2022. szeptember 17., 15:14

Minden pillanatért megéri keményen dolgozni – vallja Sidó Bianka

Sidó Bianka harmadikos gimnazista, aki csupán annyiban tér el kortársaitól, hogy a KCK Somorja junior kajakosaként K-1 1000 méteren világbajnoki címet szerzett. Tíz évvel ezelőtt, gyermekfejjel döntötte el, hogy kajakozni szeretne.

 

Sidó Bianka
Fotó: KCK Somorja
Sidó Bianka és csapata

Sidó Bianka közvetlen, mosolygós, de ugyanakkor kitartó, akit somorjai sportkirálynőnek is neveznek. A kajakozásról, a sikeres és sikertelen versenyekről kérdeztük őt, illetve edzőjét, Honti Jenőt. 

A kezdetek

– A bátyám, Sidó Zoltán versenyszerűen kenuzott. Gyakran kijártam a vízhez megnézni egy-egy versenyzését. Tetszett, amit csinált, de nem akartam rá hasonlítani, ezért választottam inkább a kajakot. Meghatározó élmény volt számomra, hogy nem estem ki rögtön az első alkalommal a kajakból, így aztán Honti Jenő edző rögtön a szárnyai alá vett – kezdte Bianka. 

Szerinte összeegyeztethető a sport, a magánélet és az iskola, de nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt. Individuális órarendje van, ami azt jelenti, hogy bizonyos napokon részt vesz az iskolai órákon, viszont vannak napok, amikor az edzések és a felkészülések elsőbbséget élveznek.

Sidó Bianka
Fotó:  KCK Somorja
Sidó Bianka és Honti Jenő

– Naponta kétszer edzem, korán reggel és a délutáni órákban. A nyári időszakban, illetve amikor jó az idő, akár már nyolckor is a vízen vagyunk.

A gimiben a tanárok szerencsére nagyon flexibilisek, teljesen az én igényeimre szabják az iskolai feladatokat. Idén érettségizem, szóval lassan a továbbtanulás lehetőségein is gondolkodnom kell.

A természettudományok nem tartoznak az erősségeim közé, inkább a humán tárgyakat kedvelem – tette hozzá a sportoló. 

Edzések és versenyek

Bianka edzésterve ciklusokra osztható, mindig attól függ, milyen évszakról van szó. A téli időszakban a sportolók jobbára erősítenek, tornáznak, úsznak.

– A kajak-kenu sportágban a technika a legfontosabb. Mindenki másképp érzi a vizet. Fontos megtalálni a kellő ritmust. Kilencévesen vettem részt az első versenyemen, amelyen utolsó lettem (nevet). Szerencsére nem éltem meg kudarcként, továbbmentem és csináltam, ahogy csak tudtam. Fel kellett tornáznom magam arra a szintre, amelyen jelenleg vagyok. De az az igazság, hogy szeretem ezt a sportot, élek-halok érte. Élvezem is, enélkül nem is lehetne csinálni – mondta a fiatal somorjai sportoló, aki azt sem titkolja, néha bizony felteszi magának a kérdést: Miért is csinálom ezt? Hamar meggyőzi azonban magát, hogy minden pillanatáért megéri dolgozni.

Tizenöt évesen lett az Olimpiai Reménységek Versenyének a bajnoka, Pozsonyban. A fiatal sportoló szerint az ember néha visszaeshet a saját teljesítményéhez képest, mert vannak napok, amikor egyszerűen semmi sem sikerül.

A legutóbbi Eb-megmérettetést Szerbiában legszívesebben elfelejtené. Két versenyszámban indult, de nem ért el helyezést. Ez a teher, illetve az elvárások lelkileg megviselték Biankát, ezután fordult sportpszichológushoz. Ő segített feldolgozni a két nehéz hónapot, amely az Eb és a szegedi kajak-kenu ifjúsági és U23-as világbajnokság között eltelt. 

– Mert az élet nemcsak játék és mese, hanem merő küzdelem és gyakran a saját határaink feszegetése – jegyezte meg a sportoló.

Sidó Bianka
Fotó:  KCK Somorja
Bianka és Barbara

És aztán jöttek az eredmények. 2022 nyarán Szegeden, a kajak-kenu ifjúsági és U23-as világbajnokságon már felállhatott a dobogó legfelső fokára. Világbajnok lett K-1 1000 méteren.

– Nem fogok hazudni, elsírtam magam, sírva szaladtam oda az edzőmhöz, mert akkor még az eufória hatása alatt álltam.

Végre megmutattam, hogy képes vagyok nyerni. Természetesen ez nemcsak az én érdemem, illetve nemcsak az én érmem, hanem a csapaté is. K-1 1000 m-en lettem világbajnok, de a K-2500 méteren csapattársammal, Bugár Rékával ezüstérmet szereztük. A mi csapatunk jól működik, szeretek együtt edzeni a többiekkel – jegyezte meg Bianka.  

Az edző szerepe

Biankát családja is támogatja, annál is inkább, hogy a lány édesapja gyerekkori sportolói álmát teljesíti. Ő egyébként hobbiszinten űzte a kajakozást. Honti Jenő edző szerint védence nagyon szorgalmas és alázatos, keményen dolgozik a sikerért. 

– A tehetsége később mutatkozott csak meg, idő kellett hozzá, hogy beérjen. Volt lehetőségünk megismerni egymást az évek alatt, s ez a munkakapcsolat közöttünk kellőképpen elmélyült.

Az edzőnek tudnia kell, mikor, mit mondhat a tanítványnak, mert elhangozhat olyan mondat, amely egy életre megbélyegzi a sportoló és a sport kapcsolatát.

Az idei év egyébként tele volt kihívással, nehézségekkel, de leküzdöttük őket, és a csapat számos inspirációval szolgált Biankának. A csapatban jelenleg tizenketten vannak összesen, fiúk és lányok egyaránt, tizennégy éves kortól tizennyolc éves korig. Két nyelven zajlik a kommunikáció, de jobbára mindenki tud magyarul – jelentette ki az edző hozzáfűzve, hogy Bianka a továbbiakban már nem a junior kategóriát erősíti, hanem a felnőttek csoportjába érett. 

Sidó Bianka
Fotó:  KCK Somorja
Sidó Bianka és Honti Jenő

Honti Jenő szerint az eddigi legemlékezetesebb pillanata Biankával a világbajnoki cím megszerzésének momentuma volt.

– Sosem felejtem el, 100 métert sprintelt, mielőtt a nyakamba ugrott, még akkor is potyogtak az örömkönnyei, amikor megöleltük egymást. Mindkettőnk számára rendkívüli esemény volt a szegedi világbajnokság! 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/37. számában.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.