2022. augusztus 30., 09:30

Slovan-DAC: Presztízsrangadó a nagy rivális otthonában - előzetes

Hétközi fordulóval folytatódik a szlovák élvonalbeli-bajnokság (Fortuna Liga) nyolcadik fordulója. A dunaszerdahelyi sárga-kékek a nagy rivális pozsonyi Slovan otthonában lépnek pályára szerda este.

Dac
Fotó: dac1904.sk

Igazi csúcsrangadóval folytatódik a Fortuna Liga a DAC számára, mivel a nyolcadik forduló csúcseseményén a címvédő és listavezető pozsonyi Slovan otthonában vendégeskednek Kalmárék. Adrian Guľa csapata számára ez elmúlt két fordulóban nem jött ki a lépés, és a Nagyszombat otthonában, valamint hazai pályán a Trencséntől is kikaptak a sárga-kékek, így csak az ötödik helyről várhatják a hónap rangadójának kikiáltott mérkőzést.

Ősi riválisok 1988 óta

Idén 70. mérkőzésére készülhet a két ősi rivális az élvonalban, ugyanis a Fortuna Liga nyolcadik fordulójában mérkőzik meg 70. alkalommal a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan. Eddigi mérkőzéseiken a pozsonyiak voltak az eredményesebbek, 39 győzelemmel míg a sárga-kékek 14 győzelmet tudnak felmutatni a derbik történetében, pontosztozkodásra 16 alkalommal került sor. A sárga-kékek legnagyobb arányú győzelmüket még 1989-ben könyvelhették el a Slovan ellen, míg a legelső derbire 1988 októberében került sor a Slovan otthonában.

Az eddigi 69 mérkőzésen összesen 186 gólt született a derbi történetében, a legtöbb gólt hozó mérkőzésre pedig 1996-ban került sor, melyet a Slovan 7:1-re nyert meg.

Legutóbb a Slovan otthonában kétgólos vereséget szenvedett a DAC, míg a ét csapat legutóbbi összezörrenését Dunaszerdahelyen rendezték, ahol a sárga-kékek 2-0-ra legyőzték a pozsonyiakat. Hét fordulót követően a tabellán máris hétpontos hátrányban vannak a sárga-kékek a nagy riválissal szemben, ráadásul a pozsonyiak az Európa Konferencia Liga csoportkörébe is bekerültek, igaz a BL-ben és az Európa-ligában kudarcot vallottak a pozsonyiak a Ferencváros illetve a görög Olympiakosz ellen.

Több, mint egy rangadó

A DAC-Slovan mékőzések a két csapat rivalizálását tekintve is komoly múlttal rendelkezik, ami több, mint egy rangadó. Mindkét gárdában akadnak magyar játékosok, a Slovanban kettő, míg a DAC-ban hat magyar is futballozik. Az idei szezonban első alkalommal feszül egymásnak a két rivális, azonban a szezonban már volt egy magyar-szlovák csúcsrangadó is a BL-ben, ahol a Ferencváros búcsúztatta a pozsonyiakat, a találkozón sok DAC-szurkoló is jelen volt.

Egy biztos, a dunaszerdahelyi szurkolókon semmi sem múlik, hiszen mindig ott állnak a csapat mögött és buzdítják a csapatot kitartóan, még ha a játék is hagy kivánnivalót maga után.

A két csapat rangadójára nemcsak a játékosok, hanem a két csapat szurkolótábora is kiemelten készül, így a két csapat összecsapását már évek óta fokozott biztonsági intézkedések és magas rendőri jelenlét mellett bonyolítják le. Legutóbb a Trencsén tréfálta meg hazai közönsége előtt a sárga-kékeket, hiába vezettek Szánthóék a trencséniek fordítottak. A DAC így sorozatban két vereséggel várhatja a hónap rangadóját. A Trencsén elleni vereséget követően a DAC vezetőedzője Adrian Guľa sem volt maradéktalanul elégedett csapata produkciójával.

Nem gondolom, hogy szerdán a Slovan spórolni fog az erejével. Egy rangadó vár ránk. A nagyszombati vereség után kíváncsiak voltunk, hogy reagál a csapat, de nem az történt, amit elképzeltünk.

Vannak jelek, melyeket el kell kapnunk, és idejében helyre raknunk. Nagy kihívás előtt állunk, de csak a részletekre odafigyelve, minőségi teljesítményt nyújtva tudunk jó eredményt elérni.” - nyilatkoza Adrian Guľa a klub hivatalos honlapjának.

A Fortuna Liga nyolcadik fordulójának teljes programja:

Augusztus 30., kedd:

MFK Szakolca - MŠK Zsolna 18.00 (Voyo)

FK Železiarne Zólyombrézó - FC ViOn Aranyomarót 18.00 (Voyo)

AS Trencén - MFK Dukla Besztercebánya 20.30 (Nova Sport, Voyo)

Augusztus 31., szerda:

MFK Zemplén Nagymihály - MFK Rózsahegy 18.00 (Voyo)

FC Spartak Nagyszombat – MFK Tatran Liptószentmiklós 18.00 (Voyo)

ŠK Slovan – FC DAC 1904 Dunaszerdahely 20.30 (Dajto, Voyo)

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.