2023. július 26., 15:02

Geri Ádám: Úgy érezzük nagyon pozitív a Kassa fogadtatása az élvonalban!

Újabb keleti gárdával bővült a szlovák labdarúgó-bajnokság (Niké Liga) mezőnye miután az FC Kassa feljutott az élvonalba. A teljesen újjáalakult FC Kassa a kassai labdarúgás gazdag hagyományaira épít és szerény célokkal vág neki az új idénynek. A feljutásról, az elmúlt öt év kemény munkájáról, az új stadionról és persze az új idény kihívásairól is beszélgettünk a klub és az akadémiai igazgatójával, Geri Ádámmal.

Geri Ádám
Geri Ádám
Fotó: fckosice.sk

Nyolc év után újra ott lesz a Kassa a szlovák élvonalban. Egy nehéz időszakon van túl a kassai labdarúgás és sikerült visszakerülni oda, ahová való a kassai foci, egy teljesen újjáalakult klubbal. Hogyan értékeled az elmúlt szezont és az elmúlt időszakot?

Az újjáalakulás akkor kezdődött, amikor közel 4 évvel ezelőtt a magyar tulajdonosok megérkeztek Kassára. Nélkülük nem lett volna lehetséges, hogy most ismét a legjobbak között szerepeljen felnőtt csapatunk. Először az Akadémiánkon folyó munkát tettük rendbe, ott is minden korosztályunk az első osztályban játszik. Az elmúlt években rengeteg nehézséggel és nyomással kellett megküzdenünk, viszont az elmúlt szezon első edzésétől kezdve az utolsó előtti fordulóig végig hittünk abban, hogy sikerülhet a feljutás. Nyolc év után lesz újra első osztályú mérkőzés Kassán, ami számunkra kimagasló siker, mivel öt év alatt sikerült elérni az első osztályt, a harmadosztályból indulva.

A feljutási csatában a másik keleti gárdával, az ősi rivális Eperjessel vívott a csapat nagy csatát, de az eperjesiek mintha tavasszal elfogytak volna. Mit gondolsz: mi döntött a Kassa javára?

A legfontosabb, hogy nagyon jó volt nálunk a csapatszellem, egyben volt a társaság és ez a nehéz bajnoki szezon csak még jobban összekovácsolta a játékosokat. Nem volt mellékes a kispad hossza sem: Turczyk Pali sportigazgatónak egy nagyon erős keretet sikerült összeraknia.

Tono Šoltís mesterünk is remek munkát végzett és fontos megemlíteni azt is, hogy a magyar és szlovák tulajdonosok profi körülményeket biztosítottak, így mindenki a munkára és a feladatára tudott koncentrálni, valamint nyugodtan, megfontoltan kezelhették a nehéz pillanatokat a bajnokság során. A hazai pálya előnyét is idesorolnám, nagyon jó közönség előtt játszottuk a hazai meccseket, a másodosztály legmagasabb átlag nézőszámát mi produkáltuk 1900 nézővel.

A kassai foci komoly történelmi múlttal rendelkezik, hiszen bajnoki címet és Szlovák kupát is nyert a klub korábban. Mennyire volt fontos célkitűzés a klubnál az, hogy a csapat minél előbb visszakerüljön az élvonalba?

Amikor a tulajdonosok 2018-ban megalapították az FC Kassát, akkor az volt az ígéretük, hogy öt éven belül visszakerül a csapat az élvonalba. Idén májusban lett ötéves a klub és sikerült feljutás! Nehéz és kimerítő volt az elmúlt szezon, mivel mindenki bennünket tartott a legnagyobb esélyesnek, de szinte végig az Eperjes vezette a táblázatot és mivel egy ősi riválisról van szó, ez még nagyobb nyomást helyezett a csapatunkra. Ez volt eddig a legmeghatározóbb éve fiatal klubunknak. Minden adott volt, hogy a csapat elérje a kitűzött céljait, amiben külön köszönet jár támogatóinknak is. Tavaly sikerült hosszútávú szerződést kötnünk a Niké szerencsejátékszervező céggel, akik a főtámogatóink lettek és a költségvetés jelentős részéhez hozzájárulnak, valamint a HELL Energy már második éve támogatja a kassai labdarúgást, amiért nagyon hálásak vagyunk. A két fő támogatónkon kívül pedig további cégek álltak a kassai foci mögé, ami bizonyítja, hogy hisznek a sikerben és az elvégzett munkában.

Tehát az első célt sikerült teljesíteni. Az elkövetkező évben az élvonalbeli tagság megőrzése lesz a legfontosabb cél, vagy ennél komolyabb célokkal vágtok neki a Niké Liga új idényének?

