2019. május 7., 20:20

Magyar állampolgár lett az ausztrál olimpikon

Az ausztrál születésű Lockett Deanna rövid pályás gyorskorcsolyázó kedden letette az állampolgársági esküt a zuglói anyakönyvi hivatalban, így az ősszel kezdődő következő szezontól már a magyar csapat tagjaként versenyez.

lockett-deanna.jpg
Fotó: MOKSZ.hu

„Amikor felkeltem, tudtam, hogy nagy nap a mai, de minden olyan gyorsan történt, az eskütétel pillanatok alatt lezajlott. Akkor éreztem át igazán, hogy most már magyar vagyok, amikor a kezembe adták az okiratot. Ha lehetőséget kapok, büszkén fogom képviselni a magyar színeket a következő olimpián” – olvasható a 23 éves versenyző nyilatkozata a magyar szövetség (MOKSZ) honlapján.

Lockett 2013-ban bronzérmet nyert a junior-világbajnokságon, majd 2014-ben a szocsi és 2018-ban a pjongcsangi téli olimpián is részt vett. Elmondása szerint mivel Ausztráliában nincs nagy bázisa a sportágnak, nehéz lett volna ott tovább fejlődnie, ezért 2016-tól Dél-Koreában készült azzal a Csun Dzse Szuval, aki jelenleg a magyar válogatott edzői stábjának tagja. Lockettet többek között az ő személye vonzotta Magyarországra.

„Alig várom, hogy én is jégre léphessek magyar színekben. A célom, hogy világkupán és világbajnokságon is dobogóra állhassak. Sőt, a csapattársaimat látva azt mondhatom, remélhetjük, hogy hamarosan a nőknél is magyar olimpiai érmet ünnepelhetünk” – mondta a december óta a magyarokkal készülő Lockett.

A pjongcsangi téli játékokon a magyar női váltó negyedik lett, de öt tagjából Heidum Bernadett és Keszler Andrea visszavonult, Kónya Zsófia pedig egyéves pihenőt tartott. Rajtuk kívül a juniorkorú Sziliczei-Német Rebeka súlyos Achilles-ín-sérülése miatt kidőlt az előző szezon elején, így a női staféta nem tudta magát kvalifikálni a világbajnokságra. Az új szezonban viszont ismét eredményes lehet a női csapat, mivel Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca mellé Kónya visszatért, Sziliczei-Német hamarosan pedig teljesen felépül, s ez a négyes Lockett-tel egészül ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.