriban sorozatban négy világbajnoki címet szerzett a Reb Bull-Renault-val. És ott van akkor a Hamilton-éra, amely 2014-ben vette kezdetét. A brit pilóta nyolc év leforgása alatt hét világbajnoki címet bezsebelt, mindössze 2016-ban volt képes őt megelőzni akkori csapattársa, Nico Rosberg. A német pilóta úgy gondolta, hogy a csúcson kell abbahagyni – valószínűleg tisztában volt vele, hogy többször úgysem lesz képes megelőzni a britet – és nem sokkal később visszavonult.

Hatalomátvétel
Lewis Hamilton uralmának végül 2021-ben Max Verstappen vetett véget. Ki ne emlékezne az Abu-Dzabi Nagydíj utolsó körére, mikor a hollandnak sikerült megelőznie a kopott gumikkal versenyző Hamilton, így megszerezte élete első világbajnoki címét.

Személy szerint ekkor láttam utoljára valódi izgalmakat a Forma-1-ben. Az ezt követő két szezonban Verstappen dominanciáját láthattunk. A holland pilóta több futammal a szezon vége előtt többnyire bebiztosítja összesített győzelmét, így valódi izgalmak már nem maradnak a hátralévő etapokra. De valójában miben rejlik sikerének kulcsa?

Mentális szörnyeteg

Amellett, hogy az aktuális mezőnyben a Red Bull rendelkezik a legjobb versenyautóval, nem mehetünk el Verstappen személye mellett sem. Fiatal korából adódóan egy rendkívül vakmerő és határozott pilótáról beszélhetünk, akinek a mentalitása is a topon van. Saját elmondása szerint sosem stresszel a jövőn, hogy mi lesz egy-két hét múlva, az adott pillanatot szeretné megélni, és abból következtetéseket levonni.

Egy világbajnoki szezonban rendkívül kiegyensúlyozottnak kell lenned, nem engedheted meg magadnak, hogy rossz napjaid vagy hétvégéid legyenek. 100%-osan ott kell lenned minden egyes pillanatban"

– mondta a holland versenyző egy vele készített interjú során.

Ezen gondolatokból is tükröződik Verstappen profizmusa, és rendkívül erős mentalitása. A holland pilóta emellett külön kiemelte a Reb Bull versenyautóját. "A Red Bull sikerének kulcsa az, hogy versenyautó minden típusú pályán következetes teljesítményt tud nyújtani" – jegyezte meg Verstappen.

Ezzel valószínűleg arra utalhatott, hogy az egyes istállók versenyautói az utcai pályákon remekelnek, a gyors kanyarokban azonban gyengék. A Red Bullnál nincsenek ilyen kiugrások, konstansan tudják hozni a jó eredményeket.

Amennyiben figyelembe vesszük Verstappen profi mentalizmusát és azt, hogy a mezőny egyik legjobb autójával versenyez, sikeréhez nem sok kérdés fűződhet. Ugyan még csak a szezon kezdetén járunk, azonban bátran kijelenthetem, idén sem lesz komolyabb kihívója a hollandnak, így sorozatban negyedik világbajnoki címét szerezheti meg a még mindig csak 26 éves autóversenyző.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.