Szerény célokkal, de céltudatosan indulunk neki a bajnokságnak. Egyértelmű cél: a bentmaradás és a tisztes helytállás, de titkon mindenki abban reménykedik, hogy az alapszakasz után az első hatba kerülünk és a felsőházban játszik majd a csapat. A sportigazgatónk jelenleg is dolgozik a gárda megerősítésén.

A szezon első fordulóiban a Kassa rögtön megmérkőzik a bajnokesélyes gárdákkal. A Slovan és a Kassa riválizálása is komoly múltra tekint vissza. Egy jó Kassa pedig tovább növelheti a bajnokság színvonalát, hiszen így már két csapat is képviseli Kelet-Szlovákiát a ligában. Hogy látod ezt, mint szakember?

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Szlovák Labdarúgó Szövetségnél az élvonalban mindig úgy működik a sorsolás, hogy az újonc a bajnokot fogadja a nyitófordulóban. Nagy valószínűséggel teltház lesz a Slovan ellen, ami jelenleg megközelítőleg 5800 nézőt jelent. Egy héttel a mérkőzés előtt már jól érzékelhető mit jelent az első osztály a kassai szurkolók számára, jelenleg közel 1000 bérletet sikerült eladnunk. Mi már most érzékeljük, hogy nagyon pozitív a Kassa fogadtatása az élvonalban, nyilván egy szép új stadionban fogjuk játszani a hazai mérkőzéseinket, rendezettek a körülmények és várhatóan magas átlagnézőszámot hoznak majd a mérkőzéseink. Meggyőződésem, hogy üde színfoltja leszünk az első osztálynak és nagyon sok jó és új dolgot fogunk mutatni nem csak a pályán, azonkívül is. Kassán a futball nemcsak egy sportesemény, hanem egy társadalmi esemény is, és ez egy olyan hely lesz, ahol sok ember tud találkozni és egy jó élménnyel hazatérni, úgyhogy próbálunk ezen a téren is felnőni a feladathoz és olyan élményeket nyújtani a stadionban, ahová az emberek nagyon sokszor és szívesen térnek vissza. A háttérben a menedzsment komoly munkát végez, hogy ne feltétlenül a csapat pillanatnyi szereplésén múljon minden. Rengeteg energiát fordítunk arra, hogy a szurkolókat maximálisan kiszolgáljuk mindenben, különféle mérkőzést kísérő programokat szervezünk a stadion előtt DJ; a VIP helyiségekben élő zene várja a bérleteseinket és Cassi, a tigris kabala figuránk pedig folyamatosan keresi a legkisebb szurkolók társaságát.

Ha már szóba került a stadion, a Kassai Futballaréna teljes beruházása is a végéhez közeledik, mikor készül el a stadion utolsó lelátója?

Jelenleg a két kapu mögötti lelátó tartópilléreit, betonoszlopokat raknak le. A tervek szerint 2024. március 31-ig lesz teljesen kész a stadion.

Fontos elmondanunk, hogy az Kassai Futballaréna az nem a klub tulajdonában van, hanem a városhoz tartozó Kassai Futballaréna Részvénytársaságé, úgyhogy a beruházás során lehetnek olyan dolgok, amelyeket a klub nem tud befolyásolni, de nagyon örülünk neki, hogy már most ilyen modern arénában tudunk játszani.

És a Futball Akadémia beruházása jelenleg milyen fázisban tart?

Elkészült a végleges építési terv, ezek engedélyeztetése van most folyamatban. Várhatóan ősszel zöld utat kapunk, és ezt követően indulhat a közbeszerzési eljárás. Reményeink szerint jövő év tavaszán a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően elindulhat a beruházás és terveink szerint 2024. év végére megépül a Kassai Labdarúgó Akadémia.

A Kassa számára június 19-én kezdődött a felkészülés és többek között Csehországban is edzőtáborozott a csapat.  Mi lesz a legfőbb cél az új idényben, mit vársz a csapattól?

Az edzőtábor célja az volt, hogy minél jobban felkészüljünk a bajnokságra és minél nehezebb mérkőzéseket játszunk erős ellenfelekkel szemben (Bohemians Praha, FK Pardubice, két elsőosztályú cseh csapat). Nagyon pozitív, hogy a csapat magja megmaradt, tehát ez is jó kezdetet predesztinál. A csapattól erős küzdőszellemet és harcos hozzáállást várok, szeretném minden meccsen azt látni, hogy tiszteljük, de nem félünk az ellenfelektől.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.