2023. október 12., 16:19

Meddig tart majd a Verstappen-éra?

Úgy tűnik, a Vettel, Hamilton-éra után a Forma-1 rajongóinak el kell fogadniuk, Max Verstappen is korszakot alkot a száguldó cirkuszban, hiszen az elmúlt hétvégén sorozatban harmadik világbajnoki címét is begyűjtötte katari sikerével.

Max Verstappen
Fotó: TASR/AP

Mondhatjuk úgy is, a hétvégi diadal megkoronázása volt a szezonnak, amely során a kezdetektől érezhető volt, a holland ismét világbajnok lesz. Az elmúlt 14 bajnoki szezonban a már említett Sebastian Vettel (4), Lewis Hamilton (6) és Max Verstappen (3) mellett csak Nico Rosberg (1) tudott világbajnoki címet szerezni, ezzel megszakítva az angol sorozatát, aki aztán újrakezdte a trófeák gyűjtését, de egymás után neki is „csak” négyet sikerült szereznie.

Logikusan felvetődik a kérdés, hogy most Verstappennek is sikerülhet a némethez és az angolhoz hasonlóan négyszer egymás után bajnoknak lennie, de nézzük először az idei évet. A szezonban már eddig is 13 versenyen győzött, összesen már 48 győzelemmel büszkélkedhet, ami 26 évesen hatalmas teljesítmény, ha hozzátesszük, olyan időszakban lépett be a Forma-1-be, amikor azt gondoltuk, Lewis Hamilton addig nyeri majd a futamokat, amíg be nem fejezi a pályafutását, de nem így lett.

A holland tehetsége viszont már a kezdetektől egyértelmű volt, hiszen több csúcsot is tart. Ő a legfiatalabb versenyző, aki rajthoz állt egy Forma-1-es futamon (17 évesen és 166 naposan, a 2015-ös Ausztrál Nagydíjon). Emellett a legfiatalabb Forma-1-es világbajnoki pontszerző (17 évesen és 180 naposan, a 2015-ös Malajziai Nagydíjon), a legfiatalabb Forma-1-es futamgyőztes (18 évesen és 228 naposan, a 2016-os Spanyol Nagydíjon, a legfiatalabb Forma-1-es dobogós is.

Már második szezonjában futamot nyert, de az elmúlt években a legtöbb győzelmet és dobogós helyet összesítve is rekordokat ért el a szezonban, s még az ideinek sincs vége. A pontversenyben az előnye már behozhatatlan csapattársa előtt, de enélkül is nyilvánvaló volt, hogy óriási a fölénye, ahogy a csapatnak is.

Ettől függetlenül azt senki sem vitatja el, olyan kiválóan versenyez van a holland versenyző, mint senki más, s egy ilyen erős autóban szinte lehetetlen hosszabb távon legyőzni. A jövő viszont egyáltalán nem ilyen egyértelmű, mert ha már az elmúlt éveknél járunk, akkor az elmúlt 14 évben csupán két csapat pilótája tudott világbajnok lenni, de a Redbull és Mercedes küzdelmei mindig hoztak fordulatot, s ki tudja, milyen új impulzusokat ígér egy következő idény.

A Verstappen rajongókon túli közönség persze nagyobb izgalmakat kívánna, nem csupán egy-egy futamon, hanem a világbajnoki címért is, de leginkább a télen alapozzák meg, hogy lesz-e erre esély, majd jövőre arra is választ kapunk, a holland Prost és Vettel mellé akar majd felzárkózni a bajnoki trófeák versenyében, vagy Hamilton közelebb kerül, hogy minden idők legsikeresebb pilótája legyen a világbajnoki címek számában is. Esetleg van olyan, aki szintet tud lépni? Addig is az idei szezon sem ért még véget, s ha már a csapatok és a pilóták között is ismert a bajnok, egy-egy futam még hozhat érdekes versenyt.

A Forma-1 világbajnokai 2010 óta:
2010 - Sebastian Vettel (Red Bull)
2011 - Vettel (Red Bull)
2012 - Vettel (Red Bull)
2013 - Vettel (Red Bull)
2014 - Hamilton (Mercedes)
2015 - Hamilton (Mercedes)
2016 - Nico Rosberg (német, Mercedes)
2017 - Hamilton (Mercedes)
2018 - Hamilton (Mercedes)
2019 - Hamilton (Mercedes)
2020 - Hamilton (Mercedes)
2021 - Max Verstappen (Red Bull)
2022 - Verstappen (Red Bull)
2023 - Verstappen (Red Bull)
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.