2024. május 16., 16:42

Lesz EKL-indulás vagy nem? - az itt a kérdés

Hétvégén az utolsó fordulót rendezik a Niké Liga idei szezonjában, a DAC-ra pedig sorsdöntő mérkőzés vár, mely jelentősen befolyásolhatja a klub jövőjét.

B-közép
Fotó: DAC 1904 Facebook-oldala

A dunaszerdahelyiek fontos győzelmet arattak a Spartak Trnava ellen, ezzel azonban még csak a munka fele van letudva. Amennyiben nem sikerült volna legyőzniük a nagyszombatiakat, a helyzetük rendkívül kilátástalan lenne.

Az utolsó fordulóban fog eldőlni minden, a DAC-Zsolna-Nagyszombat hármas között mindössze egy pont a különbség. A legkedvezőbb helyzetben talán a Spartak van, akik hazai pályán fogadják a tavasszal pocsék formában lévő zólyombrézóiakat.

A forduló slágermérkőzése kétségkívül a DAC és a Zsolna összecsapása, melyre a zsolnai pálya felújítása miatt Trencsénben fog sor kerülni.

A felvidékieknek elegendő lenne egy döntetlen is, mivel jobb a gólarányuk, mint a riválisuknak. A hazaiak azonban mindent meg fognak tenni, hogy nyerjenek, és a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is részt vehessenek a Konferencia Liga selejtezőiben. Ugyanakkor a DAC számára is rendkívül fontos lenne a győzelem, vagy legalább a pontszerzés, a nemzetközi kupasorozatról való lemaradás nagy hatással lenne a klub jelenére és jövőjére nézve. A sárga kékek a 2019/2020-as szezon óta minden évben kvalifikálták magukat a nemzetközi porondra, a 2022/23-as kiírásban egészen a harmadik körig jutottak, ahol a román FCSB-vel szemben maradtak alul.

Mind pénzügyi, mind pedig UEFA-koefficiens pontok szempontjából nagy érvágást jelentene, amennyibe idén nem sikerülne kvalifikálniuk magukat. Az EKL-selejtezőiben minden egyes sikeresen megvívott fordulóért több százezer eurót kapnak a klubok, ahogy közeledünk a csoportkör felé, ezek az összegek tovább növekednek. És ott van aztán a hazai mérkőzésekből befolyt bevétel. Hiába maradtak el az idei nézőszámok a korábbiaktól, a nemzetközi kupamérkőzések iránt továbbra is nagy az érdeklődés.

Gondoljunk csak bele, a DAC akár olyan csapatokat is fogadhatna a MOL Arénában mint a Fiorentina, a Real Sociedad vagy épp a Chelsea. Valószínűleg ezekre a találkozókra pillanatok alatt elfogynának a jegyek, és hosszú idő után ismét teltházas mérkőzést rendezhetnének a stadionban.

Az átigazolásokra is közvetlen hatással lenne az indulás, egy-egy játékos szívesebben igazol olyan klubba, amely a nemzetközi kupában is szerepel. És ott vannak még a távozók is. Az egyes klubok a jobb fizetési igényekkel, valamint a nemzetközi kupasorozatban való indulással könnyen el tudnák csábítani a csapat legjobbjait (gondolok itt most a Slovanra, akik az utóbbi években előszeretettel igazolnak a DAC-ból).

A másik fontos szempont az UEFA-koefficiens. A DAC jelenleg 8000 koefficiens ponttal rendelkezik, csak összehasonlításképp a Slovannál ez 30 000. Mikor a sárga-kékek a 2020/21 és 22/23-as kiírásban a harmadik körig jutottak el, 2000 ponttal gazdagodtak.

Ez azért rendkívül fontos, mivel az UEFA-koefficiens által határozzák meg, hogy az adott klub kiemeltként szerepelhet-e a selejtezőben vagy sem. A kiemelt csapatok az esetek többségében könnyebb ellenféllel kerülnek össze mint a nem kiemeltek.

Az elmúlt évek egyik legfontosabb mérkőzése vár a DAC-ra szombaton, annak eredménye pedig gyökereiben befolyásolhatja a klub jövőjét. Mindent bele fiúk, hajrá DAC, hajrá magyarok!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.