2020. március 7., 10:41

Fucsovics egyenlített a selejtezőben

Fucsovics Márton három szettben legyőzte Kimmer Coppejanst pénteken a debreceni Magyarország-Belgium tenisz Davis Kupa-selejtezőben, így az első nap végén 1-1-re állt a párharc.

Fucsovics Márton
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Balázs Attila veresége nem szegte kedvét a Főnix Csarnok közönségének, a folytatásra is több mint kétezren maradtak a lelátókon.

A világranglistán 84. Fucsovics Márton - aki hét év után lett második számú magyar játékos - előzőleg kétszer csapott össze Kimmer Coppejansszal, öt éve Prágában a belga, 2017-ben Heilbronnban pedig a magyar teniszező bizonyult jobbnak. Fucsovics 27/15-ös, míg ellenfele 4/2-es mérlegnél tartott a DK-ban.

A 28 éves magyar rögtön elvesztette az adogatását, de kiköszörülte a csorbát, és két brékkel nemsokára már ő vezetett 4:2-re.

Két esztendővel fiatalabb riválisa 5:2-nél harmadszor is elbukta a szerváját, ezzel pedig a 38 perces szettet is.

A folytatásban az MTK játékosa megint rögtön brékhátrányba került, csakhogy ezúttal Coppejans alig rontott, és stabilizálta előnyét (1:3). Fucsovicsnak 3:4-nél labdája volt az egyenlítéshez, de nem élt vele, aztán 4:5-nél a belga a szettért adogatott. Negyven-semminél már elúszni látszott a játszma, de a magyar kedvenc négy (!) szettlabdát hárítva visszaküzdötte magát, így 5:5-ről ment tovább a csata. Ekkor azonban Fucsovics semmire elbukta az adogatását - közben egyszer alulról szervált, de a hálóba ütötte -, majd az ellenfél bő másfél óra elteltével egyenlített.

Az utolsó felvonásban maradtak az izgalmak,

2:2-nél és 3:3-nál a magyar teniszező két-két bréklabdát hárított komoly összpontosítással. Fucsovicsnál sorra jöttek a hullámhegyek- és völgyek, 4:4-nél szinte meccslabdával felérő bréklabdát kellett kiküszöbölnie, és a meccs szorosságát jelezte, hogy ekkor 92-93 volt a megnyert pontok száma. Coppejans a hajrában végül megroppant, 5:4-nél elvesztette a szerváját, ezzel a meccset is, amely 2 óra 39 percig tartott.

Fucsovics Márton
Fotó:  MTI/Czeglédi Zsolt

„Régen játszottam salakon, az ellenfelem pedig jó volt, és akadt pillanat, amikor nagyon nehéznek éreztem a mérkőzést, de ezeken átsegített a közönség” - mondta a pályán Fucsovics Márton. „Mindenki jöjjön ki szombaton is szurkolni, 1-1-re állunk, összeszedjük magunkat, és nyerünk!” - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón aztán a magyar teniszező közölte, nem foglalkozott azzal, hogy ha kikap, 0-2-re áll a párharc.

„Mentálisan erős voltam, mindig csak a következő labdára figyeltem. A harmadik szettben küszködtem a szerváimmal, és megfordult a fejemben, hogy ez még nagyon nehéz lehet” - mondta az MTI-nek. „Kétszer is próbáltam alulról szerválni, ez akkor jó, ha az ellenfél nagyon hátul fogad. Ha nem is sikerül, de az ellenfelet elgondolkoztatja.”

Köves Gábor kapitány kifejtette, nagyjából ezt a teljesítményt várta az ellenféltől.

„Bemelmans nem lepett meg, tudtuk, hogy mit fog játszani, Coppejans viszont szerintem erőn felül teljesített, és alig hibázott az utolsó két szettben.”

Az 1-1 igazságos, de lehetett volna 0-2 vagy 2-0 is, mert szoros meccsek voltak,

„a padon sem volt könnyű végigülni ezt a majdnem hat órát. Még nem tudom, ki játssza szombaton a párost, erre alszunk egyet, délelőtt 11 óráig kell eldöntenünk” - tette hozzá.

Szombaton déltől a két magyar éljátékos először párosban lesz érdekelt, majd két újabb egyes meccs következik a péntekihez képest fordított felállásban a Főnix Csarnokban.

A debreceni párharc győztese a világ legjobb együtteseivel küzdhet meg a novemberi, 18 csapatos madridi DK-döntőben - ahol minden részt vevő válogatott 172 millió forintnak megfelelő összeghez jut - , míg a vesztes osztályozót vív a bennmaradásért szeptemberben.

Davis Kupa-selejtező:
Magyarország-Belgium 1-1 - állás az első nap után
Fucsovics Márton-Kimmer Coppejans 6:2, 5:7, 6:4
Balázs Attila-Ruben Bemelmans 7:5, 6:7 (4-7), 4:6
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.