Zselízen is hódít a street workout

Kaszmán Zoltán 2019. augusztus 11., 19:22

Az Egyesült Államokban világhódító útjára indult street workout, a szertornához hasonlítható sport egyre népszerűbb vidékünkön. Az erre a célra kialakított szabadtéri kondiparkokban is végezhető saját testsúlyos edzésforma mibenlétéről a 2019 júniusi szlovák bajnokság bronzérmesét, a zselízi Sokol Lászlót kérdeztük.

Mivel a street workout egyéni sport, első pillantásra úgy tűnhet, hogy inkább a közösséget kerülők számára megfelelő. Igaz ugyan, hogy mindenki individuálisan, a saját időbeosztása szerint, bárhol és bármikor tud edzeni, ennek ellenére a workoutosok rendkívül erős és nyitott közösséget alkotnak – mondja Sokol László.

László, sportszerető családban születve, kezdetben a labdarúgást preferálta, végül – Sárai Bálint Zsomborral, Šiko Denisszel, Torma Gáborral és még néhány iskolatársával egyetemben – a zselízi Comenius Gimnáziumot látogatva a street workoutnál kötött ki. S enélkül ma már elképzelhetetlennek tartja az életét. Az évek során egyfajta életmóddá, életstílussá váló versenysport a fekvőtámasz, a guggolás, a húzódzkodás és a tolódzkodás gyakorlatait színesíti különböző akrobatikus, szabad stílusú, ún. freestyle elemekkel. A versenyek bírái is ezen szempontok alapján értékelik a gyakorlatokat, figyelve mind a statikusabb erőelemekre, mind a dinamikusabb és ezáltal sokkal látványosabb szabad stílusú gyakorlatrészekre. Esetenként megnyerő lehet, ha a versenyző a gyakorlata során szóló zene ritmusához igazítja mozdulatait. A sportolók az állóképességet, az egyensúlyérzéket, a hajlékonyságot és a koordinációt fejlesztő, az izomzat mellett az inakat és az ízületeket is megerősítő mozdulatsorokat a konditeremből ismert súlyok nélkül, csak és kizárólag a különböző rudak és állványzatok segítségével végzik.

– Amikor tornázni kezdtem, Zselízen még nem volt ilyen pálya, úgyhogy kénytelenek voltunk minden használható vízszintes és függőleges csövet kipróbálni. Másfél éven keresztül Duchoň Gábor tanár úr vállalta csapatunkért a felelősséget, így heti egy alkalommal bejutottunk a zselízi alapiskola tornatermébe. Amíg a Comenius Gimnázium mellett működő szülői szövetségnek és sok önkéntesnek köszönhetően meg nem épült az első zselízi   workout pálya, addig leginkább a szabadban, focikapun és porolócsöveken edzettünk – árulja el a fiatalember.

Képgalériánk:

Elmondása szerint 2017-ben úgy jelentkezett be az első – Alsókubinban megrendezett – workout edzőtáborba, hogy a résztvevők közül személyesen senkit sem ismert. Azóta viszont a rendezvény rendszeres résztvevője, és szoros kapcsolatokat alakított ki nemcsak a street workout szlovákiai, hanem a magyarországi képviselőivel is. Ezért is biztatja a kezdőket, hogy bátran csatlakozzanak a tapasztaltabb tornászokhoz:

– A kezdők számára talán riasztó lehet, ha a pályán már edzettebb tornászokkal kell együtt gyakorolniuk. Tény viszont, hogy mindenki ugyanarról a pontról kezdi a sportot. A videómegosztó portálokról ugyan sok mindent meg lehet tanulni, de ez a személyes tapasztalatcserét nem helyettesíti. Nekem személy szerint azok a találkozók tetszenek a legjobban, amelyek nem a versenyről szólnak, hanem a tapasztalataink cseréjéről. Ezeken az alkalmakon húszan-harmincan összejövünk, tanítjuk egymást és persze szórakozunk.

Az első igazi versenyén, a Poprádi járás Teplicska nevű településén Sokol Lászlónak is feltűnt, hogy a tapasztaltabb versenyzők mennyivel jobbak és erősebbek nála. Véleménye szerint a kezdetekkor ezt nem szabad csalódásként megélni, a tapasztalatgyűjtést szem előtt tartva inkább a motiváló hatást kell észrevenni.

Külső szemlélődőként talán fel sem tűnik, hogy egy-egy kétperces workout gyakorlat mögött mennyi vér és verejték bújik meg. A látványos akrobatikus elemek is sok-sok edzés, jó néhány esés és végtelen kitartás eredményei.

– Keményen készültem a 2019-es, Trencsénben megrendezett szlovák bajnokságra, amely egyben selejtező is volt a világbajnokságra. A verseny során két perc állt a rendelkezésemre, hogy bemutassam a saját, szabad stílusú gyakorlatomat. Súlykategóriámban végül – a világbajnoki címekkel rendelkező tornászok alkotta négytagú nemzetközi bíráló bizottság döntése szerint – a harmadik helyet értem el. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem pályáztam a dobogóra, de így is hatalmas öröm volt átvenni a harmadik helyért járó serleget – osztotta meg a június közepén szerzett élményeit a zselízi versenyző, aki legközelebb a Budapesten megrendezendő Tight Hold Street Workout kupán indul.

Tizennyolcadik életévének betöltése után Sokol László – a mozgást és a sport szeretetét népszerűsítve – egy zselízi workout szakkört kezdett el vezetni, amely mostanra egy tizenöt fős, összetartó közösséggé nőtte ki magát, soraiban tudva többek között helyi alapiskolás fiatalokat is, akik nemcsak a felesleges energiáikat tudják így levezetni, hanem az egészséges életmódra figyelve alázatot is tanulhatnak.

Mindig vannak, akik menet közben feladják, de új érdeklődők is érkeznek folyamatosan. Bízom benne, hogy tovább tudunk dolgozni akkor is, ha szeptembertől pozsonyi tanulmányaim miatt kevesebb időt töltök majd itthon – mondja befejezésül László, aki hamarosan a Szlovák Műszaki Egyetemet fogja látogatni. 
0 HOZZÁSZÓLÁS