2024. február 18., 20:04

Fontos dunaszerdahelyi győzelem a kerületi rivális otthonában

Minden eddiginél nagyobb téttel bíró kerületi rangadó várt a dunaszerdahelyi sárga-kékekre. A Niké Liga 20. fordulójának zárómérkőzését a nagyszombati Spartak és dunaszerdahelyi DAC összecsapása zárta a piros-feketék otthonában.

DAC
Fotó: TASR

A szlovák labdarúgó-bajnokság (Niké Liga) 20. fordulójának zárómérkőzésén a Spartak Trnava és a DAC mérkőzött meg egymással. A dunaszerdahelyi együttes négy gárdával is komoly csatát vív a felsőházi rájátszásért. Mivel a Besztercebánya, Trencsén és Zólyombrézó is lejátszotta már aktuális mérkőzését és mind a négy gárda pontot szerzett, a DAC a tabella hetedik helyére esett vissza, ami jelen esetben azt jelentené, hogy a DAC nem jutna a felsőházba.

Hátra volt viszont még a kerületi rangadó, egy esetleges dunaszerdahelyi győzelemmel pedig még a Spartak is veszélybe kerülhet, hiszen a DAC egy pontra is megközelíthetné a piros-feketéket és hátralévő két fordulóban bármi megtörténhet.

A sárga-kékek spanyol mestere Xisco Muñoz szinte ugyanazt a kezdőt küldte pályára, mint a Szakolca ellen, csupán egyetlen helyen változtatott, a támadószekcióban az új szerzemény az LASK Linztől kölcsönvett Mousse Koné került a kezdőbe Ivan Dolček helyett. A kezdőben ezúttal is egyetlen magyar futballista, Vitális Milán kapott lehetőséget.

Igazi derbihangulatban vette kezdetét a 75. jubileumi kerületi rangadó. Az első igazán komoly lehetőséget a DAC alakította ki a hetedik percben, miután egy sarokrugás után Trusa került helyzetbe, de lövését Takáč védte magabiztosan. Az első negyedórában a DAC volt veszélyesebb, a 13. percben egy újabb pontrúgás után alakult ki veszély a Spartak kapuja előtt, ezúttal Ramadan centere okozott gondokat a hazai védelemnek, de ezt is sikerült kivédekeznie a Spartaknak. A 16. percben újabb nagy dunaszerdahelyi lehetőség maradt ki, Jürgens kiváló labdája után Matej Trusa került nagy helyzetbe, emelése a bal kapufán csattant, így ebből sem született gól. A találkozó első harmadát egyértelműen a DAC kezdte jobban. 

 

A folytatásban is voltak lehetőségei a dunaszerdahelyi sárga-kékeknek, a 24. percben Vitális labdaszerzése után, a magyar középpályás is fejezte be az akciót, de lövése nem talált kaput. Nem sokkal később a Spartak került nagy helyzetbe, Azango átadásából Ďuriš szerezhetett volna gólt, de végül a partjelző lest intett. Az első félórát követően újabb vendég lehetőséget jegyezhetünk fel, Procházka távoli próbálkozása nem talált kaput.

Az első játékrész hajrájában a DAC megérdemelten került előnybe, Gruszkowszki előtt nyílt terület a tizenhatoson belül, majd középre tett labdáját az új igazolás Koné még elhibázta, de a mögötte álló Ramadan már nem hibázott és a megszerzte a vezetést a sárga-kékeknek.

Ezt követően a hazaiak szinte azonnal egyenlíthettek volna, Ďuriš fejesét azonban Popović bravúrral tolta szögletre, majd Štetina távoli lövése zárta az első játékrészt.

Térfélcserét követően a hazaiak mestere Michal Gašparík változtatott először, Ján Bernát lépett pályára. A piros-feketék aktívan is kezdték a második félidőt és több veszélyes lehetőség is adódott Popović kapuja előtt. A játékrész elején a Spartak jóval veszélyesebben futballozott, mint tették azt az első negyvenöt percben. A hazaiak játékára a DAC mestere is reagált egy cserével, Koné helyére Mendez személyében egy védőt küldött pályára.

A 60. percben újabb hazai lövés érkezett Popović kapujára, ezúttal Daniel kínálta meg a szerb kapust, de ez sem okozott komolyabb gondot a dunaszerdahelyi kapusnak. A találkozó 64. percében újabb cserére szánta el magát Xisco Muñoz, a nagy kedvvel futballozó Ramadan helyére a francia Romaric Yapi érkezett, akinek ez volt a bemutatkozása sárga-kék színekben. A DAC ezzel lényegében öt védővel próbáltak útját állni a Spartak rohamainak. Húsz perccel a vége előtt Ofori próbált váratlan húzni és egy szélről leadott lövéssel próbálta meglepni a sárga-kékek kapusát.

A hajrába fordulva mindkét vezetőedző többet változtatott, a DAC-nál Gouré és Herc állt be. Tíz perccel a vége előtt Bernát pontrugása után Ďuriš fejelt nem sokkal a DAC kapuja fölé.

Nem sokkal később Kacharaba és Popović nem értették meg egymás és Ďuriš kihasználva az ukrán védő óriási hibáját kiegyenlített. A videóbíró azonban hosszú percekig vizsgálta a gólt, egy esetleges leshelyzetet, a gólt végül les miatt érvénytelenítették. A VAR-vizsgálat után a sárga-kékek Andzouana révén megduplázták előnyüket.

A ráadás perceire is maradtak izgalmak, ugyanis a 94. percben Mikovič parádés góllal csökkentette egy gólra csapata hátrányát. Győzelmével a DAC nagy lépést tett a felsőházi rájátszás felé, ráadásul egy pontra megközelítették a harmadik helyen álló Nagyszombat együttesét. A DAC jövő héten a Zólyombrézó otthonában lép pályára.

Szlovák labdarúgó-bajnokság (Niké Liga), alapszakasz, 20. forduló:

FC Spartak Nagyszombat – FC DAC 1904 Dunaszerdahely 1-2 (0-1)

City Aréna, Nagyszombat, 5247 néző, v.: Kružliak - Hancko, Vorel

Gólszerzők: 94. Mikovič ill. 42. Ramadan, 86. Andzouana

Sárga lapok: 11. Kóša, 75. Procházka, ill. 45. Vitális, 66. Popović, 67. Trusa, 92. Goure

Spartak: Takáč - Koštrna, Štetina, Kóša, Šulek (66. Mikovič) - Procházka - Bukata (76. Poznar), Bainović (46. Bernát) - Daniel, Ďuriš, Azango (66. Ofori)

DAC: Popović - Gruszkowski, Kacharaba, Brunetti, Andzouana - Jürgens (77. Herc), Dimun, Vitális - Trusa (77. Goure), Koné (57. Mendez), Ramadan (64. Yapi)

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.