2022. január 6., 15:02

A különengedély ellenére sem biztos, hogy játszhat Djokovic Ausztráliában

Egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben várakozik Novak Djokovic, az ausztrál nyílt teniszbajnokság kilencszeres győztese, akitől a hatóságok szerdán megtagadták a belépési engedélyt.

Novak Djokovic Australian Open szálloda
Fotó: TASR/AP

A húszszoros Grand Slam-bajnok sztárjátékos helyi idő szerint éjfél előtt szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba.

Előzőleg az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen.

Az év első GS-tornájának otthont adó

Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést Djokovictól,

majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”. Ügyvédei rögtön fellebbeztek a határozat ellen, ez egyelőre nem érkezett meg az illetékes bírósághoz. Anthony Kelly bíró közölte, hogy pénteken reggel tart meghallgatást a felek számára, így a világelső még egy éjszakát biztosan Melbourne-ben tölt.

Ausztrál sajtóértesülések szerint ugyanakkor alighanem csak hétfőn kerül sor a meghallgatásra.

Djokovic, aki korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két oltást kapott a koronavírus ellen.

Szerbiában óriási felháborodás fogadta, hogy a nemzeti hősként tisztelt sztárt nem engedték be Ausztráliába. Aleksandar Vucic elnök közölte, az egész ország Djokovic mögött áll, és a szerb hatóságok mindent megtesznek azért, hogy „mihamarabb befejeződjön a világ legjobb játékosának a zaklatása”. A Kurir című napilap „minden idők legnagyobb sportbotrányáról” írt, míg az Informer címlapján a vezércikk címe „Botrány és szégyen: Novakot őrizetbe vették Melbourne-ben”.

Csütörtökön megszólalt az ügyben Rafael Nadal is,

aki Djokovichoz hasonlóan a rekordot jelentő 21. GS-trófeájára hajt.

„Természetesen nem tetszik ez a helyzet, és bizonyos szempontból sajnálom Novakot” - jelentette ki a spanyol sztár. - „Ugyanakkor

hónapok óta ismerte a feltételeket, és ő dönt a saját dolgaiban.

Én is voltam covidos, és két oltást kaptam. Aki így tesz, itt és a világon mindenütt teniszezhet” - tette hozzá.

Jelenleg Djokovic, Nadal és az augusztusi, negyedik térdműtéte óta harcképtelen Roger Federer közösen tartja a GS-csúcsot 20-20 serleggel.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.