2020. július 12., 17:25

Hamilton könnyedén győzött, a Ferrarik egymással ütközve kiestek

A szombatinál jóval barátságosabb időjárás fogadta a mezőnyt Spielbergben az első Stájer Nagydíjon, amelynek első körében a két Ferrari összeütközött egymással, Charles Leclerc elismerte a felelősséget csapattársa kilökéséért, az utolsó körökben pedig az ötödik helyért zajlott nagy csata Lando Norris és a Racing Pointok között. Hamilton simán nyert, Valtteri Bottas a végén jött fel a második helyre megelőzve Max Verstappent.

Hamilton
Hamilton győzött a Stájer Nagy-díjon
Fotó: Mark Thompson/AP

A Formula–1 70 éves történelme során először fordult elő, hogy egymást követő két versenynek ugyanaz a pálya ad otthont. Az első Stájer Nagydíj rajtja a Red Bull Ringen jóval mozgalmasabbra sikerült, mint a múlt heti Osztrák Nagydíjé, és erről elsősorban a mezőny második felében küzdő két Ferrari tehetett.

Charles Leclerc ugyanis túl nagy önbizalommal érkezett a hármas kanyar nagyon belső ívére, ahol belecsúszott csapattársába, Sebastian Vettelbe, aki a normál értelmezés szerinti belső íven próbált elfordulni. A manővernek köszönhetően aztán Vettel hátsó szárny nélkül poroszkált vissza a bokszba, és az első kör végén feladta, de néhány kör múlva Leclerc versenye is véget ért: a csapata úgy döntött, nincs értelme kockáztatni a sérült padlólemezű autóval egy esetleges balesetet.

Az első helyről rajtoló Lewis Hamilton könnyedén befordult a rajt után az első helyen, miközben a 2. helyről induló Verstappenek Carlos Sainzra kellett figyelnie, így nem tudta támadni az éllovast.

A két Ferrari ütközése miatt beküldött biztonsági autó távozása után Hamilton szép fokozatosan lerázta magáról üldözőit, gyakorlatilag ellenfél nélkül futotta az élen a leggyorsabb köröket, míg csapattásra, Valtteri Bottas feljött harmadiknak Verstappen mögé.

A 25. körben a második helyen haladó Max Verstappen kezdte a kerékcseréket, majd, amikor Hamilton is kijött, rövid időre Bottas állt az élre, míg Sainz kerékcseréjét a McLaren elrontotta, így a spanyol le is iratkozott a dobogóról. A kerékcserék során a Renault behívta a bokszba Esteban Ocont, a francia kiszállt az autójából, mint később kiderült hűtésprobléma miatt vonultak vissza.

Az élen visszaállt a Hamilton, Verstappen, Bottas sorrend a kerékcserék után, majd közel fél perccel mögöttük jöttek a többiek Alexander Albon vezetésével.

A „B-ligában”, vagyis a további pontszerző helyekért nagy csata zajlott Sergio Pérez több szép előzéssel tört fel az ötödik helyre a boksz meglátogatása után, s meg is futotta a verseny leggyorsabb körét, miközben már DRS-távolságra követte Albont, előzni azonban nem tudott – eközben az élen egyre egyértelműbbé vált, hogy Hamilton pályafutása 85. győzelmét aratja, miután Verstappen 8 másodpercre, Bottas 11-re volt tőle.

A hajrára fordulva aztán Bottas is nyithatta a hátsó szárnyát Verstappent üldözve, s öt körrel a vége előtt  már előzni próbált, ám a holland egy három kanyaron át tartó manővert még visszatudott verni, de egy körrel később már nem járt sikerrel a védekezése az egyre kevésbé tapadó gumikon.

Az utolsó körökben aztán Pérez megpróbálta megelőzni Albont, a mexikói első szárnya bánta, és mint az végén kiderült az ötödik helye is: a Lance Strollal és Daniele Ricciardóval harcoló Lando Norris az utolsó kanyarból kifordulva előzte meg a mexikóit az ötödik helyért.

A múlt heti káoszfutam után most – az első és az utolsó köröket leszámítva – egy sokkal nyugodtabb versenyt vívtak a versenyzők a Red Bull Ringen, Hamilton győzelmét semmi nem veszélyeztette, ám második helyének köszönhetően továbbra is Valtteri Bottas áll az összetett élén.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.