2022. október 8., 16:09

A Formula–1 2023-ban

A szingapúri nagydíj volt a tizenhetedik az idei versenynaptárban. Maradt még öt, két ázsiai és három GP az amerikai kontinensen. Max Verstappen címvédésre tör, amire nagy esélye van, a Red Bullok legyőzhetetlennek tűnnek 2022-ben, Hamilton, valamint a Ferrarik is inkább csak asszisztálnak az osztrák csapat sikereihez. De milyen lesz a Formula–1 következő idénye?

forma1
Fotó: TASR

A múlt héten hivatalossá vált, hogy 2023-ban a duplájára nő a sprintversenyes nagydíjhétvégék száma. Ez azt jelenti, hogy jövőre már hat alkalommal fognak szombaton egy harmadtávú futamot rendezni a Formula–1-ben. A háttérben persze tovább zajlanak a tárgyalások a jövővel kapcsolatban, és pletykák szintjén beszélnek már egyéb újításokról is. Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója azt szeretné elérni, hogy minden egyes nagydíj minden egyes napja bírjon téttel, magyarán a pénteki napokon is legyenek izgalmak, ne csupán szabadedzések.

Az egyik ötlet szerint a sprinthétvégéket azzal „bolondítanák meg”, hogy két időmérő edzést is tartanának. Egyet pénteken, amelyen a sprintversenyre kvalifikálnának a pilóták, egyet pedig szombat délelőtt, amely értelemszerűen a vasárnapi nagydíj rajtrácsát határozná meg. A szombati második szabadedzés ezzel kiesne a programból, a sprint pedig elveszítené a kvalifikációs jellegét, és önálló eseménnyé lépne elő.

Arról is beszélnek, hogy a biztonsági autók alkalmazásán is változtathatnak. Balesetkor az utolsó körökben piros zászlóval szakítanák meg a versenyt, hogy mindenképpen versenykörülmények között érjen véget a nagydíj. A safety carral kapcsolatos további hír, hogy a jövőben a virtuális biztonsági autós szakaszokat felváltaná a tényleges safety car beküldése a pályára, ami eltüntetné a jelentős különbségeket a pilóták között.

Az is felmerült, hogy bármennyi komponenst cserélnének egy autón, mindenképpen a rajtrács végére kerülne a versenyző.

Az is elképzelhető, hogy a jövőben a rajtok és az újraindítások utáni körökben is engedélyezik az állítható hátsó szárny (DRS) használatát. Ami viszont több mint pletyka, az a jövő évi versenynaptár, amely rekordszámú, 24 futamot tartalmaz, benne a magyarországi hétvégével, viszont új időponttal.

Kettővel nő a nagydíjak száma 2022-höz képest, az elsőt március 5-én tartják, Bahreinben, az utolsót továbbra is Abu-Dzabiban, november 26-án.

Az azerbajdzsánival együtt tíz GP-t rendeznek Európában, Monaco és Spa megmenekült, a francia nagydíj viszont kiesett a programból. Az USA-ban három futamra is sor kerül, visszatér a kínai verseny, a Hungaroringen viszont nem az utolsó nyári szünet előtti nagydíjat bonyolítják le, hanem az utolsó előttit, a belga futamot ugyanis egy hónappal előbbre hozták.

A 2023-as F1-es versenynaptár: Bahrein, március 5.; Szaúd-Arábia, március 19.; Ausztrália, április 2.; Kína, április 16.; Azerbajdzsán, április 30.; Miami, május 7.; Emilia-Romagna, május 21.; Monaco, május 28.; Spanyolország, június 4.; Kanada, június 18.; Ausztria, július 2.; Nagy-Britannia, július 9.; Magyarország, július 23.; Belgium, július 30.; Hollandia, augusztus 27.; Olaszország, szeptember 3.; Szingapúr, szeptember 17.; Japán, szeptember 24.; Katar, október 8.; USA, október 22.; Mexikó, október 29.; Brazília, november 5.; Las Vegas, november 18.; Abu-Dzabi, november 26.         

Megjelent a Magyar7 2022/40. számában. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.