2022. július 2., 18:36

Helmeczi Tibor a profik között

Királyhelmec talán máig legjelentősebb teljesítményt elérő sportolója az a Helmeczi Tibor testépítő, akit már korábban is bemutattunk olvasóinknak.

Helmeczi Tibor
Fotó: A szerző felvétele

Amikor legutóbb találkoztunk, boldogan újságolta, hogy 2021-ben elérte mindazt, amiről az elmúlt bő évtizedben csak álmodott: teljesítményével bekerült a profi testépítők közé. Ráadásul úgy, hogy ő a sport mellett rendszeresen dolgozik, keresetét pedig arra fordítja, hogy egészségesen éljen és táplálkozzon, fedezze a versenyekkel kapcsolatos kiadásait. Közben egy olyan kisvárosban él, ahol komoly szponzorok jelentősen nem segítik előrehaladását, és ez hatványozottan nehezíti helyzetét.

Helmeczi Tibor
Tibor edzés közben
Fotó:  Helmeczi Tibor archívuma

– Való igaz, Szlovákiában is vannak olyan kollégáim, akik kizárólag a sportnak élhetnek, hiszen szponzoraik biztosítják számukra mindazt, ami a nyugodt felkészüléshez elengedhetetlen. Roppant büszke vagyok magamra, hiszen mindent önerőből értem el! Amikor 2020-ban a Covid miatt sorra mondták le a versenyeket, nagyon elszomorodtam, hiszen abban az évben azt terveztem, hogy a profi kártya megszerzése után befejezem sportpályafutásomat, és végre a magánéletem kerül előtérbe. Nos, a koronavírus átírta terveimet, így mindent 2021 második felére kellett időzítenem. Tavaly 5 nemzetközi versenyen szerepeltem. Amíg Prágában, a kategóriámban 3. helyen végeztem, addig Szkopje meghozta az első helyet és az áhított profi kártyát számomra. De ha már formába lendültem, részt vettem egy szerbiai megméretésen is, ahol – meglehetősen gyanús körülmények között – csak a negyedik lettem. November közepén, Budapesten már egy kategóriával feljebb, nem a Mens Physique, hanem a Classic Physique kategóriában mérettem meg magam, és első próbálkozásra győztem. December elején egy csehországi versennyel zártam az idényt, de ott már fáradt voltam, bár így is harmadik lettem.

Helmeczi Tibor
Edzés közben
Fotó:  Helmeczi Tibor archívuma

Tibor, az eredeti terved az volt, hogy miután bekerültél a profik világába, abbahagyod a versenyzést!

Ez így igaz. Elmúltam 30 éves, úgy érzem, itt az ideje a családalapításnak. De miután most másképp alakult a magánéletem, átgondoltam a helyzetet, s úgy döntöttem, nem szeretnék úgy visszavonulni, hogy nem versenyeztem a profik között. Van egy nagy álmom, és most ez motivál. Szeretnék szeptember közepén Sevillában, Európa legrangosabb versenyén indulni, az Arnold Classic-on. A versenyt a mindenki által jól ismert Arnold Schwarzenegger alapította, maga is ott lesz a rendezvényen, és amennyiben bekerülök a legjobb három versenyző közé, személyesen tőle vehetem át az érmet. A versenyig még majdnem 90 nap van hátra, ez ugyan valamivel kevesebb, mint amennyi Szkopje előtt állt rendelkezésemre, de nem tragikus a különbség, napi két edzéssel behozható a lemaradás. Szeretem ezt a sportágat, szívesen hozok érte áldozatot. Elképesztő sikerként élném meg, ha sportpályafutásomat Sevillában éremmel tudnám befejezni.

Hogy érzed, milyenek az esélyeid?

Nem ismerem a mezőnyt, de azt tudom, hogy ektomorf típusú versenyző vagyok, aki viszonylag könnyen formába lendül. Egyelőre én vagyok az első, aki abszolút bajnoki címmel nyert profi kártyát, Szlovákiában és Csehországban is én vagyok a legsikeresebb testépítő a kategóriámban. A világranglistán a 35. helyen állok. Ha ezeket a tényeket figyelembe veszem, úgy érzem, esélyem van arra, hogy Sevillában is szép eredményt érjek el.

Az elhangzottakhoz csupán annyi tennék hozzá: aki tudja, kérem, támogassa a sportolót, hogy közelebb kerülhessen álmaihoz. A kapcsolatot a közösségi oldalon vehetik fel vele.   

 Megjelent a Magyar7 hetilap 26. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.