Kozák Danutáékat kizárták a versenyből

Szurkoló 2019. augusztus 22., 14:06

Hiába nyerte meg majdnem egy hajóhosszal a Kárász Anna-Kozák Danuta kettős a női K2 500 előfutamát, nem örülhetett sokáig. A beérkezés után lemérték a hajót, amely 80 dekagrammal a minimum súlyhatár alatt volt, ezért kizárták az egységet. Kozákék megóvták a döntést.

Fenn: Csipes Tamara, Kopasz Bálint, Kozák Danuta, Kárász Anna Fotó: MTI

Ezen kívül sikeres délelőttöt zárt a magyar válogatott. Női és férfi kajak 1000 méteren Csipes Tamara és Kopasz Bálint is erődemonstrációt tartott az előfutamokban, Noé Zsombor és Bogár Gábor kajakos kettőse 500 méteren egyből kvalifkálta magát a fináléba, a hirtelenjében összerakott férfi kenuspáros 1000 méteren továbbjutott, de ugyanez elmondható az összes magyar indulóról, ráadásul mindegyik parasportolónk döntőre készülhet.

Nem várt eseménnyel indult a szegedi kajak-kenu világbajnokság második napja a Maty-éren a magyar válogatott számára. Csütörtök reggel kiderült, hogy a férfi kenu kettesek 1000 méteres számában Dóri Bence egészségi okok miatt nem tud elindulni Kiss Balázzsal, helyére az a Mike Róbert szállt be, aki egy nappal korábban 200-on bejutott a döntőbe Korisánszky Dáviddal. Mike és Kiss korábban soha nem versenyeztek együtt, most először térdeltek egy hajóban,ehhez képest az előfutamban megszerzett ötödik hely bravúrosnak számít, ez pedig elődöntőt ért az új páros számára, és edzésnek is mindenképp hasznos volt ebben az olimpia számban. Ráadásul ők voltak a leggyorsabbak a második 500 méteren.

Férfi K1 1000 méteren a 22 éves Kopasz Bálint számít az egyik nagy esélyesnek. A szegedi születésű kajakos töretlen ütemben fejlődik, egyértelműen az a célja, hogy letaszítsa a szám trónjáról a portugál Fernando Pimentát, ez tavasszal már sikerült neki az Európa Játékokon. Az előfutamban rendkívül magabiztosan lapátolt, 750 méternél átvette a vezetést, majd egyre inkább növelte az előnyét riválisaival szemben, végül több mint egy hajóhossznyi különbséggel érkezett be, remek idővel.

Ugyanebben a versenyszámban a nőknél az olimpiai bajnok Csipes Tamara szállt vízre. A magyar versenyző hamar az élre állt, onnantól kezdve pedig megszorongatni sem tudták a többiek. A célnál a szurkolók hangorkánja fogadta, ahová egy hajónyi előnnyel siklott be, futamgyőztesként pedig automatikusan a szám döntőjébe jutott, ezzel karnyújtásra került az olimpiai kvóta is.

Nagy Bianka képviselte a magyarokat női C1 200 méteren, és második helyen ért célba az előfutamban, ezzel természetesen ott lesz a középfutamban is. Férfi C1 500-on Bodonyi András negyedikként jutott tovább az elődöntőbe, köszönhetően az erős második 250 méterének, ahol a második leggyorsabb volt. 500 méteren Noé Zsombor és Bogár Gábor kajakpárosa is elkápráztatta a közönséget, a favorit németeket lehajrázva futamgyőztesként egyből döntőbe jutott.

A délelőtti program utolsó számában bemutatkozott a Kárász Anna-Kozák Danuta egység is 500 méteren. A táv első részében a francia duó próbálta tartani a magyarok tempóját, de a finisre már kijött a különbség a mezőny és Kozákék között, végül majdnem egy hajónyival a hazai páros nyert.

Majd jött a hidegzuhany: a mérlegelésnél kiderült, hogy a kajak 80 dekával könnyebb volt a megengedettnél, ezért kizárták az ötszörös olimpiai bajnokot és társát.

A parasportolók küzdelmeiben csütörtök délelőtt Pulai Erika, Varga Katalin és Suba Róbert voltak érdekeltek.

Pulai női KL1 200 méteren indult, az elődöntőben 3. lett, amivel döntőbe jutott.Varga KL2-ben úgy nyerte meg az elődöntőt, hogy a verseny közben kiugrott a csípőprotézise,Suba pedig szoros versenyben második lett a VL2 200-on, így mindannyiuknak szurkolhatunk a fináléban, utóbbinak már ma délután, Juhász Tamás mellett, aki már szerdán kvalifikálta magát.

Forrás: Origo
0 HOZZÁSZÓLÁS